Ontslag op staande voet

Omnius heeft 88 advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Ontslag op staande voet? Raadpleeg een advocaat

Uw werkgever kan u niet zomaar op staande voet ontslaan. Het is dus een proces waarbij de werkgever zich aan veel regels moet houden. Wilt u meer duidelijkheid over waar de werkgever zich zo al aan moet houden tijdens dit proces kunt u bij ons een gratis intakegesprek inplannen.

Voorwaarden

Een werkgever moet zich aan 3 voorwaarden houden tijdens het proces van ontslag op staande voet. Het kan voorkomen dat de werkgever zich niet aan deze voorwaarden houdt. In dat geval heeft de werkgever dus niet het recht om u op staande voet te ontslaan.
De onderstaande 3 voorwaarden waar de werkgever zich aan moet houden:

1. Om op staande voet ontslagen te kunnen worden is een voorwaarde dat u iets heeft gedaan waardoor u direct ontslagen moet worden. Om iemand direct te kunnen ontslaan moet een goede reden voorgegeven worden. Dit zijn gebeurtenissen zoals mishandeling, schenden van geheimhoudingsplicht, fraude, diefstal of vernieling.

Deze beschuldigingen moeten natuurlijk ook bevestigd worden alleen op vermoeden is het niet mogelijk om iemand op staande voet te kunnen ontslaan.

2. De volgende voorwaarde waar uw werkgever zich aan moet houden is dat de werkgever u direct moet ontslaan. Wanneer u wordt betrapt op het plegen van een overtreding moet uw werkgever u direct ontslaan. Als u erop wordt aangesproken en de dag daarna ontslagen wordt om deze reden is dat niet geldig.

De werkgever heeft wel recht om een onderzoek in te stellen om zo bewijs te verzamelen van de overtreding. U heeft recht op uw zwijgrecht en hoeft daarom niet mee te werken aan dit onderzoek.

3. U moet direct op de hoogte zijn van de situatie waarom. De werkgever moet de reden van uw ontslag op staande voet gelijk met u bekend maken. Als deze reden bij u bekend is gemaakt mag deze reden niet meer veranderen.

Als deze reden niet met u wordt gedeeld en u wordt op staande voet ontslagen door uw werkgever houdt hij/zij zich niet aan de voorwaarde om iemand op staande voet te ontslaan.

Ontslag op staande voet aanvechten

Heeft uw werkgever zich niet aan deze voorwaarden gehouden? Dan kunt u dit aanvechten en het ontslag nietig laten verklaren. Beoordeelt de rechter dat de werknemer zich niet aan deze voorwaarden heeft gehouden wordt het ontslag ongedaan gemaakt. U moet dan doorbetaald worden door uw werkgever tot het einde van uw contract. In de meeste gevallen kunt u niet meer terecht bij het des betreffende bedrijf u heeft dan ook recht op een schadevergoeding.

Redenen ontslag op staande voet

 • Fraude
 • Diefstal
 • Schending geheimhoudingsplicht
 • Mishandeling
 • Structureel geen gehoor geven aan werkmethode
 • Werkweigering zonder goede reden
 • Verduistering
 • Seksuele intimidatie

WW-uitkering
Vaak heeft u na een ontslag op staande voet geen recht meer op een WW-uitkering. Dit komt doordat het u te verwijten valt dat u op staande voet bent ontslagen. Er zijn een aantal gevallen waar u echter nog wel recht heeft op een WW-uitkering. Dit is wanneer u op staande voet bent ontslagen door een alcoholverslaving of drugsverslaving. Als u ontslagen bent door een alcohol- of drugsverslaving kan het UWV u niet verwijten. Een alcohol- of drugsverslaving wordt namelijk als een ziekte gezien.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 129 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Bel nu voor advies:

Gratis intakegesprek

  Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

  Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 291 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

   8.1

  Omnius helpt u verder
  • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
  • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
  • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
  Bel met de intakebalie
  088 - 629 00 29
  Beschikbaar vanaf
  Neem contact op
  Stel uw vraag via WhatsApp
  06 - 21 29 20 19

  De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

  Maandag
  Dinsdag
  Woensdag
  Donderdag
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  08:00-20:00 uur
  Vrijdag
  Zaterdag
  Zondag
  Feestdagen
  08:00-20:00 uur
  09:00-17:00 uur
  12:00-16:00 uur
  Gesloten

  Stel uw vraag

   Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

   Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
   Zo kan het dus ook

   Waarom Omnius?

   Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

   Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

   • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
   • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
   • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
   • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 291 advocaten
   • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.1

   Over ons

   Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

   Met 291 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

   Er zijn advocaten gevonden.

   Klik hier voor de resultaten.