Hulp van een advocaat bij het Ouderschapsplan nodig?
Hét document waarin u het (co-)ouderschap en de omgang regelt is het ouderschapsplan. Heeft u tijdens de scheiding minderjarige kinderen, dan bent u verplicht een dergelijk plan op te stellen en in te dienen tezamen met het echtscheidingsconvenant en het verzoekschrift. U heeft daarvoor een familierecht advocaat nodig. Een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk kan ook adviseren en bemiddelen indien u een omgangsregeling wilt vaststellen met uw (ex-)partner.
Het ouderschapsplan wijzigen
Wanneer u en uw ex-partner tijdens de scheiding minderjarige kinderen hadden heeft u een gezamenlijk ouderschapsplan opgesteld en dit ingediend bij de rechtbank. In dit plan heeft u onderling afspraken gemaakt omtrent de verzorging en opvoeding van de kinderen. Soms kan het gebeuren dat het plan niet meer aan de wensen voldoet. Een advocaat van Omnius kan u helpen het ouderschapsplan aan te passen. Een ouderschapsplan kan grof gezegd op drie manieren worden gewijzigd:
Gezamenlijk het ouderschapsplan aanpassen
Wanneer u nog in goede harmonie met uw ex-partner leeft kunt uw het wijzigen van het ouderschapsplan ook onderling bespreken. Het vast laten leggen van die nieuwe afspraken is vaak echter beter. Dit kan op twee manieren:
- U zet gezamenlijk een handtekening onder het aanvullende of gewijzigde ouderschapsplan. Het nadeel hiervan is echter dat de afspraken in dit document niet rechtens afdwingbaar zijn.
- U kunt ook gezamenlijk of eenzijdig de wijzigingen met behulp van een advocaat aan de rechter voorleggen. De rechter zal de nieuwe afspraken dan toetsen en vastleggen. Deze afspraken zijn wel afdwingbaar.
Een echtscheidingsadvocaat of mediator van Omnius kan u bijstaan bij het opstellen en opnieuw indienen van het gewijzigde ouderschapsplan.
Aanpassen met behulp van een echtscheidingsmediator
U kunt u tijdens de gesprekken over een wijziging van het ouderschapsplan ook laten bijstaan door een echtscheidingsmediator of advocaat. Dit is een onafhankelijke neutrale en deskundige partij. Deze kan helpen bij een constructief gesprek en heeft ook de juridische kennis om u van advies te voorzien. Tevens kan deze wanneer de gesprekken zijn afgerond het vernieuwde ouderschapsplan indienen bij de rechter.
Het eenzijdig aanpassen van het ouderschapsplan
Wanneer u er met uw ex-partner niet uitkomt kunt u ook een eenzijdig verzoek tot wijziging van het ouderschapsplan indienen. Hier op volgend komt er een zitting waarbij de andere ouder samen met zijn of haar advocaat verweer mag voeren. Het nadeel hiervan is echter dat beide ouders een eigen advocaat nodig hebben en de kosten hiervan niet kunnen delen. Uiteindelijk laat de rechter het belang van de kinderen het zwaarst wegen.
Wilt u het ouderschapsplan aanpassen? Schakel dan de hulp van een Omnius echtscheidingsadvocaat in. Onze advocaten staan u graag bij.
Wordt het ouderschapsplan niet nagekomen?
De tussen u en uw ex-partner gemaakte afspraken zijn bindend. Ze moeten worden nagekomen door beide partijen. Meer dan eens komt het voor dat een van de partijen het ouderschapsplan niet nakomt. Dit leidt tot vervelende situaties. U zult allereerst met uw ex-partner in overleg moeten treden om de niet-nakoming te bespreken. Meestal is de reden organisatorisch van aard, denk daarbij aan een verhuizing of gewijzigde werktijden. In dat geval is het ook mogelijk het ouderschapsplan te wijzigen. In andere gevallen kunt u altijd een advocaat inschakelen om uw ex-partner tot nakoming van het ouderschapsplan te dwingen. Eventueel via de rechtbank zal de nakoming worden afgedwongen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?
Het woord co-ouderschap kent geen wettelijke definitie. Als ouders na scheiding kiezen voor co-ouderschap, dan besluiten zij de zorg ongeveer gelijk te verdelen. Een verdeling waarbij de kinderen exact 50% bij de ene ouder en 50% bij de andere ouder …
Lees meer..