• Check
    Altijd een gratis intake
  • Check
    Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
  • Check
    Landelijk platform met 384 partners

Hulp nodig bij het aanvechten van overheidsbesluit? Kom direct in actie!

Heb je (ver)bouwplannen, dan moet je een vergunning aanvragen. De aanvraag wordt altijd getoetst aan het geldende bestemmingsplan. Past jouw plan niet binnen het bestemmingsplan, dan wordt de vergunning geweigerd, ingetrokken of afgewezen.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Situaties waarin wij je kunnen helpen

Vergunning ondernemer

Ook als ondernemer heb je voor verschillende handelingen een vergunning nodig. Denk bijvoorbeeld aan een vergunning ten aanzien van het milieu, een omgevingsvergunning om te mogen bouwen of een hinderwetvergunning die je nodig hebt om sommige bedrijven te runnen.

Het bestuursorgaan zal de aanvraag toetsen aan de toepasselijke regelgeving. Past jouw plan niet binnen het bestemmingsplan, dan wordt de vergunning geweigerd, ingetrokken of afgewezen.

Ondernemer of particulier: wordt jouw aanvraag geweigerd dan is het mogelijk om een dergelijk overheidsbesluit aan te vechten, bijvoorbeeld door middel van een bezwaar en beroep. Een bestuursrecht advocaat kan jou adviseren, een bezwaarschrift opstellen en eventueel het besluit helpen aanvechten.

Veelgestelde vragen

De aanvraag voor een vergunning moet voldoen aan vele wettelijke (milieu)eisen. Als uw aanvraag daar niet aan voldoet is het mogelijk dat uw aanvraag wordt afgewezen. Ook is het mogelijk dat buren of milieuactivisten uw aanvraag dwarsbomen. Gelukkig voor u kunt u tegen een afwijzing van een aanvraag voor een vergunning bezwaar en beroep indienen. Ook is het zo dat de relevante wet- en regelgeving voor uitleg en interpretatie vatbaar is.

 

Bij een omgevingsvergunning voor de activiteit bouwen kunt u denken aan een aanvraag die niet voldoet aan bestemmingsplannen, welstandseisen, bouwverordeningen en bouwvoorschriften. Als u de vergunning niet krijgt, kunt u het besluit aanvechten.

 

Grofweg drie procedures zijn mogelijk om alsnog de gewenste vergunning te krijgen:

  1. Indiening bezwaarschrift. Op basis van uw bezwaren moet het bestuursorgaan een nieuwe beslissing nemen.
  2. In beroep bij de bestuursrechter. De bestuursrechter kijkt of het bestuursorgaan tot de beslissing mocht komen die zij heeft genomen.
  3. Hoger beroep. Als de uitspraak van de rechter u niet bevalt kunt u in veel gevallen ook in hoger beroep. Een hogere rechter kijkt nogmaals naar uw zaak en kan de uitspraak van de lagere rechter vernietigen of bevestigen.

 

In welk stadium u zich ook bevindt, een advocaat kan u altijd van dienst zijn. De bij het Omnius Platform aangesloten specialisten bestuursrecht zullen er alles aan doen om u toch die vergunning te bezorgen.

 

Tegen beslissingen van de belastinginspecteur kunt u een bezwaarschrift indienen. In dit bezwaarschrift geeft u aan waarom u het niet eens bent met de genomen beslissing. De inspecteur zal met inachtneming van uw bezwaren opnieuw een beslissing moeten nemen. Dit kan in uw voordeel zijn, of de inspecteur kan bij zijn eerdere beslissing blijven. In het laatste geval kunt u tegen deze beslissing in beroep gaan bij de belastingrechter. De rechter zal oordelen of de belastinginspecteur tot de beslissing kon en mocht komen die hij heeft genomen. Een belastingspecialist kan u bijstaan wanneer u een beslissing van de fiscus wilt aanvechten.

Soms passen bouwplannen niet in het geldende bestemmingsplan. In dergelijke gevallen is het mogelijk een ontheffing aan te vragen. Vier ontheffings- of vrijstellingsmogelijkheden zijn mogelijk:

  1. Een binnenplanse afwijking. Hierbij gaat het om een afwijking van het plan, waar het plan zelf in voorziet. Het bestemmingsplan bevat zelf de mogelijke ontheffingen.
  2. Kruimelgeval. In sommige gevallen is in een Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) bepaald dat bepaalde activiteiten toegelaten zijn, terwijl deze niet in het bestemmingsplan staan.
  3. Een ontheffing die niet in strijd is met een goede ruimtelijke ordening en een motivering van het besluit een goede ruimtelijke ordening bevat.
  4. Voor tijdelijke ontheffingen voorziet de Wet Algemene Bepalingen Omgevingsrecht. Een tijdelijke ontheffing is mogelijk.

 

Het afwijken van een bestemmingsplan is een complexe procedure die vraagt om een goed advies van een specialist. Rekening moet worden gehouden met talloze fatale termijnen en procedure. Een bestuursrechtspecialist kan u bijstaan bij het verkrijgen van een ontheffing of de weigering van de ontheffing aan te vechten.

 

Een aanvraag voor een vergunning kan worden geweigerd door het bestuursorgaan waar u de aanvraag heeft ingediend. Als ook het bezwaarschrift niet tot het gewenste resultaat heeft geleid kunt u in beroep bij de bestuursrechter. Een rechter zal uw aanvraag en het besluit van het bestuursorgaan toetsen. Het is van belang u te laten adviseren door een bestuursrechtspecialist. In het bestuursrecht gelden strikte termijnen en moet u mogelijk eerst andere procedures doorlopen voor u naar de rechter kunt. Een bestuursrechtspecialist kan u voorzien van het beste advies en uw beroepsschrift opstellen, indienen en toelichten bij de rechtbank.

Het hangt van uw zaak af welke rechter bevoegd is. In het algemeen geldt dat de bestuursrechter bevoegd is. Bij belastingzaken is de belastingrechter bevoegd. De bestuursrechter is een speciale rechter bij de rechtbank die alleen bestuurszaken behandelt. Uw zaak wordt aangebracht door middel van een beroepsschrift.

 

In (hoger) beroep hangt het af om wat voor zaak het gaat. Het onderwerp van de zaak bepaalt welke rechter bevoegd is. We kennen de volgende (hoger beroeps)rechters:

  • Rechtbank, sector bestuursrecht. Hier worden in eerste aanleg (de eerste rechter) de meeste algemene zaken aangebracht. Denk hierbij aan vergunningverlening, vreemdelingenrecht en het bouwrecht.
  • Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in Den Haag. De Afdeling behandelt zaken in hoger beroep. Er kan geen hoger beroep bij de Afdeling bestuursrechtspraak worden ingesteld, als dit kan bij de Centrale Raad van Beroep of het College van Beroep voor het bedrijfsleven (zie hieronder). De RvS is de algemene hoger beroepsrechter.
  • Centrale Raad van Beroep in Utrecht. Dit gerecht is bevoegd als het gaat om zaken over uitkeringen (sociale zekerheid) en de rechtspositie van ambtenaren, zowel in hoger beroep als eerste aanleg.
  • Het College van Beroep voor het bedrijfsleven doet uitspraak over bedrijfseconomische zaken. Over besluiten van bedrijfslichamen en de Sociaal-economische Raad (SER), doet het CBB zowel uitspraak in eerste aanleg als in hoger beroep. Alleen hoger beroep bij het CBB is mogelijk bij besluiten op grond van wetten die genoemd staan in de wet, zoals de Telecommunicatiewet, de Tabakswet en de Mededingingswet.

Tegen elk besluit van een bestuursorgaan dat u raakt in uw persoonlijke belangen kunt u bezwaar instellen. Ook tegen een dwangsom of bestuursdwang kunt u daarom een bezwaarschrift indienen. Zie verder ‘Hoe vecht ik een overheidsbesluit aan’.

Niet alle overheidsbesluiten kunt u aanvechten. Alleen de besluiten waarbij u persoonlijk in uw belangen wordt getroffen komen in aanmerking voor bezwaar en beroep. Hierbij kunt u denken aan het besluit van een gemeente waarbij uw aanvraag voor een vergunning wordt afgewezen. Tegen een dergelijk besluit kunt u een bezwaarschrift indienen. Als ook uw bezwaren worden afgewezen kunt u in beroep bij de bestuursrechter. Een advocaat kan u in beide instanties optimaal van dienst zijn. Hij of zij kan de nodige juridische documenten opstellen en eventueel een zitting bijwonen om uw belangen te behartigen.

Vroeger had men voor elke bouwactiviteit een aparte vergunning nodig. Daarbij kunt u denken aan een bouwvergunning, sloopvergunning of kapvergunning. Sinds kort zijn al deze vergunningen samengevoegd in één vergunning: de omgevingsvergunning. U hoeft dan ook bij een verbouwing maar één vergunning aan te vragen. Een bijkomend voordeel is dat u ook maar ten aanzien van één vergunning bezwaar of beroep hoeft aan te tekenen indien uw aanvraag niet naar uw wens is behandeld. Wilt u een omgevingsvergunning aanvechten? Of juist een vergunning afdwingen van het bestuursorgaan?

 

Hulp?
Raadpleeg dan een advocaat bestuursrecht aangesloten bij Omnius. De aangesloten advocaten bestuursrecht hebben jarenlange ervaring op het gebied van de aanvraag en aanvechting van vergunningen en kunnen u dan ook optimaal adviseren. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht.

Bezwaar (voluit: bezwaarschrift) is het rechtsmiddel dat een belanghebbende kan gebruiken wanneer hij of zij het niet eens is met een besluit van een bestuursorgaan. Via het bezwaarschrift kan de belanghebbende bezwaren tegen de beslissing van het bestuursorgaan aanvoeren. Het bestuursorgaan moet deze bezwaren aanhoren en opnieuw beslissen. Het is mogelijk dat het bestuursorgaan tot een ander besluit komt dan in eerste instantie. Heeft u te maken met een afwijzende beslissing op een aanvraag van een vergunning? Of wilt u een bezwaarschrift indienen tegen een besluit van een bestuursorgaan? Een advocaat bestuursrecht kan namens u een bezwaarschrift indienen of u adviseren wat u moet doen. De bij Omnius aangesloten advocaten bestuursrecht hebben jarenlange ervaring op het gebied van het bestuursrecht en staan u graag bij in uw conflict tegen de overheid.

Na de bezwaarschriftprocedure of een uniforme openbare voorbereidingsprocedure is het mogelijk dat het betreffende bestuursorgaan niet heeft beslist zoals u wilde. In dergelijke gevallen is het mogelijk om in beroep te gaan bij de rechtbank sector bestuursrecht. Een rechter zal het besluit van het bestuursorgaan toetsen. Een advocaat bestuursrecht kan voor u de rechter proberen te overtuigen van uw gelijk. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht om uw zaak te bespreken.

Nee, bij de bestuursrechter bent u niet verplicht om u te laten vertegenwoordigen door een advocaat. Dit is echter wel aan te raden, omdat het bestuursrecht gecompliceerd is en er veel termijnen zijn waar u zich aan dient te houden. Daarnaast is een advocaat bestuursrecht gespecialiseerd in het bestuursrecht en heeft u meer kans om gelijk te krijgen dan wanneer u niet een advocaat bestuursrecht inschakelt. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht om uw zaak te bespreken.

Als u een beroepsprocedure start bij de bestuursrechter moet u een vergoeding betalen: het griffierecht. De rechter kan – indien u in het gelijk wordt gesteld – bepalen dat de tegenpartij het door u betaalde griffierecht aan u moet vergoeden. U ontvangt dan het griffierecht terug van het bestuursorgaan. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht indien u een beroepsprocedure wilt starten of vragen heeft over een bezwaar- of beroepsschrift.

U kunt in bezwaar en beroep tegen besluiten waarbij u belanghebbende bent. Een besluit in de zin van het bestuursrecht houdt in een schriftelijke beslissing van een bestuursorgaan, inhoudende een publiekrechtelijke rechtshandeling. Daarnaast moet u een belanghebbende zijn bij dat besluit. U bent een belanghebbende indien uw belang rechtstreeks bij het besluit is betrokken. Een voorbeeld waarbij sprake is van een besluit en een belanghebbende: uw aanvraag voor een omgevingsvergunning in verband met een verbouwing wordt afgewezen. Het negatieve antwoord op uw aanvraag is het besluit (beschikking) en uw belang is het verkrijgen van de vergunning ten behoeve van een verbouwing.

 

Heeft u te maken met een afwijzend besluit op een aanvraag tot vergunning? Of heeft u een ander conflict met de overheid? Raadpleeg een advocaat bestuursrecht om bezwaar of beroep tegen het besluit in te stellen. Een advocaat bestuursrecht kan u helpen uw gelijk te halen. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht.

Als uw beroep gegrond wordt verklaard, kunt u de rechtbank vragen u een schadevergoeding toe te kennen. De rechtbank kan u alleen een schadevergoeding toekennen indien u om een schadevergoeding hebt gevraagd, het besluit van het bestuursorgaan (partieel) wordt vernietigd, als u schade heeft geleden en dat het bestuursorgaan aansprakelijk is voor die schade.

 

Heeft u schade geleden door de overheid? Neem contact op met een advocaat bestuursrecht om uw zaak te bespreken. De advocaten bestuursrecht aangesloten bij Omnius hebben jarenlange ervaring met schadevergoedingszaken en kunnen u optimaal adviseren. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht.

Schorsende werking houdt in dat aan de werking van een overheidsbesluit geen werking toekomt indien een rechtsmiddel is ingesteld. In beginsel geldt dat een besluit genomen door een bestuursorgaan geen schorsende werking toekomt wanneer u bezwaar of beroep tegen dat besluit heeft ingesteld. Wat u wel kunt doen om schorsende werking te bewerkstelligen is het indienen van een verzoek tot een voorlopige voorziening bij de voorzieningenrechter in de rechtbank. Een advocaat bestuursrecht kan u adviseren wat voor uw situatie het beste is. De advocaten bestuursrecht aangesloten bij Omnius hebben jarenlange ervaring in het bestuursrecht en helpen u graag als u een conflict heeft met de overheid. Neem contact op met een advocaat bestuursrecht om uw zaak te bespreken.

Vrijblijvend gratis intake

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.

Maandag:
08:00-18:00 uur
Dinsdag:
08:00-18:00 uur
Woensdag:
08:00-18:00 uur
Donderdag:
08:00-18:00 uur
Vrijdag:
08:00-18:00 uur
Zaterdag:
09:00-17:00 uur
Zondag:
12:00-16:00 uur
Feestdagen
Gesloten
Gratis intakegesprek. Stel je vraag
Wat andere klanten zeggen over Omnius
Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
19-03-2025
8
Erg goede behandeling

Ik ben zeer goed geïnformeerd, heel erg bedankt

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
17-03-2025
10
Prima geholpen

Ben prima geholpen en hebbben een goede advocaat gevonden

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
14-03-2025
10
Omnius heeft mij de beste juridische service ooit geboden – professioneel, snel en betrouwbaar!

Beste team van Omnius, Ik wil jullie enorm bedanken voor de geweldige service die ik heb ontvangen. Jullie zijn zonder twijfel de beste juridische dienstverlener die ik ooit heb ervaren. De professionaliteit, vriendelijkheid en snelle hulp hebben mij eno