Wordt uw pensioenovereenkomst niet nageleefd? Omnius helpt u!
Gedurende uw loopbaan bouwt u in de regel pensioen op. Dit pensioen wordt vanaf uw pensioendatum uitgekeerd. Zonder pensioen moet u het doen met een (karige) AOW-uitkering.
De regels omtrent pensioen veranderen nogal eens en het is een ingewikkelde materie.
Schakel direct juridische bijstand in bij vragen of bij (het voorkomen van) conflicten. Het Omnius Advocatennetwerk helpt u bij het vinden van de juiste advocaat pensioenrecht.
Hoe wordt een pensioen opgebouwd?
Gedurende uw loopbaan bouwt u in de regel pensioen op. Dit pensioen wordt vanaf uw pensioendatum uitgekeerd. Zonder pensioen moet u het doen met een (karige) AOW-uitkering. Daarom kiezen veel mensen voor een pensioenregeling of is deelname aan een pensioenregeling zelfs via de werkgever of cao verplicht gesteld.
Niet uw werkgever, maar een verzekeraar of pensioenfonds bouwt het pensioen op. Het ingelegde geld wordt belegd, waardoor het bedrag in de loop van de tijd oploopt en u na uw pensionering uitbetaald kunt worden.
Wat houdt een pensioenovereenkomst in?
De pensioenovereenkomst bevat de condities waaronder de pensioenregeling is aangegaan. Soms wordt de overeenkomst niet (geheel) nagekomen, of bestaat er onduidelijkheid over de uitleg van de overeenkomst.
Zo kunnen juridische geschillen ontstaan over:
- De uitlegging van de pensioenovereenkomst
- Dwaling
- Gelijke behandeling (tussen vrouwen en mannen)
- Premie
- Indexering
- Pensioenleeftijd
- Tekorten
- Wijziging pensioenregeling
- Aansprakelijkheidstelling bestuurder rechtspersoon (werkgever)
- Eenzijdige wijziging pensioenovereenkomst
Een pensioenregeling is vaak een secundaire arbeidsvoorwaarde. Arbeidsvoorwaarden zijn onlosmakelijk verbonden met de arbeidsovereenkomst. Het is daarom van belang dat in een arbeidsreglement, arbeidsovereenkomst of pensioenreglement wordt verwezen naar de pensioenovereenkomst.
Wat zijn de verschillende soorten pensioenregelingen?
- Uitkeringsovereenkomst
Hierbij houdt uw werkgever het afgesproken bedrag aan premie jaarlijks in en betaalt het bedrag aan de pensioenuitvoerder. Een gedeelte van de premie kan worden ingehouden van het loon. Bij de uitkeringsovereenkomst weet u zeker welk pensioen u straks krijgt. Dat is het geval bij een middelloonregeling of eindloonregeling.
- Premieovereenkomst
Bij de premieovereenkomst wordt het premiebedrag belegd door de pensioenuitvoerder of door de werknemer zelf. Het geld wordt belegd, waardoor de uiteindelijke opbrengst onzeker is.
- Kapitaalovereenkomst
De kapitaalovereenkomst houdt in dat de hoogte van het kapitaal vaststaat, reeds voor u met pensioen bent gegaan. Na het pensioen wordt het kapitaal aangewend om een pensioenuitkering aan te kopen. Vanaf de pensioendatum is de hoogte van de uitkering onzeker. Naast deze drie soorten overeenkomsten zijn er ook combinaties tussen de verschillende varianten mogelijk.
Wat houdt de informatieplicht in?
Binnen een maand na aanvang van uw werkzaamheden voor uw werkgever, moet uw werkgever aangeven (informeren) of hij u een aanbod doet tot het aangaan van een pensioenovereenkomst.
Een werkgever kan echter niet door de werknemer worden verplicht een dergelijke overeenkomst te sluiten.
Wanneer u samen komt tot een pensioenovereenkomst moet de werkgever aangeven binnen welke termijn het aanbod voor een pensioenovereenkomst wordt gedaan en wie de pensioenovereenkomst uitvoert (pensioenuitvoerder).
Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.
Kies zelf de juiste advocaat in uw regio
Gerelateerde blogs

Aanspraak op te hoog pensioenbedrag
Voorbeeld werknemer met te hoge ouderdomspensioen In deze zaak heeft een werknemer als deelnemer in de pensioenregeling van PMT (Pensioenfonds Metaal en Techniek) pensioen opgebouwd. Om de mogelijkheden van eerder stoppen met werken te onderzoeken, heeft deze deelnemer aan PMT …
Lees meer..