Hulp nodig met kinderalimentatie?
Heeft u problemen omtrent de betaling van de kinderalimentatie, bent u het niet eens over de hoogte van de kinderalimentatie? Wij helpen u. Neem dan contact op met onze juristen van de juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Onze advocaten zijn 100% gespecialiseerd in kinderalimentatie zaken en zijn gevestigd door heel Nederland.
Een echtscheiding is voor kinderen een ingrijpende gebeurtenis. Heeft u samen kinderen, dan draagt u daar ook samen zorg voor. Tijdens het huwelijk doet u dit samen, de kosten die daarbij komen kijken worden door beide partijen betaald. Gaat u scheiden dan moeten er afspraken worden gemaakt over de verdeling van de kosten en de mogelijke kinderalimentatie.
Kinderen en echtscheiding
Eerst moet er worden gekeken wie de kinderen gaat opvoeden en wie er alimentatieplichtig is. Bij co-ouderschap worden de kosten meestal gedeeld. Gaan de kinderen bij een van de partners wonen, dan betaalt de andere ouder de kinderalimentatie. Degene met het hoogste inkomen betaalt meestal de kinderalimentatie. De afspraken over de kinderalimentatie legt u vast in het ouderschapsplan. Het bedrag kunt u samen bepalen, maar kunt u ook door de rechter laten vaststellen.
Hoogte kinderalimentatie
Tijdens de echtscheidingsprocedure maakt u samen afspraken over de kinderalimentatie. De hoogte van de kinderalimentatie is afhankelijk van het totale netto gezinsinkomen tijdens het huwelijk. Dat is dus het inkomen van beide ouders samen. Daarnaast speelt de leeftijd van het kind een rol, net als het totaal aantal kinderen in het gezin. De afspraken over de hoogte en de duur van de kinderalimentatie legt u samen vast in het echtscheidingsconvenant. De afspraken worden altijd door de rechter beoordeeld en definitief vastgelegd. Wilt u de kinderalimentatie laten (her)berekenen? Neem dan contact op met een familierecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Ouderschapsplan
De afspraken over de hoogte en de duur van de kinderalimentatie legt u samen vast in een ouderschapsplan, dat onderdeel is van het echtscheidingsconvenant. De afspraken worden altijd door de rechter beoordeeld en definitief vastgelegd. Wilt u een ouderschapsplan laten opstellen? De advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk helpen u graag. Lees hier meer over het ouderschapsplan.
Kinderalimentatie aftrekbaar
Per 1 januari 2015 is de Wet Hervorming Kindregelingen van kracht. Sinds die datum is het voor de betaler niet meer mogelijk om de betaalde kinderalimentatie bij de aangifte van de inkomstenbelasting af te trekken als ‘buitengewone belastingaftrek’. Het fiscale voordeel waar de alimentatiebetaler tot 1 januari 2015 op kon rekenen, dat jaarlijks kon oplopen tot honderden euro’s, is daarmee te komen vervallen. Ter compensatie is het kindgebondenbudget verhoogd. Wilt u de kinderalimentatie laten (her)berekenen? Neem dan contact op met een familierecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Kinderalimentatie wijzigen
Kinderalimentatie wordt doorgaans vastgelegd voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de financiële situatie van u, uw ex-partner of jullie kinderen. Een gewijzigde situatie kan reden zijn om de gemaakte afspraken aan te passen. Hierbij kunt u denken aan:
- Ontslag
- (Langdurige) werkloosheid
- Hogere vaste lasten (bijv. hypotheek)
- Nieuw werk (ander inkomen)
- Pensioen
- Hertrouwen en samenwonen
- Overlijden
Het is mogelijk dat uw draagkracht na de echtscheiding kleiner wordt en dat u de alimentatie wil stoppen of verlagen. Raadpleeg een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk als u de alimentatie wilt laten aanpassen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?
Het woord co-ouderschap kent geen wettelijke definitie. Als ouders na scheiding kiezen voor co-ouderschap, dan besluiten zij de zorg ongeveer gelijk te verdelen. Een verdeling waarbij de kinderen exact 50% bij de ene ouder en 50% bij de andere ouder …
Lees meer..