Een werkgever wil natuurlijk niet dat een (ex-)werknemer er met zijn bedrijfsinformatie en -geheimen vandoor gaat naar de concurrent, dat kan hem economisch benadelen. Met een concurrentiebeding kan de positie van de werkgever worden beschermd.

Werknemers in hogere segment
Een concurrentiebeding is een afspraak tussen werkgever en werknemer. Vooral medewerkers in het hogere segment krijgen te maken met een concurrentiebeding. Denk aan salesfuncties, hogere managers of relatiebeheerders.  Het beding wordt vastgelegd in de arbeidsovereenkomst en bepaalt dat de werknemer geen arbeidsrelaties mag aangaan met concurrenten van de werkgever.

Het concurrentiebeding is geldig tijdens de overeenkomst, maar vaak ook nog voor een bepaalde periode na afloop van het dienstverband. Er bestaan geen exacte regels voor, maar vaak wordt een periode van een jaar na beëindiging als redelijk gezien. In een beding worden één of meerdere beperkingen opgenomen. Het kan gaan over werkzaamheden, type werkgever, de plaats of de tijd. Voorbeelden zijn:

 • Na afloop van de arbeidsovereenkomst mag de werknemer voor een bepaalde tijd niet bij een concurrent gaan werken
 • De werknemer mag na beëindiging van de overeenkomst niet werkzaam zijn in dezelfde regio of branche.
 • Het is niet toegestaan dat de werknemer al zelfstandige gaat werken voor klanten van de werkgever.

Bedrijf beschermen? 
Wilt u uw bedrijf beschermen en heeft u hulp nodig bij het opstellen van een concurrentiebeding? Of wilt u een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst laten checken? Neem dan contact op met een van onze arbeidsrecht advocaten. De advocaten uit het netwerk hebben de kennis en ervaring om uw bedrijf te beschermen.

Concurrentiebeding in tijdelijk contract

Sinds de invoering van de WWZ, is het niet mogelijk om een concurrentiebeding in een nieuw tijdelijk contract op te nemen. Er is wel één uitzondering: kan de werkgever aantonen dat er zwaarwegende bedrijfsbelangen in het spel zijn, dan mag hij een concurrentiebeding in het contract opnemen. Neemt de werkgever een beding in een tijdelijk contract op, dan moet hij ook een motivatie toevoegen. Doet hij dat niet, dan is het beding niet geldig. Is een tijdelijke arbeidsovereenkomst voor 1 januari 2015 ondertekend, dan mag er wel nog een concurrentiebeding in staan.

Kortom, wil de werkgever een concurrentiebeding opnemen in een tijdelijke overeenkomst? Dan moet hij voor duidelijk geformuleerde bedrijfsbelangen en een motivatie zorgen. Laat deze altijd checken of opstellen door een arbeidsrecht advocaat. Neem contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Concurrentiebeding zzp’er

Het is begrijpelijk dat een werkgever ook een concurrentiebeding in een freelanceovereenkomst wil opnemen. Een zzp’er zit immers bij veel verschillende klanten en kan eenvoudig bedrijfsgevoelige informatie doorspelen.

Het is mogelijk om een concurrentiebeding in de freelanceovereenkomst op te nemen, maar de opdrachtgever moet dan wel met een aantal zaken rekening houden. De freelanceovereenkomst mag niet te sterk op een arbeidsovereenkomst gaan lijken. Een concurrentiebeding in een freelanceovereenkomst moet daarom zeer duidelijk en concreet worden omgeschreven. Daarnaast is het beding slechts voor een bepaalde duur, geldt het voor een beperkte groep opdrachtgevers en omvat het een duidelijk begrensd gebied.

Weet u niet zeker of het concurrentiebeding in een freelanceovereenkomst aan de wettelijke eisen voldoet? Zorg dat de zzp’er niet met uw bedrijfsgevoelige informatie naar de concurrent gaat en laat het beding checken door één van onze advocaten arbeidsrecht. Zo voorkomt u problemen achteraf.

Concurrentiebeding schriftelijk opstellen

Een concurrentiebeding moet altijd schriftelijk zijn opgesteld. Is het beding in een clausule in de arbeidsovereenkomst opgenomen, dan is logischerwijs aan de zogeheten ‘schriftelijkheidsvereiste’ voldaan.

Het kan ook voorkomen dat een concurrentiebeding in de personeelsgids of cao is opgenomen. In dat geval moet in de arbeidsovereenkomst duidelijk naar deze documenten worden verwezen. Daarnaast moet het document samen met de arbeidsovereenkomst worden ondertekend. Een Omnius-advocaat kan u helpen bij het schriftelijk opstellen van een concurrentiebeding.

Relatiebeding

Een vorm van het concurrentiebeding is het relatiebeding. Werkgever en werknemer kunnen besluiten om een concurrentiebeding om te zetten in een relatiebeding. De werknemer mag dan wel voor een concurrent gaan werken, maar geen klanten, relaties of werknemers van de vorige werkgever meenemen naar zijn nieuwe baan.

Net als het concurrentiebeding, kent het relatiebeding vele vormen. Zo kan het verboden zijn om alle klanten mee te nemen, maar het kan ook om een aantal specifieke klanten gaan. Ook een relatiebeding geldt voor een bepaalde periode. Schakel voor het opstellen altijd de hulp in van een arbeidsrecht advocaat. Neem voor meer informatie contact op met onze juridische intakebalie.

Wat te doen bij een schending van een concurrentiebeding?

Met een concurrentiebeding voorkomt u dat een ex-werknemer voor zichzelf begint of bij de concurrent gaat werken en met u gaat concurreren. Het beding maakt deel uit van de arbeidsovereenkomst. Het is uitermate vervelend als een voormalig werknemer het beding schendt. De concurrent plukt de vruchten en u wordt economisch benadeeld. Wanneer de ex-werknemer het beding schendt, kunt u daartegen in actie komen. Via een advocaat kunt u de rechter verzoeken de werknemer te laten houden aan het beding onder dreiging van een dwangsom.

Bij grove schendingen is het ook mogelijk om meteen een schadevergoeding te eisen van de ex-werknemer. Voor een schending van het relatiebeding geldt hetzelfde. Wel moet u altijd de werknemer rechtmatig hebben ontslagen. Zitten er gebreken aan het ontslag, dan kunt u het concurrentiebeding vaak niet meer inroepen.

Wilt u zeker weten of u het recht heeft om een schadevergoeding van de ex-werknemer te eisen? Win dan het advies in van een advocaat arbeidsrecht uit het Omnius Advocatennetwerk. De advocaat kan voor u ook een dwangsom regelen bij de rechter.

Hoe kan een geheimhoudingsbeding worden opgenomen?

Sommige informatie is zo concurrentiegevoelig dat u niet wilt dat andere daar inzicht in hebben. Samen met het concurrentie- en relatiebeding beschermt het geheimhoudingsbeding uw bedrijfsbelangen. Zo’n geheimhoudingsbeding komt vaak voor bij managers en medewerkers in hoge posities die veel met gevoelige data werken.

Aan het geheimhoudingsbeding is vaak een boetebeding gekoppeld. Bij elke overtreding kunt u meteen de boete incasseren bij de (ex-) werknemer. Wanneer de boete niet wordt betaald en/of de ex-werknemer de geheimhouding blijft schenden, kunt u naar de rechter stappen om de geheimhouding af te dwingen en schadevergoeding te eisen. Een arbeidsrecht advocaat van Omnius kan voor u de schadevergoeding eisen en de procedure bij de rechtbank voeren.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00 – 20:00 uur
08:00 – 20:00 uur
08:00 – 20:00 uur
08:00 – 20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00 – 18:00 uur
12:00 – 16:00 uur
12:00 – 16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 350 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1784 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

In totaal hebben 260 advocaten en 80 kantoren zich bij ons aangesloten. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.