Ontslag advocaat nodig? Omnius helpt u verder!

Dagelijks worden mensen ontslagen. Soms is een werknemer het hiermee eens, maar vaak ook niet. Regelmatig is een ontslag te zien als onterecht en kan dit met succes worden aangevochten bij de rechtbank, samen met een van onze advocaten. De bewijslast ligt voornamelijk bij de werkgever. Er zijn verschillende redenen bijvoorbeeld:

 • Ontslag op staande voet;
 • Ontslag op wederzijds goedvinden;
 • Ontslag wegens ziekte;
 • Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen;
 • Ontslag wegens disfunctioneren;
 • Ontslag door een verstoorde arbeidsverhouding;
 • Ontslag wegens een faillissement;
 • Ontslag van rechtswege;
 • Ontslag in de proeftijd

Ontslag op staande voet

Door een ontslag op staande voet wordt een arbeidsovereenkomst per direct beëindigd. Hierdoor verliest een werknemer ook een transitievergoeding en de mogelijkheid om een WW-uitkering te krijgen. Voor een ontslag op staande voet is een dringende reden nodig. Dit is bijvoorbeeld een strafbaar feit op de werkvloer, werkweigering of voortdurend te laat komen. Ook moet een werkgever niet te lang wachten met het geven van het ontslag of het vertellen van de dringende reden.

Als dit door een werkgever niet wordt nageleefd, dan is dit met succes aan te vechten bij de kantonrechter. Onze advocaten en juristen kunnen u voorzien van advies en kunnen samen met u het ontslag ongedaan maken.
Lees meer

Ontslag met wederzijds goedvinden

We hebben te maken met een ontslag op wederzijds goedvinden wanneer de werkgever en werknemer het er allebei over eens zijn. In een beëindigingsovereenkomst, of vaststellingsovereenkomst, komen de voorwaarden van de uitdiensttreding te staan. Hier vinden wij bijvoorbeeld een bepaling over de transitievergoeding. Het is goed om advies in te winnen van een advocaat of jurist voordat u de transitievergoeding tekent, om zo bijvoorbeeld uw aanspraak op een WW-uitkering te garanderen. Lees meer

Wegens ziekte ontslagen (arbeidsongeschiktheid)

Als een werknemer ziek is, mag de werkgever de werknemer niet ontslaan. Dit is anders als de werknemer twee jaar ziek is, dan werkgever bij het UWV een ontslagvergunning aanvragen door de langdurige arbeidsongeschiktheid. Een andere optie voor de werkgever is om de zieke werknemer gedurende de ziekteperiode een vaststellingsovereenkomst aan te bieden (wederzijds goedvinden). Lees meer

Wegens bedrijfseconomische redenen

Wegens tegenvallende financiële resultaten, kan een bedrijf besluiten dat bijvoorbeeld een functie komt te vervallen, of dat een hele afdeling wordt opgeheven. In het arbeidsrecht kan dit leiden tot een ontslag wegens bedrijfseconomische redenen. Het bedrijf kan het financieel niet meer aan om een werknemer in dienst te houden. Deze bedrijfseconomische reden moeten worden aangetoond en daarbij ligt de bewijslast voornamelijk bij de werkgever. Lees meer

Of bel direct 088 – 629 00 29

Ontslagen wegens disfunctioneren

Het komt voor dat een werknemer voortdurend niet in staat is de van hem of haar verwachte taken goed te vervullen. Hierbij is er sprake van disfunctioneren. De werkgever moet hierbij wel een verbeterplan komen om de werknemer de kans te geven om de kwaliteit van de werkzaamheden te verbeteren. Er moet vooraf een dossier worden opgebouwd waaruit blijkt dat er daadwerkelijk sprake is van disfunctioneren. Op basis hiervan moet er geen andere optie zijn denk aan bijvoorbeeld herplaatsing. Het is raadzaam om u te laten adviseren door een arbeidsjurist of advocaat als dit boven uw hoofd hangt. De werkgever moet namelijk uiteindelijk aan de rechter toestemming vragen voor het ontslag.

Door een verstoorde arbeidsverhouding ontslagen

Het kan ook prima voorkomen dat een werkgever het niet meer ziet zitten met de werknemer, of andersom. Er is sprake van een situatie die niet meer te redden is. Denk hierbij aan bijvoorbeeld seksuele intimidatie, een conflict tussen leidinggevende en medewerker, of een conflict tussen medewerkers onderling. In sommige omstandigheden kan mediation nog raadzaam zijn, maar soms kan het van een werkgever niet worden verwacht dat de arbeidsovereenkomst in stand wordt gehouden. Er moet dan écht sprake zijn van een verstoorde arbeidsverhouding die duurzaam, ernstig en niet meer te herstellen is.

Ontslagen wegens een faillissement

We kennen het ontslag van een werknemer wegens bedrijfseconomische redenen. Dit bijvoorbeeld door het vervallen van een functie. Soms is de financiële situatie zo ernstig dat het bedrijf failliet wordt verklaard. De werknemers kunnen dus in principe ook niet meer in dienst blijven. De curator die het faillissement behandelt, kan de contracten opzeggen. In dit geval is er een opzegtermijn van maximaal zes weken, en de werknemer heeft nog recht op salaris totdat het contract stopt.

Ontslag van rechtswege

Veel werkgevers gaan met hun werknemers een arbeidscontract voor bepaalde tijd aan. De werkgever mag een werknemer maximaal drie tijdelijke contracten aanbieden, voor de maximale duur van drie jaar, totdat dit een contract voor onbepaalde tijd wordt. Een arbeidscontract voor bepaalde tijd loopt af na het verstrijken van de periode. De werkgever heeft de keuze om een contract te verlengen, maar is dit niet verplicht. Aan het niet-verlengen van een contract is juridisch dus ook niets te doen. Wel is het verstandig om in de gaten te houden of de werkgever dit wel op tijd doet. Het kan zijn dat dit niet zo zijn dan moet de werkgever aan de werknemer een vergoeding betalen. Deze is dan te krijgen via bijvoorbeeld loonvordering. Dit is iets wat bij uitstek een zaak is voor een arbeidsjurist of –advocaat.

In de proeftijd

De proeftijd is voornamelijk bedoeld om met elkaar kennis te maken. Als het bijvoorbeeld niet klikt, dan kan zowel werkgever als werknemer het arbeidscontract opzeggen, zonder hiervoor een reden te geven. Hieraan is dus niets te doen, behalve als er sprake is van een nietige proeftijd. De afgesproken proeftijd is bijvoorbeeld te lang. Vraagt u zich af of de werkgever in zijn recht staat? Neem vandaag nog contact op met de juridische intakebalie, zodat u uw zaak zo snel mogelijk kan voorleggen aan een arbeidsrecht advocaat of een arbeidsjurist.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.2

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 330 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.