Wordt uw pensioenovereenkomst niet nageleefd? Omnius helpt u!

Gedurende uw loopbaan bouwt u in de regel pensioen op. Dit pensioen wordt vanaf uw pensioendatum uitgekeerd. Zonder pensioen moet u het doen met een (karige) AOW-uitkering.

De regels omtrent pensioen veranderen nogal eens en het is een ingewikkelde materie.

Schakel direct juridische bijstand in bij vragen of bij (het voorkomen van) conflicten. Het Omnius Advocatennetwerk helpt u bij het vinden van de juiste advocaat pensioenrecht.

Hoe wordt een pensioen opgebouwd?

Gedurende uw loopbaan bouwt u in de regel pensioen op. Dit pensioen wordt vanaf uw pensioendatum uitgekeerd. Zonder pensioen moet u het doen met een (karige) AOW-uitkering. Daarom kiezen veel mensen voor een pensioenregeling of is deelname aan een pensioenregeling zelfs via de werkgever of cao verplicht gesteld.

Niet uw werkgever, maar een verzekeraar of pensioenfonds bouwt het pensioen op. Het ingelegde geld wordt belegd, waardoor het bedrag in de loop van de tijd oploopt en u na uw pensionering uitbetaald kunt worden.

Wat houdt een pensioenovereenkomst in?

De pensioenovereenkomst bevat de condities waaronder de pensioenregeling is aangegaan. Soms wordt de overeenkomst niet (geheel) nagekomen, of bestaat er onduidelijkheid over de uitleg van de overeenkomst.

Zo kunnen juridische geschillen ontstaan over:

 • De uitlegging van de pensioenovereenkomst
 • Dwaling
 • Gelijke behandeling (tussen vrouwen en mannen)
 • Premie
 • Indexering
 • Pensioenleeftijd
 • Tekorten
 • Wijziging pensioenregeling
 • Aansprakelijkheidstelling bestuurder rechtspersoon (werkgever)
 • Eenzijdige wijziging pensioenovereenkomst

Een pensioenregeling is vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde. Arbeidsvoorwaarden zijn onlosmakelijk verbonden met de arbeidsovereenkomst. Het is daarom van belang dat in een arbeidsreglement, arbeidsovereenkomst of pensioenreglement wordt verwezen naar de pensioenovereenkomst.

Wat zijn de verschillende soorten pensioenregelingen?

 • Uitkeringsovereenkomst
  Hierbij houdt uw werkgever het afgesproken bedrag aan premie jaarlijks in en betaalt het bedrag aan de pensioenuitvoerder. Een gedeelte van de premie kan worden ingehouden van het loon. Bij de uitkeringsovereenkomst weet u zeker welk pensioen u straks krijgt. Dat is het geval bij een middelloonregeling of eindloonregeling.
 • Premieovereenkomst
  Bij de premieovereenkomst wordt het premiebedrag belegd door de pensioenuitvoerder of door de werknemer zelf. Het geld wordt belegd, waardoor de uiteindelijke opbrengst onzeker is.
 • Kapitaalovereenkomst
  De kapitaalovereenkomst houdt in dat de hoogte van het kapitaal vaststaat, reeds voor u met pensioen bent gegaan. Na het pensioen wordt het kapitaal aangewend om een pensioenuitkering aan te kopen. Vanaf de pensioendatum is de hoogte van de uitkering onzeker. Naast deze drie soorten overeenkomsten zijn er ook combinaties tussen de verschillende varianten mogelijk.

Wat houdt de informatieplicht in?

Binnen een maand na aanvang van uw werkzaamheden voor uw werkgever, moet uw werkgever aangeven (informeren) of hij u een aanbod doet tot het aangaan van een pensioenovereenkomst.

Een werkgever kan echter niet door de werknemer worden verplicht een dergelijke overeenkomst te sluiten.

Wanneer u samen komt tot een pensioenovereenkomst moet de werkgever aangeven binnen welke termijn het aanbod voor een pensioenovereenkomst wordt gedaan en wie de pensioenovereenkomst uitvoert (pensioenuitvoerder).

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.