Ontslag tijdens ziekte

Omnius heeft 86 advocaten gespecialiseerd in arbeidsrecht.

Ontslag tijdens ziekte

Wanneer u als werknemer ziek bent mag u niet worden ontslagen. Dit is begrijpelijk aangezien u door een moeilijke periode heen gaat en recht hebt op bescherming. Gedurende twee jaar heeft de werkgever daarom een opzegverbod. Ontslag tijdens ziekte is wel mogelijk bij een aantal uitzonderingen.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Uitzonderingen

Een werkgever mag u wel ontslaan als u nog in de proeftijd zit, bij ontslag op staande voet of in het geval dat de werkgever failliet gaat. Ziekte mag echter de eerste twee jaar nooit de reden zijn.
Na twee jaar mag de werkgever alsnog overgaan tot ontslag van u als zieke werknemer. Er moet dan een ontslagprocedure worden gestart bij het UWV, daar kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen. De werkgever moet toestemming vragen aan het UWV om een zieke werknemer te ontslaan.
Daarnaast is het mogelijk een ontslagvergunning bij het UWV aan te vragen als een werknemer in staat is om passende arbeid (eventueel in aangepaste vorm) te verrichten, maar dit weigert.

Bent u ziek en heeft u bericht gekregen dat de werkgever u wilt ontslaan met bijvoorbeeld een ontslagvergunning? Het is altijd aan te raden om advies van een advocaat in te winnen.
Bent u (bijna) twee jaar ziek en wil de werkgever u ontslaan? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius advocatennetwerk. Wij zullen u dan helpen met het aanvechten van dit ontslag tijdens ziekte. Meer weten wat wij voor u kunnen betekenen, ga direct naar het onderwerp:

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Van arbeidsongeschiktheid is sprake wanneer u niet of niet volledig in staat bent om te werken. Dat kan komen door een lichamelijke of psychische oorzaak. Zonder inkomen zou u in financiële moeilijkheden komen. Meestal kunt u in de eerste twee jaren van uw arbeidsongeschiktheid een beroep doen op de loondoorbetalingsplicht van de werkgever. De werkgever moet gedurende een bepaalde periode (volledig) loon doorbetalen.

Na twee jaar kunt u als zieke werknemer aanspraak maken op een WIA-uitkering. U moet 35% of meer ongeschikt zijn om voor een uitkering in aanmerking te komen. De mate van arbeidsongeschiktheid is bepalend voor het type uitkering dat u kunt krijgen. Dit kan via een Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) of Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Het hangt van uw arbeidsongeschiktheid af welke uitkering op u van toepassing is. Een advocaat kan u vertellen welke regeling op u van toepassing is. Bij weigering van de uitkering kan een advocaat deze beslissing voor u aanvechten. Het is aan te raden om dit te laten doen door een advocaat. Een advocaat heeft jarenlange ervaring met bijvoorbeeld bezwaar en beroep. De advocaat weet precies wat er wel en niet naar voren moet komen om alsnog te krijgen waar u recht op heeft. Bel direct naar 088 – 629 00 29.

Arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd en ziekte

Heeft u een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd, maar bent u ziek geworden? De ziekte heeft geen invloed op wanneer een contract voor bepaalde tijd afloopt. De tijdelijke arbeidsovereenkomst loopt tot een bepaalde einddatum en daarna eindigt het dienstverband van rechtswege. Tijdens het dienstverband moet de werkgever (voor maximaal 2 jaar) minstens 70% van het loon doorbetalen. Als het dienstverband binnen de twee jaar afloopt, dan neemt het UWV de loondoorbetaling, verzuimbegeleiding en re-integratie over, totdat de termijn van maximaal 2 jaar is bereikt.

Ontslag bij ziekte en uitzendovereenkomst

Bent u ziek geworden werkende voor een uitzendbureau? Er gelden dan afwijkende regels m.b.t. ontslag tijdens ziekte. In sommige gevallen kunt u met een uitzendovereenkomst worden ontslagen als u ziek bent. Dit hangt echter af van het soort uitzendovereenkomst dat u heeft met uw werkgever. Als er een uitzendbeding is opgenomen in uw contract, dan is het voor het uitzendbureau gemakkelijker om u te ontslaan. Vanaf fase b (of fase 3) geldt er geen uitzendbeding meer. Lees uw arbeidsovereenkomst er nog eens op na en neem contact met ons op voor advies.

Regelmatig ziek en ontslag tijdens ziekte

Voelt u zich regelmatig niet fit? Let goed op. Er is een verschil tussen langdurige arbeidsongeschiktheid en regelmatig ziek zijn. Als u zich veelvuldig ziek meldt kunt u echter ook niet zomaar ontslagen worden. De werkgever kan de kantonrechter verzoeken, dan wel toestemming vragen aan de kantonrechter om u te ontslaan als u regelmatig ziek bent. Er gelden hierbij echter strenge eisen. De werkgever moet bijvoorbeeld aantonen dat het bedrijf erg veel last heeft van het feit dat u vaak ziek bent.

Ontslag met wederzijds goedvinden

De werkgever en de werknemer kunnen met elkaar tot een overeenkomst komen om met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan. Dit zou kunnen betekenen dat u als de werknemer uit dienst treedt (en een vergoeding mee krijgt) om te kunnen herstellen en weer fris aan een nieuwe baan te kunnen beginnen.

Mocht uw werkgever aan u voorstellen om tijdens ziekte met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, dan moet u hier niet zomaar mee akkoord gaan. Gaat u wel gelijk akkoord, dan loopt u bijvoorbeeld het risico geen Ziektewetuitkering van het UWV te krijgen. Heeft u een dergelijk voorstel van uw werkgever gekregen? Laat u dan adviseren door een arbeidsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk. Wij weten waar u bij ontslag met wederzijds goedvinden recht op heeft.

Ontslag nemen tijdens ziekte

Het is niet aan te raden om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte, daarmee loopt u als werknemer het risico om de Ziektewetuitkering mis te lopen. Daarnaast verspeelt u de mogelijkheid om twee jaar doorbetaald te worden. Ook kunt u zeer lastig een transitievergoeding krijgen als u daar normaal gesproken recht op heeft. U kunt wel ontslag nemen als een arts het adviseert. Het gaat dan om ontslag vanwege medische redenen. Voor dit type ontslag is een doktersverklaring nodig. Het UWV beslist vervolgens of u een Ziektewetuitkering krijgt.

Wilt u ontslag nemen tijdens ziekte? Laat u dan adviseren door een arbeidsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Ontslag op staande voet tijdens ziekte

Bent u langtijdig ziek en dreigt u ontslagen op staande voet te worden? Dit is het geval als de werkgever ondanks de ziekte een dringende reden ziet om een werknemer te laten gaan. Een voorbeeld is wangedrag tijdens re-integratiewerkzaamheden, of andere omstandigheden.

Heeft u hiermee te maken? Bel direct, want wij kunnen u helpen. Als u op staande voet ontslagen wordt, heeft dit namelijk hele vervelende gevolgen. Zo kunt u geen aanspraak meer maken op een transitievergoeding, en ook niet op een WW-uitkering. Een WW-uitkering kan niet met succes worden aangevraagd als u wegens een geldige reden met staande voet bent ontslagen.

Wanneer u te maken krijgt met deze situatie, kunt u ons 7 dagen per week bereiken. Wij kunnen u namelijk van A tot Z helpen bij het aanvechten van het ontslag. U kunt namelijk niet zomaar op staande voet ontslag krijgen. De werkgever moet altijd een reden opgeven en deze reden is lang niet altijd dringend genoeg. U als werknemer bent echter aan zet. Binnen twee maanden na het ontslag kunnen wij samen met u aan de rechter vragen het ontslag ongedaan te maken.

Re-integratie

Wanneer iemand ziek of arbeidsongeschikt is, gelden er bepaalde re-integratieverplichtingen. Dit met als doel dat de arbeidsongeschikte werknemer snel weer aan de slag kan (idealiter hetzelfde werk als afgesproken in de arbeidsovereenkomst). Dit gebeurt in samenspraak met een bedrijfsarts. Er wordt op basis van onder andere medische rapportage een plan van aanpak opgesteld. Er wordt gekeken naar wat een werknemer kan, op basis daarvan wordt passend werk aangeboden. Het is belangrijk dat de werkgever het verloop van het re-integratietraject gedocumenteerd heeft voor een ontslag. Zonder uitgebreide documentatie is het lastig een zieke werknemer op grond van het niet nakomen van re-integratieverplichtingen te ontslaan.

Wat gebeurt er wanneer niet meegewerkt wordt aan een re-integratie?

Samen met uw werkgever moet u ervoor zorgen dat u weer re-integreert in uw functie of in het bedrijf. Dit kan meteen in de oude functie of een vergelijkbare functie binnen dezelfde onderneming. Indien u niet meewerkt aan de re-integratie kan dit een reden zijn om een loonsanctie op te leggen. Dit doet het UWV. Een advocaat kan bemiddelen tussen u en uw werkgever of een loonsanctie aanvechten.

Verloopt de re-integratie stroef? Draagt de werkgever onvoldoende zorg voor uw re-integratie? Neem contact op met het UWV voor een deskundigenoordeel. Vervolgens kunnen wij u verder helpen met actie ondernemen.

Advies ontslag tijdens ziekte

Als u ziek bent heeft u al genoeg aan uw hoofd. Het allerbelangrijkste is natuurlijk dat u optimaal herstelt, zodat u snel weer aan de slag kan. U bent door de wet goed beschermd tegen ontslag als u ziek bent. Het zogenaamde opzegverbod geldt namelijk voor een periode van twee jaar. Toch zijn er mogelijkheden voor de werkgever om u te ontslaan. Allereerst kan het dienstverband eindigen wanneer het tijdelijke contract afloopt. Ook kan de werkgever ontslag aanvragen bij het UWV. Daarnaast zijn er de mogelijkheden om u een vaststellingsovereenkomst aan te bieden of om u te ontslaan op staande voet.

Tegen al deze vormen van ontslag is vaak iets te doen. Het is belangrijk dat u nergens mee akkoord gaat voordat u juridisch advies heeft ingewonnen. Het is essentieel om voorzichtig te handelen en goed beslagen ten ijs te komen. Een foutje kan al grote gevolgen hebben voor bijvoorbeeld een WW-uitkering. Bij Omnius kunnen wij u voorzien van advies en bijstand in iedere ontslagsituatie. Met jarenlange ervaring kunnen wij u optimaal helpen bij ontslag tijdens ziekte. Bel direct naar 088 – 629 00 29.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 159 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Gratis intakegesprek

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
    Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

    Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
    • 7 dagen per week bereikbaar

      Ook ’s avonds en in het weekend
    • Omnius Keurmerk

      Uw garantie voor service en kwaliteit
    • Juridische hulp in elke situatie

      Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
    • Overal in Nederland

      Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
    • Als beste beoordeeld

      Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden

      8.1

    Omnius helpt u verder
    • Stap 1: Bel of mail onze juristen van de intakebalie
    • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
    • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
    Bel met de intakebalie
    088 - 629 00 29
    Beschikbaar vanaf
    Neem contact op

    De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

    Maandag
    Dinsdag
    Woensdag
    Donderdag
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    08:00-18:00 uur
    Vrijdag
    Zaterdag
    Zondag
    Feestdagen
    08:00-18:00 uur
    09:00-17:00 uur
    12:00-16:00 uur
    Gesloten

    Stel uw vraag

    "*" geeft vereiste velden aan

    Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
    Sleep bestanden hierheen of
    Max. bestandsgrootte: 1 GB.
      Hidden
      Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

      Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
      Zo kan het dus ook

      Waarom Omnius?

      Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

      Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

      • 7 dagen per week bereikbaar

        Ook ’s avonds en in het weekend
      • Omnius Keurmerk

        Uw garantie voor service en kwaliteit
      • Juridische hulp in elke situatie

        Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
      • Overal in Nederland

        Het grootste juridische netwerk van Nederland met 309 advocaten
      • Als beste beoordeeld

        Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
        8.1

      Over ons

      Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

      Met 309 advocaten en meer dan 159 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

      Er zijn advocaten gevonden.

      Klik hier voor de resultaten.