Pensioenverevening

Pensioen wordt opgebouwd via de tweede pijler. De eerste pijler is de pensioenvoorziening van overheidswege: de AOW. De opbouw van aanvullend pensioen houdt in dat u periodiek (via uw werkgever) een bedrag aan pensioen reserveert en premie betaalt. Dit geld wordt aan de pensioenuitvoerder betaald, waarna u na uw pensioengerechtigde leeftijd een uitkering krijgt (het pensioen). Wanneer u gaat scheiden, een geregistreerd partnerschap ontbindt of scheidt van tafel en bed, moet ook het opgebouwde pensioen worden verdeeld indien het pensioen in de gemeenschap van goederen valt. De verdeling van het pensioen kan op verschillende manieren geschieden en heeft grote gevolgen voor uw oudedagvoorziening. Laat u daarom tijdig adviseren door een pensioenspecialist.

Waarom vereffening?

In beginsel lijkt het vreemd dat een van de ex-partners aanspraak kan maken op het pensioen van de andere ex-partner. Toch is dat niet het geval. Tijdens het huwelijk of geregistreerd partnerschap komt het vaak voor dat een van de partners minder gaat werken, bijvoorbeeld in verband met de opvoeding van kinderen. Wanneer men stopt met werken of minder gaat werken, stagneert ook de pensioenopbouw. Om de minder of niet werkende partner te beschermen kan deze partner na de scheiding aanspraak maken op het pensioen van de andere partner. Op die manier wordt de minder werkende partner beschermd.

Hoe werkt pensioenverevening?

De verevening van pensioen wordt geregeld in de Wet verevening pensioenrechten bij scheiding (Wet VPS). Deze wet is van toepassing indien:

 • De echtscheiding na 30 april 1995 is ingeschreven bij de burgerlijke stand
 • De scheiding van tafel en bed na 30 april 1995 definitief is geworden;
 • Het geregistreerd partnerschap is beëindigd.

Vanwege het feit dat het geregistreerd partnerschap en het huwelijk strikt genomen een overeenkomst (contract) zijn, is het mogelijk dat u de toepassing van deze wet uitsluit. U kunt in dat geval samen afspraken maken hoe om te gaan met pensioenaanspraken na een scheiding.

Is de Wet VPS van toepassing? In dat geval kan de ex-partner die recht heeft op een pensioendeel – de vereveningsgerechtigde – zich direct melden bij de pensioenuitvoerder om zijn of haar deel op te eisen. Na inschrijving van de echtscheiding in de registers van de burgerlijke stand heeft de vereveningsgerechtigde twee jaar de tijd om zijn of haar vordering in te dienen bij de pensioenuitvoerder.

Hoe wordt het pensioen verdeelt?

De verdeling van het pensioen is meestal 50/50. Van deze verdeling kan worden afgeweken:

 • In de huwelijkse voorwaarden
 • In de partnerschapsvoorwaarden
 • Voor samenwonenden kan dit in het samenlevingscontract worden overeengekomen

Ook wanneer deze documenten een andere verdeling aangeven is het mogelijk daarvan af te wijken. Wel is vereist dat beide (ex-)partners het hiermee eens zijn. Het is aan te raden – net zoals bij alle andere verdelingen – de pensioenverdeling vast te leggen in het echtscheidingsconvenant. Door vastlegging in het convenant wordt de verdeling bindend en is daar niet meer van af te wijken na bekrachtiging door de rechter.

Wat is conversie van pensioen?

Naast bovenstaande regels is het mogelijk dat u en uw (ex-)partner een andere verdeling willen toepassen. Dit is mogelijk. De wettelijke verdeling is niet dwingend. Dit houdt in dat u zelf afspraken kunt maken met elkaar. Conversie is een voorbeeld van een afwijking die zonder meer wordt toegestaan. Bij conversie wordt het aandeel van het ouderdomspensioen en de waarde van het bijzonder partnerpensioen omgezet in één pensioenrecht dat toekomt aan de ex-partner. Het omgezette pensioen gaat in op de pensioendatum van de vereveningsgerechtigde.

Degene die het pensioen heeft opgebouwd (de vereveningsplichtige) heeft na de conversie geen pensioenbanden meer met de vereveningsgerechtigde. Wanneer de ex-partner overlijdt, krijgt de vereveningsplichtige niet alsnog een pensioenuitkering. Dat is bij de wettelijke verdeling wel het geval.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 162 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 162 advocaten en meer dan 55 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.