Een koopovereenkomst voor een woning is meestal zeer uitgebreid en bevat ingewikkelde clausules. Een advocaat vastgoedrecht kan voor u een koopovereenkomst op maat maken of een reeds bestaande koopovereenkomst beoordelen. Met een goede koopovereenkomst komt u niet voor verassingen te staan en voorkomt u conflicten. Een advocaat kan u voorzien van een goede overeenkomst.

Wel of niet een voorlopige koorovereenkomst ondertekenen?

Als u voornemens bent een woning te kopen, kunt u een bod doen op de woning die u wilt kopen. Wanneer dit bod wordt aanvaard, moet er een voorlopige koopovereenkomst worden opgesteld. In de koopovereenkomst maakt u afspraken omtrent de koop, zoals de koopprijs en de overdrachtsdatum. Een advocaat koopovereenkomst kan u adviseren wat er in de overeenkomst moet staan en deze overeenkomst voor u opstellen.

Is een voorlopige koopovereenkomst wel ‘voorlopig’?

Laat u echter door het woord ‘voorlopig’ niet van de wijs brengen. Een voorlopige koopovereenkomst is een bindend contract. Voorlopig heeft betrekking op het feit dat door de koopovereenkomst de eigendom van de woning nog niet overgaat op de koper. Hiervoor zijn nog een aantal stappen nodig, bijvoorbeeld het passeren van de leverings- of transportakte. Buiten het bindende karakter van de koopakte kunnen er wel omstandigheden zijn waarbij de koop niet doorgaat.

Een dergelijke omstandigheid is de bedenktijd. De koper heeft drie dagen de tijd om af te zien van de aankoop van het huis. Een reden hoeft hij daarvoor niet te geven. Partijen kunnen in de koopovereenkomst in het voordeel van de koper afwijken van de drie dagen die de wet stelt.

Wat houdt een voorlopige koopovereenkomst in?

In de koopovereenkomst maakt u afspraken omtrent de koop- of verkoop van de woning. U bepaalt bijvoorbeeld de prijs, het moment waarop de koper de sleutel van de woning krijgt en welke aspecten van het pand verkocht of gekocht worden. Daarnaast moeten de namen van de kopende en de verkopende partij worden vermeld. Ook het adres of de plaats van de woning moet worden beschreven.

Een ander belangrijk deel is de vrijwaring. In de vrijwaring verklaart de verkopende partij dat het pand te gebruiken is als woning. Daarnaast rust er op de koper een onderzoeksplicht en op de verkoper een mededelingsplicht. Met deze plichten wordt bewerkstelligd dat de partijen op de hoogte zijn van de actuele situatie omtrent het pand. Verborgen gebreken kunnen zo bijvoorbeeld aan het licht komen.

Wat houdt een waarborgsom in?

In de voorlopige koopovereenkomst wordt de prijs van de woning vastgelegd. De koper is vervolgens verplicht 10% van de aankoopprijs aan de notaris te overhandigen. Deze waarborgsom is bedoeld als eventuele schadevergoeding, wanneer de kopende partij zijn verplichtingen niet nakomt. Het gaat dus om een garantie voor de verkoper als de koop niet doorgaat.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Ontbindende voorwaarden maken een belangrijk deel uit van de voorlopige koopovereenkomst voor een woning. Deze voorwaarden vormen voor de koper een mogelijkheid onder de koopovereenkomst uit te komen, wanneer er aan bepaalde voorwaarden wordt voldaan. De meest bekende ontbindende voorwaarde is de voorwaarde van financiering. Als de koper geen financiering krijgt, kan hij de koopovereenkomst ontbinden. De koop kan immers niet doorgaan zonder dat de koper voldoende financiële middelen heeft.

Wat is het verschil tussen kosten koper en vrij op naam?

Een belangrijke en vaak gehoorde term is: ‘kosten koper’. Kosten koper houdt in dat de koper alle kosten moet betalen die gemoeid gaan met de aankoop van een bestaande woning. Bij de kosten van de aankoop kunt u denken aan de kosten van de notaris (voor de leveringsakte), overdrachtsbelasting of de kosten van de makelaar (courtage). Het tegenovergestelde van kosten koper is: vrij op naam.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 191 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

  8.0

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 191 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 191 advocaten en meer dan 61 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.