Dagvaarding ontvangen? Schakel deskundige hulp in!

U heeft een dagvaarding ontvangen, maar weet helemaal niet wat u nu moet doen. Dat is begrijpelijk. Een specialist van Omnius adviseert u over de te nemen stappen en staat u bij tijdens de zitting. Bel 7 dagen per week met een van onze juristen voor meer informatie over wat u moet doen nadat u gedagvaard bent.

 • Direct advies wanneer u een dagvaarding ontvangen heeft
 • Gratis intakegesprek met een jurist
 • Bel ons ook in het weekend tussen 12.00 en 16.00 uur

Of bel direct 088 – 629 00 29

Oproep om voor de rechter te komen

Een dagvaarding is een oproep om voor het gerecht te verschijnen. U krijgt deze oproep schriftelijk van een deurwaarder. Er zijn twee soorten: de civiele en de strafrechtelijke dagvaarding. In beide documenten is te lezen waarvan u verdacht wordt of waarvoor u wordt aangeklaagd, waarom u wordt vervolgd en waar de eis op gebaseerd is.

Civiele dagvaarding

Bij een civiele dagvaarding dagvaardt een andere partij (de eiser) u om in de rechtbank te verschijnen naar aanleiding van een conflict. Voor deze oproep schakelt u de hulp van een deskundige advocaat in.

Stafrechtelijke dagvaarding

Strafrechtelijke dagvaarding: u wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit. In de papieren staan de verdenking en uw rechten. U heeft een strafrechtadvocaat nodig om u te verdedigen in de rechtbank.

Procedure dagvaarding civiel recht

De procedure van een dagvaarding binnen het civiel recht start altijd op dezelfde wijze: u wordt gedagvaard. Vervolgens kunt u reageren op de dagvaarding. Bent u het eens met de vordering? Dan raden we u aan om contact op te nemen met de eiser. Als u er voor de zitting samen uit komt, hoeft u namelijk geen proceskosten te betalen.

Als u het niet eens bent met de vordering, zijn er verschillende mogelijkheden. U kunt:

 • Mondeling reageren tijdens de zitting
 • Vooraf schriftelijk reageren (conclusie van antwoord)
 • Niet reageren
 • Uitstel aanvragen

Wilt u weten wat in uw situatie de beste optie is, dan schakelt u Omnius in. Een jurist beoordeelt tijdens een gratis intakegesprek uw situatie en helpt u verder of gaat op zoek naar een passende advocaat. Deze is afhankelijk van uw zaak bijvoorbeeld gespecialiseerd in contractenrecht, ondernemingsrecht, letselschade, bouwrecht, familierecht of huurrecht.

Reageren tijdens de zitting

Wilt u mondeling reageren op de dagvaarding, dan wacht u tot de zitting. De eiser bespreekt zijn kant van de zaak met de kantonrechter en u de uwe. Een advocaat van Omnius helpt u inzicht te krijgen in uw rechten en plichten en bereidt uw pleidooi voor. Eventuele bewijsstukken overhandigt u aan de rechter.

Conclusie van antwoord

U hoeft de zitting niet bij te wonen wanneer u vooraf reageert via een brief, ook wel conclusie van antwoord genoemd. Hierin vermeldt u uw standpunt, ondersteund door bewijzen. De bewijsstukken, zoals getuigenverklaringen, voegt u bij de brief. Een eventuele tegenvordering – een eis die u heeft voor de eiser – kunt u hier ook aan toevoegen. Uw conclusie van antwoord dient minimaal een dag voor de zitting bij de rechtbank aanwezig te zijn. Onze advocaten helpen u graag om de brief op te stellen.

Geen reactie

Als u niet reageert op de dagvaarding, dan spreekt de rechter een verstekvonnis uit. Dit betekent dat u niet aanwezig was bij de zitting en dat de rechter er daarom voor heeft gekozen om een vonnis uit te spreken zonder dat u daarbij aanwezig was.

4 weken uitstel

Als u tijd nodig heeft om bewijzen te verzamelen, doet u een verzoek tot uitstel van de zitting. De maximale uitstelperiode bedraagt vier weken. In samenspraak met de eiser bepaalt de rechter of er uitstel verleend wordt.

Strafrechtelijke dagvaarding ontvangen?

Na het ontvangen van een dagvaarding zijn er een paar stappen die u moet doorlopen. Deze leggen we hieronder aan u uit. Onze juristen en advocaten staan u graag bij, zowel voor een eerste advies als voor de gehele behandeling van uw zaak. Bel 088 – 629 00 29 voor een eerste advies of whatsapp naar 06 21 29 20 19.

1.      Controle dagvaarding

Ten eerste controleert u de dagvaarding. U kunt dit ook uit handen geven aan een jurist van Omnius. Op de dagvaarding moet in ieder geval staan:

 • Uw persoonsgegevens
 • De rechter die uw zaak behandelt
 • Datum en tijdstip van de zitting
 • Namen van getuigen of deskundigen
 • De rechten die u heeft
 • Het strafbare feit waarvan u verdacht wordt

2.      Inzage in uw dossier

Vraag de officier van justitie of u uw dossier mag inzien. Op deze manier krijgt u meer inzicht in uw zaak en kunt u zich beter voorbereiden op de zitting. Als u weinig kennis heeft van juridische vaktermen, raden we u aan om een advocaat in te schakelen.

3.      Getuigen of deskundigen oproepen

Als er getuigen zijn die u kunnen verdedigen, dan vraagt u de officier van justitie of u deze personen mag oproepen tijdens de zitting. Hetzelfde geldt voor deskundigen die bewijs kunnen leveren dat u onschuldig bent.

4.      Zitting bijwonen

De laatste stap is het bijwonen van de zitting waarbij u zich verdedigt tegenover de rechter. Dit hoeft u niet zelf te doen, want onze deskundige advocaten nemen u dit graag uit handen. Na het aanhoren van u of uw advocaat, de getuigen en deskundigen doet de rechter een uitspraak.

Juridische intakebalie

Als u een dagvaarding heeft ontvangen en niet weet wat u moet doen, neemt u contact op met Omnius. Onze juristen adviseren u graag. Het intakegesprek is gratis.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.