Ontslag op staande voet

Omnius heeft 92 advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Bij een ontslag op staande voet wordt de arbeidsovereenkomst direct door de werkgever beëindigd, er is geen opzegtermijn en de reguliere ontslagprocedure wordt niet gevolgd. Uw werkgever zal u op staande voet ontslaan.

Het ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor de werknemer. Daarom is deze vorm van ontslag alleen toegestaan als er een dringende reden voor is. Deze dringende reden moet aan de werknemer worden verteld op het moment van het ontslag.  Een dringende reden is bijvoorbeeld het plegen van diefstal. Er zijn meerdere dringende redenen denkbaar.

Een medewerker die wordt ontslagen op staande voet, kan dit ontslag aanvechten. Hij heeft twee maanden om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter. Schakel daarom direct een advocaat in uit het netwerk van Omnius. Maak gebruik van ons gratis intakegesprek. Neem direct contact met ons op via:

Of bel direct 088 – 629 00 29

Ontslag op staande voet aanvechten? Raadpleeg een advocaat ontslag

Het ontslag op staande voet kan alleen gegeven worden als er een dringende reden is. Een dringende reden houdt in dat er een ernstige gedraging plaats heeft gevonden op de werkvloer, zoals geweld, diefstal of drugsgebruik. De werknemer zal per direct naar huis gestuurd worden door de werkgever. Dat wordt bedoeld met ‘op staande voet ontslagen’.

Een ontslag op staande voet kan verregaande gevolgen hebben voor een werknemer. Daarom is het alleen geldig als de werkgever aan een aantal strikte voorwaarden heeft voldaan.

Wilt u weten wat u allemaal kunt verwachten als u te maken krijgt met een ontslag op staande voet? Lees hieronder over de belangrijkste onderwerpen:

Voorwaarden ontslag op staande voet

Bij een ontslag op staande voet moet de werkgever zich aan drie voorwaarden houden: de werkgever moet een geldige, dringende reden hebben voor het ontslag, het ontslag op staande voet moet onmiddellijk gegeven worden op het moment dat de dringende reden duidelijk is en de werkgever moet de werknemer vertellen waarom hij op deze manier ontslagen wordt. Als de werkgever hier niet aan voldoet, dan mag hij de werknemer niet op deze manier ontslaan.

Dringende redenen voor het ontslag

De eerste voorwaarde is dat er voor het ontslag op staande voet een gebeurtenis moet zijn geweest die het ontslag rechtvaardigt. Een vermoeden van deze gebeurtenis is niet voldoende, het moet duidelijk zijn dat de werknemer dit gedrag heeft vertoond. Hierbij moet er sprake zijn van een dringende reden.

Voorbeelden hiervan zijn:

 • diefstal
 • alcohol- of drugsmisbruik op de werkvloer
 • grove belediging
 • fraude
 • verduistering
 • seksuele intimidatie
 • mishandeling
 • vernieling
 • werkweigering zonder goede reden (als de werknemer werk weigert)

Direct ontslag

De tweede voorwaarde voor een ontslag op staande voet is dat het ontslag direct gegeven moet worden. Als een werknemer vandaag betrapt wordt op diefstal, is het geven van een waarschuwing op dezelfde dag, en het ontslaan van de medewerker op een volgende werkdag, niet voldoende om het ontslag op staande voet te rechtvaardigen.

Wel kan het voorkomen dat het niet direct duidelijk is of de reden voldoende ernstig is, waardoor een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. De werkgever mag dan een onderzoek instellen, zodat hij kan uitzoeken of er van hem gevraagd kan worden dat hij de arbeidsovereenkomst laat voortduren. Hij mag de werknemer gedurende het onderzoek op non-actief stellen. Wel moet de werkgever aan de werknemer vertellen waarom dit gebeurt. Ook is het aan de werkgever om het onderzoek niet te lang te laten duren en om de werknemer direct op de hoogte te stellen van de uitkomst van het onderzoek.

Werknemer informeren over de reden van ontslag

De werknemer moet direct worden geïnformeerd over de reden van het ontslag op staande voet. Als de werkgever deze reden niet gelijk geeft, dan houdt hij zich niet aan de voorwaarden en houdt het ontslag geen stand bij de kantonrechter. De werkgever kan de reden op een later moment niet meer aanpassen: de reden die wordt gegeven op het moment van het ontslag blijft staan.

Wat zijn de gevolgen van een ontslag op staande voet?

Een werknemer die op staande voet is ontslagen heeft per direct geen inkomen meer uit het desbetreffende dienstverband. De werkgever gaat het loon uit het contract niet meer doorbetalen. Daarnaast gaat het om een verwijtbaar ontslag. Daardoor neemt het UWV een zelfstandige beslissing over het recht op een WW-uitkering. Vaak betekent dit dat een werknemer die op staande voet is ontslagen, geen recht heeft op een WW-uitkering (u bent volgens het UWV verwijtbaar werkloos). Er zijn ook gevallen waarin de werknemer een (schade) vergoeding betalen aan zijn werkgever.

Houd ik het recht op een WW-uitkering?

Bent u op staande voet ontslagen? In de meeste situaties is er bij een ontslag op staande voet geen recht meer op een WW-uitkering. Bij een WW-uitkering krijgen is het namelijk noodzakelijk dat het ontslag niet aan de medewerker verweten kan worden en bij een ontslag op staande voet is het ontslag wel verwijtbaar. Het is dan maar de vraag of u een WW uitkering krijgt.

Een uitzondering hierop is als de medewerker is ontslagen vanwege een alcohol- of drugsverslaving. Deze verslavingen worden als ziekte gezien en daarom kan dit niet verweten worden aan de werknemer. Dat zijn daarom ook geen ernstige misdragingen.

Wat zijn de gevolgen van een onterecht ontslag op staande voet?

Als een ontslag op staande voet niet in lijn is met de gestelde voorwaarden, dan is het ontslag vernietigbaar. De op staande voet ontslagen medewerker kan het ontslag aanvechten bij de rechter. Als de kantonrechter hem in het gelijk stelt, blijft de medewerker in dienst en moet de werkgever met terugwerkende kracht het loon en de proceskosten betalen. Als de rechter bepaalt dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar gedrag, maar dat het ontslag wel in stand blijft, wordt er vaak een transitievergoeding toegewezen aan de werknemer.

Het komt geregeld voor dat een ontslag op staande voet geen stand houdt bij de kantonrechter. De werkgever moet dan alle proceskosten betalen. Werkgevers zijn daarom geneigd om te kiezen voor een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsovereenkomst wordt dan in onderling overleg beëindigd via een vaststellingsovereenkomst.

Mag de werkgever de dringende reden voor het ontslag onderzoeken?

Niet in iedere situatie is het direct duidelijk of een gebeurtenis een dringende reden voor een ontslag oplevert. Daarom mag de werkgever hier onderzoek naar doen, bijvoorbeeld om bewijs te verzamelen. Wel moet dit onderzoek met spoed worden uitgevoerd. Hij mag de werknemer op non-actief stellen voor de duur van het onderzoek. Zodra het onderzoek is afgerond, moet de werkgever de uitslag van het onderzoek meedelen aan de werknemer.

Heb ik recht op een transitievergoeding na ontslag op staande voet?

Als blijkt dat het ontslag op staande voet terecht gegeven is, heeft een werknemer meestal geen recht meer op een transitievergoeding. De werknemer heeft namelijk recht op een transitievergoeding als het ontslag niet het gevolg is van verwijtbaar gedrag van de medewerker.

Mocht het ontslag op staande voet onterecht zijn geweest, dan komt het voor dat de desbetreffende medewerker niet meer wil werken bij deze werkgever. Er wordt dan vaak gekozen voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Dan wordt er door de werkgever vaak een vergoeding betaald ter hoogte van de transitievergoeding en vaak ontvangt de medewerker ook nog een billijke vergoeding. Daarnaast heeft u als werknemer meestal recht op een schadevergoeding, omdat de verplichtingen met betrekking tot het opzegtermijn niet zijn nageleefd.

Aanvechten ontslag op staande voet?

Een werknemer kan het ontslag op staande voet aanvechten bij de rechter. Als blijkt dat de werkgever zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden, wordt het ontslag nietig verklaard. De werkgever moet de werknemer dan alsnog het loon over de periode betalen (de werkgever betaalt het loon door: de doorbetaling). Omdat de arbeidsverhouding vaak verstoord is geraakt door de situatie, komt het voor dat de arbeidsovereenkomst wel wordt beëindigd. In dat geval heeft de werknemer recht op loon over de duur van de arbeidsovereenkomst en een schadevergoeding.

Een ontslag op staande voet houdt lang niet altijd stand bij de rechter en daarom kiest de werkgever er meestal voor om de arbeidsovereenkomst in onderling overleg te beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst. Ook in die situatie is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij Omnius. Bel ons op: 088 – 629 00 29 of verstuur uw vraag via onze website.

Ik ben op staande voet ontslagen, wat kan ik doen?

Als u ontslagen bent op staande voet kunt u het aanvechten. Raadpleeg direct een advocaat om goed geïnformeerd te worden over uw juridische positie.

 • Geef mondeling aan bij uw werkgever dat u het niet eens bent met uw ontslag.
 • Stuur uw werkgever een brief waarin u aangeeft dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Het is verstandig om deze brief aangetekend te versturen.
 • Geef in de brief aan dat u beschikbaar bent voor werk en dat u daarom recht heeft op loon.
 • U heeft een periode van twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Als u pas na deze twee maanden naar de rechter gaat, dan bent u te laat. Het ontslag staat dan vast. Zorg er daarom voor dat u zo snel mogelijk in actie komt.

Het beste advies bij ontslag op staande voet

De advocaten van Omnius helpen u bij het aanvechten van het ontslag op staande voet. Wij adviseren u over uw juridische positie, over uw kansen in een juridische procedure en de mogelijke alternatieven daarvoor. Zeker bij een ontslag op staande voet is de rechter heel terughoudend in het toekennen van het ontslag. Op het moment dat de werkgever zich niet aan de procedures houdt, zal de rechter het ontslag ongedaan maken.

Als u ontslagen wordt op staande voet, is er eigenlijk maar één advies mogelijk: schakel in dat geval juridische hulp van een Omnius advocaat ontslag in. Omnius is 7 dagen per week bereikbaar voor eerste juridische hulp. Bel ons op: 088 – 629 00 29 of verstuur uw vraag via onze website. Onze advocaten kunnen het ontslag op staande voet ongedaan maken of via een vaststellingsovereenkomst het dienstverband afwikkelen zodat u normaal gesproken de ernstige gevolgen van het ontslag op staande voet worden verminderd.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Meer dan 125 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 164 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.2

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  08:00-18:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-18:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

  "*" geeft vereiste velden aan

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
  Sleep bestanden hierheen of
  Max. bestandsgrootte: 1 GB.
   Hidden
   Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 330 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 330 advocaten en meer dan 164 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.