Duidelijkheid en advocaat nodig voor vreemdelingrecht? Bel meteen!

Buitenlandse werknemers mogen niet zonder meer in Nederland aan het werk gaan. In de meeste gevallen is de werkgever verplicht één of meerdere vergunningen aan te vragen. Welke vergunning aangevraagd moet worden hangt af van een aantal omstandigheden waarover u hieronder meer leest. Naast de vergunning om te mogen werken is ook een vergunning vereist om rechtmatig in Nederland te mogen verblijven. We kennen de volgende vergunningen:

  • De tewerkstellingsvergunning, of werkvergunning (TWV)
  • De verblijfsvergunning regulier (voor werk)
  • Visum voor arbeid van korte duur (i.c.m. TWV)

Of bel direct 088 – 629 00 29

Wanneer moet een tewerkstellingsvergunning aangevraagd worden?

Wanneer een werkgever in Nederland geen geschikte werknemers kan vinden, is het mogelijk dat hij gaat zoeken in Europa of de Europese Economische Ruimte (EER). Als ook daar geen geschikte kandidaten gevonden kunnen worden mag de werkgever ook buiten de EER zoeken naar werknemers. De tewerkstellingsvergunning zorgt ervoor dat de aangenomen werknemer gedurende maximaal drie jaren in Nederland mag werken. De functie van de werknemer wordt vermeld in de vergunning. Niet alleen ten aanzien van werknemers, maar ook voor stagiairs, vrijwilligers, freelancers, ambtenaren en zelfstandigen moet een vergunning worden aangevraagd. De aanvraag van een tewerkstellingsvergunning is in ieder geval niet nodig wanneer de werknemer beschikt over een verblijfsvergunning met de aantekening ‘arbeid is vrij toegestaan’.

Indien de vergunning niet wordt verleend kan de werkgever bezwaar aantekenen tegen deze beslissing. Het UWV is de instantie die de vergunning al dan niet verleend en is ook de instantie waar u het bezwaar moet indienen. Een arbeidsspecialist kan u als werkgever bijstaan bij het indienen van het bezwaar.

NB: werknemers uit Roemenië en Bulgarije komen uit de EU, maar om deze werknemers rechtmatig te werk te kunnen stellen heeft u wel een tewerkstellingsvergunning nodig. Deze landen vormen een uitzondering om de hoofdregel dat voor EU, EER en Zwitserse werknemers geen TWV nodig is.

Wanneer moet een verblijfsvergunning regulier voor werk aangevraagd worden?

Naast de werkvergunning voor de werkgever moet de werknemer zelf vaak een verblijfsvergunning aanvragen. Deze vergunning geeft de werknemer het recht in Nederland te verblijven en te mogen werken. Werknemers uit de EU, EER of Zwitserland hebben sowieso geen verblijfsvergunning nodig. Voor alle andere werknemers die langer dan drie maanden in Nederland willen verblijven is een verblijfsvergunning vereist.

Wanneer moet een visum van korte duur aangevraagd worden?

Voor een verblijf korter dan drie maanden is geen verblijfsvergunning vereist, maar een visum. Het visum geeft overigens geen recht om te mogen werken. Voor alle werknemers buiten de EER geldt dat hun werkgever een TWV moeten aanvragen. Werken zonder TWV kan leiden tot een boete.

Wanneer bestaat er recht op een zoekjaar na studie?

Vreemdelingen die in Nederland studeren krijgen na hun studie één jaar de tijd om werk te vinden als zij een aparte verblijfsvergunning daarvoor aanvragen. Dit noemt men het zoekjaar. De verblijfsvergunning voor een studie verloopt na het slagen en daarom dient men na het afstuderen een nieuwe aanvraag voor een verblijfsvergunning aan te vragen. Dit is de verblijfsvergunning voor een zoekjaar. Tijdens dit zoekjaar kan de afgestudeerde op zoek gaan naar werk of meteen arbeid verrichten. Een tewerkstellingsvergunning is dan niet nodig. Na het zoekjaar dient de afgestudeerde een baan als kennismigrant te hebben gevonden. De termijn van één jaar is niet verlengbaar.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 158 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Hidden
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    Zo kan het dus ook

    Waarom Omnius?

    Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

    Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
      8.2

    Over ons

    Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

    Met 331 advocaten en meer dan 158 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

    Er zijn advocaten gevonden.

    Klik hier voor de resultaten.