Bij ontslag als gevolg van een reorganisatie dient een werkgever zich aan bepaalde regels te houden. Omnius onderzoekt of het ontslag rechtsgeldig is en onderhandelt voor werknemers over de voorwaarden of dient een verweer in bij het UWV. Neem contact op voor een gratis intakegesprek met een arbeidsrecht jurist. Onze specialisten staan u ook bij als u werkgever bent en werknemers moet ontslaan wegens bedrijfseconomische redenen.

 • Hulp van een arbeidsrecht advocaat bij ontslag
 • 7 dagen per week bereikbaar voor gratis intakegesprek
 • We maken de kosten vooraf inzichtelijk voor u

Of bel direct 088 – 629 00 29

Wat zijn bedrijfseconomische redenen voor ontslag?

Uw werkgever mag u niet zomaar ontslaan, hij heeft hiervoor een goede reden nodig. Een reorganisatie is reden voor ontslag wanneer deze plaatsvindt vanwege bedrijfseconomische redenen. Voorbeelden hiervan zijn:

 • Slechte of verslechterende financiën van de organisatie
 • Organisatorische aanpassingen als een overname of fusie
 • Technologische verbeteringen die werknemers overbodig maken
 • (Gedeeltelijke) beëindiging of verhuizing van het bedrijf

Naast de economische noodzaak dient uw werkgever het afspiegelingsbeginsel juist toe te passen en moet hij proberen om de werknemers te herplaatsen. Twijfelt u of uw werkgever wel het recht heeft om u te ontslaan bij een reorganisatie? Bel dan 088 – 629 00 29 en onze juristen zoeken het voor u uit.

Afspiegelingsbeginsel: wie wordt er ontslagen?

Bij een reorganisatie moet uw werkgever vaak meerdere werknemers ontslaan. Hij kan niet zelf kiezen wie hij ontslaat, maar is verplicht om het afspiegelingsbeginsel aan te houden. De werkgever verdeelt de werknemers die (bijna) dezelfde functie uitvoeren in vijf leeftijdscategorieën:

 • 15 – 24 jaar
 • 25 – 34 jaar
 • 35 – 44 jaar
 • 45 – 55 jaar
 • 55 jaar en ouder

De werkgever moet de ontslagen evenredig verdelen over de categorieën. De werknemers met het kortste dienstverband worden het eerst ontslagen. Het toepassen van dit principe gaat nog wel eens fout, dus raden we u aan om dit door een onafhankelijke partij als Omnius te laten controleren.

Heeft u een unieke functie binnen de organisatie, dan hoeft uw werkgever het afspiegelingsbeginsel niet aan te houden. Hij mag uw functie dan opheffen om u te ontslaan.

Ontslagprocedures bij reorganisatie

Er zijn verschillende manieren om een werknemer te ontslaan bij een reorganisatie, zoals een ontslag met wederzijds goedvinden en een procedure via het UWV. We raden u altijd af om zelf ontslag te nemen, omdat u hiermee uw recht op een ontslagvergoeding en WW verliest.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Uw werkgever kan een ontslag met wederzijds goedvinden voorstellen, dit noemen we ook wel een vrijwillige vertrekregeling. Dit betekent dat u en uw werkgever een overeenkomst ondertekenen waarin staat dat u akkoord gaat met het ontslag. De werkgever hoeft zo geen ontslagprocedure te doorlopen bij het UWV en u kunt onderhandelen over een ontslagvergoeding. Een arbeidsrecht advocaat van Omnius is gespecialiseerd in onderhandelen over ontslagen en regelt de beste voorwaarden voor u.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Reorganisatie ontslag via het UWV

Als u en uw werkgever er niet samen uit komen, ontslaat uw werkgever u via het UWV. Hierbij krijgt u over het algemeen geen ontslagvergoeding, maar er geldt wel een opzegtermijn. Uw werkgever heeft voor deze ontslagprocedure toestemming nodig van het UWV. Bovendien moet hij op deze manier een ingewikkelde procedure doorlopen om u op de juiste manier te ontslaan.

Bent u het niet eens met het ontslag? Dan kunt u een verweer indienen. Op basis van uw verweer kan het UWV besluiten om de ontslagvergunning te weigeren. Bel Omnius om uit te zoeken of u het ontslag kunt aanvechten.

Collectief ontslag bij reorganisatie

Wanneer uw organisatie minstens twintig werknemers ontslaat, is er sprake van een collectief ontslag. De werkgever is dan verplicht om bij het UWV en de vakbond melding te maken van de reorganisatie en het collectieve ontslag. Samen proberen deze organisaties (een gedeelte van) de ontslagen te voorkomen door werknemers te herplaatsen.

Sociaal plan

Uw werkgever kan voor de reorganisatie een sociaal plan opstellen. Dit betekent dat hij bepaalde voorzieningen vastlegt waar de ontslagen werknemers recht op hebben. Denk bijvoorbeeld aan een financiële tegemoetkoming of begeleiding bij het vinden van een nieuwe baan. Als uw werkgever het sociaal plan zelf heeft opgesteld, kunt u het zien als een aanbod. U hoeft hier niet mee akkoord te gaan. Is het plan opgesteld in overleg met de vakbond, dan is het sociaal plan bindend.

Advies van een arbeidsrecht jurist of advocaat

Vragen over reorganisatie en ontslag? Neem dan contact met ons op. We zijn 7 dagen per week te bereiken via telefoon.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 163 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 331 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.