Kunnen we je helpen met zoeken
Door ziekte is het mogelijk dat jij jouw werk niet meer kunt verrichten. Dit leidt tot arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid is uiterst vervelend voor zowel jou als voor je werkgever. Tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid gelden een aantal specifieke regels waar jij en de werkgever aan moeten voldoen.
Bij twijfels over de correcte naleving van de toepasselijke wetgeving kan je een advocaat ambtenarenrecht van Omnius om advies vragen. Neem direct contact op.
Kunnen we je helpen met zoeken
Door ziekte is het mogelijk dat jij jouw werk niet meer kunt verrichten. Dit leidt tot arbeidsongeschiktheid. Arbeidsongeschiktheid is uiterst vervelend voor zowel jou als voor je werkgever. Tijdens ziekte en arbeidsongeschiktheid gelden een aantal specifieke regels waar jij en de werkgever aan moeten voldoen. Bij twijfels over de correcte naleving van de toepasselijke wetgeving kan je een advocaat ambtenarenrecht om advies vragen.
Wanneer je ziek bent, moet je jezelf ziek melden bij je werkgever. Dit dien je binnen twee weken na het begin van je ziekte te doen. Gedurende de eerste twee jaar van ziekte heb je recht op doorbetaling van je loon. In het eerste jaar bedraagt de doorbetaling minimaal 70% van je normale loon, hoewel sommige cao’s of werkgevers 100% van het loon uitbetalen.
In het tweede jaar bedraagt de doorbetaling eveneens minimaal 70%, maar deze mag dan niet onder het wettelijk minimumloon uitkomen. De exacte voorwaarden kunnen verschillen afhankelijk van je cao of de afspraken met je werkgever.
Gedurende jouw ziekte moet je de nodige inspanningen verrichten om weer aan de slag te kunnen. Dit is de re-integratie. De re-integratieverplichtingen houden in dat: jij gehoor moet geven aan aanwijzingen van de bedrijfsarts, een plan van aanpak moet worden opgesteld en je wellicht andere werkzaamheden moet verrichten dan je voorheen deed. Als terugkeer in jouw oude functie niet mogelijk is, kan je herplaatst worden in een andere functie, mogelijk bij een andere werkgever.
Als je niet meewerkt aan de re-integratie kan dit vervelende gevolgen hebben voor jou. Zo kan de loondoorbetaling worden stopgezet of kan je worden ontslagen. Ben je van mening dat jouw werkgever jou probeert te ontslaan of de re-integratie zorgt voor conflicten? Een advocaat adviseert je graag over de mogelijke vervolgstappen.
In jouw hoedanigheid van ambtenaar kan je letsel of een ziekte oplopen. Een dienstongeval of beroepsziekte kan zorgen voor aansprakelijkheid van de werkgever voor jouw letsel. In het tweede jaar van jouw arbeidsongeschiktheid ontvang je 100% doorbetaling van het loon. Als je na twee jaar nog steeds niet bent hersteld en ook geen arbeid kunt verrichten, kan je overwegen jouw werkgever aansprakelijk te stellen voor je schade.
Jij kan het bestuursorgaan (jouw werkgever) vragen de aansprakelijkheid te erkennen en om schadevergoeding vragen. Jouw schade kan bestaan uit opgelopen ziektekosten, zorgkosten, een verlaagd inkomen of immateriële schade (smartengeld). Het bestuursorgaan moet op jouw aanvraag een beslissing nemen (een zuiver schadebesluit). Tegen dit besluit is bezwaar en beroep mogelijk. Dit houdt in dat wanneer jij het oordeel niet bevredigend vindt, jij vraagt om een nieuw besluit of een beroep doet op de rechter. In alle gevallen kan een advocaat ambtenarenrecht je adviseren en namens jou procederen.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp