Start u een onderneming, dan is een goede bedrijfsnaam (handelsnaam) verzinnen één van de eerste dingen die u doet. Met een handelsnaam kunt u deelnemen aan het handelsverkeer en bent u herkenbaar voor (nieuwe) klanten.

Maar wat als u erachter komt dat de door u gekozen bedrijfsnaam, al door een andere onderneming wordt gebruikt? Mag u deze dan alsnog gebruiken of moet u een andere kiezen? Een advocaat intellectueel eigendom kan vertellen hoe u met de situatie moet omgaan. Neem contact op met Omnius voor het beste advies.

Wanneer ontstaat een handelsnaam?

Een bedrijfsnaam is een feit als u de naam officieel gaat gebruiken. Denk bijvoorbeeld op visitekaartjes, briefpapier, de website of de bedrijfsauto. De onderneming moet u altijd inschrijven in het handelsregister, maar de handelsnaam hoeft u daar niet vast te leggen. Het kan natuurlijk wel.

Wanneer is sprake van verwarring en misleiding?

Gebruiken ondernemingen dezelfde handelsnaam, dan ontstaat het risico van verwarring en misleiding. In principe mogen bedrijven dus niet dezelfde naam gebruiken. Dat is anders wanneer de ene onderneming is gevestigd in Groningen en de ander bijvoorbeeld in Limburg. De afstand maakt de kans op verwarring kleiner, daarom is het gebruik van dezelfde naam vaak toegestaan.

Bij misleiding kunt u denken aan een eenmanszaak die de letters B.V. toevoegt aan de handelsnaam. Een ander voorbeeld is het opnemen van een bekende naam aan de handelsnaam: bijv. Johan Cruijff sportwinkel. Dit is verboden, tenzij die persoon ook daadwerkelijk toestemming heeft gegeven. Vermoed u dat er sprake is van verwarring en misleiding of heeft u een andere vraag over bedrijfsnamen? Neem dan contact op met een advocaat intellectueel eigendom uit het Omnius Advocatennetwerk.

Conflict over bedrijfsnaam

Het komt regelmatig voor dat er een conflict ontstaat over bedrijfsnamen. In principe geldt dat de oudere bedrijfsnaam voorrang krijgt op een nieuwe en dus mag blijven bestaan.

Rust er op een bedrijfsnaam ook merkrecht, dan moet degene die de handelsnaam ook wil gebruiken zijn plannen staken. Daarnaast is het kiezen van een handelsnaam die lijkt op een productnaam met merkrecht verboden. Merkrecht is in die zin ‘sterker’ dan een handelsnaam. Een merk biedt namelijk ook bescherming voor producten en inbreuken buiten de regio.

Een zuiver beschrijvende naam is geen handelsnaam. Zo kan een supermarkt de naam ‘Supermarkt’ niet monopoliseren. Dit is anders dan bij een merk. Een merk kan juist wel beschrijvend zijn. Heeft u een handelsnaamgeschil? Laat u dan helpen door een advocaat intellectueel eigendom uit het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 60 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 133 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Wij helpen u graag!
  • Bel, mail of app gratis met de ondernemersdesk
  • Bespreek uw juridische situatie met een jurist
  • Vrijblijvend advies voor de beste oplossingen
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 47
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 44 70 67 12

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Omnius Ondernemersdesk

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 133 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 133 advocaten en meer dan 60 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.