Hulp nodig met partneralimentatie?
Heeft u problemen omtrent de betaling van de partneralimentatie, bent u het niet eens over de hoogte van de partneralimentatie? Wij helpen u. Neem dan contact op met onze juristen van de juridische intakebalie voor een gratis intake gesprek.
Onze advocaten zijn 100% gespecialiseerd in partneralimentatie zaken en zijn gevestigd door heel Nederland.
Een echtscheiding kan behoorlijk veel impact hebben op uw financiële situatie. Heeft één van de ex-partners niet genoeg inkomen om van te leven, dan kan het zo zijn dat de andere ex-partner partneralimentatie moet betalen. Dit komt meestal voor als de inkomens sterk verschillen. Dankzij de partneralimentatie blijft de financiële zekerheid gewaarborgd en kunnen de rekeningen gewoon worden betaald.
Echtscheiding partneralimentatie
Ex-partners zijn verplicht om elkaar te onderhouden. Kan een van de partners niet voorzien in zijn of haar levensonderhoud, dan heeft de andere partner onderhoudsplicht en moet er partneralimentatie worden betaald. De afspraken moeten worden vastgelegd in het echtscheidingsconvenant. Een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk kan u goed helpen bij het maken van deze afspraken. Neem vandaag nog contact met ons op.
Hoogte partneralimentatie
Ex-partners kunnen zelf de hoogte van de partneralimentatie overeenkomen. Lukt dat niet, dan kan de rechter een uitspraak doen. Bij het bepalen van de partneralimentatie wordt eerst gekeken naar de behoefte van de ontvanger. Er wordt gecheckt of degene met eigen inkomsten in die behoefte kan voorzien. Daarna wordt bepaald of er een aanvulling in de vorm van partneralimentatie nodig is. Bij het bepalen van de hoogte wordt rekening gehouden met alle relevante omstandigheden, denk bijvoorbeeld aan de inkomsten en uitgaven tijdens het huwelijk. Daarnaast wordt er gekeken naar de draagkracht van de betaler.
De aanvraag voor partneralimentatie moet worden onderbouwd met zoveel mogelijk concrete gegevens. Bij het vaststellen van de hoogte kijkt de rechter naast de cijfers ook naar de persoonlijke situatie. Is het redelijk om een bepaald bedrag te vragen? Heeft een van de partners geen inkomsten maar is hij of zij wel in staat om te werken, dan neemt de rechter dat mee in de beoordeling. Wilt u het bedrag aan partneralimentatie laten berekenen? Laat u dan adviseren door een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.
Duur partneralimentatie
In principe moet alimentatie twaalf jaar worden betaald, daarna eindigt de partneralimentatie definitief. Partneralimentatie kan ook eindigen doordat de alimentatiegerechtigde hertrouwt of gaat samenwonen als ware gehuwd. Duur van alimentatie is ook korter als het huwelijk geen kinderen heeft voortgebracht en niet langer dan vijf jaar heeft geduurd. In dat geval geldt een maximum alimentatieduur van vijf jaar.
Sprake van een gewijzigde situatie?
Partneralimentatie wordt doorgaans vastgelegd voor een bepaalde periode. Het is goed denkbaar dat er in die periode bepaalde omstandigheden wijzigen. Dit kan te maken hebben met bijvoorbeeld de financiële situatie van u of uw ex-partner. Een gewijzigde situatie kan reden zijn om de gemaakte afspraken aan te passen. Hierbij kunt u denken aan:
- Ontslag
- (Langdurige) werkloosheid
- Hogere vaste lasten (bijv. hypotheek)
- Nieuw werk (ander inkomen)
- Pensioen
- Hertrouwen en samenwonen
- Overlijden
Het is mogelijk dat uw draagkracht na de echtscheiding kleiner wordt en dat u de alimentatie wil stoppen of verlagen. Raadpleeg een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk als u de alimentatie wilt laten aanpassen.
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 160 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs
Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?
Het woord co-ouderschap kent geen wettelijke definitie. Als ouders na scheiding kiezen voor co-ouderschap, dan besluiten zij de zorg ongeveer gelijk te verdelen. Een verdeling waarbij de kinderen exact 50% bij de ene ouder en 50% bij de andere ouder …
Lees meer..