Advocaat sociaalzekerheidsrecht nodig?

Het kan, zowel op financieel als emotioneel vlak, een behoorlijke klap zijn als u niet meer in staat bent om te werken en inkomsten te genereren. Om uw levensonderhoud en inkomen te garanderen, bestaan er verschillende vormen van sociale zekerheid. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat u recht heeft op een uitkering.

Is uw aanvraag voor een uitkering afgewezen of is uw uitkering verlaagd? Dan kunt u met behulp van een advocaat bezwaar maken. Om het besluit onderuit te kunnen halen is het belangrijk dat de juiste feiten en omstandigheden worden aangevoerd. Schakel daarom altijd de hulp van een advocaat in. De advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk staan u bij en zorgen er voor dat uw financiële zekerheid niet in gevaar komt.

Of bel direct 088 – 629 00 29

Wat is sociale zekerheid?

De sociale zekerheid bestaat in de meeste gevallen uit een uitkering in de vorm van geld. Ook een voorziening (verzorging) of de verlening van een product (bijvoorbeeld rolstoel) kan voorkomen. Het persoonsgebonden budget is eveneens een dergelijke voorziening.
Het sociale zekerheidsrecht fungeert als vangnet. In een aantal situaties zorgt de sociale zekerheidswetgeving dat mensen niet geheel zonder inkomen te zitten in geval van:

 • Ziekte
 • Werkloosheid (WW)
 • Arbeidsongeschiktheid

WW-uitkering bij werkloosheid

Door werkloosheid heeft u geen inkomen. Dit wordt ondervangen door een WW-uitkering. Als u voldoende arbeidsverleden heeft en beschikbaar bent voor arbeid, heeft u recht op een WW-uitkering. De WW-uitkeringen worden gefinancierd door premies die de werkgevers betalen. Ook bij gedeeltelijke werkloosheid (achteruitgang in uren) kunt u recht hebben op een uitkering. Voorts moet u voldoen aan de zogenaamde wekeneis. Dit houdt in dat u in de afgelopen 36 weken ten minste 26 weken moet hebben gewerkt. De duur van de uitkering is drie maanden. Deze drie maanden kunnen worden verlengd indien u in de vijf voorgaande jaren minstens vier jaren heeft gewerkt. De duur van de uitkering wordt dan verlengd met een maand voor elk jaar dat u heeft gewerkt met een maximale duur van 38 maanden.

U heeft geen recht op een uitkering wanneer u verwijtbaar werkloos bent geworden. Daar is bijvoorbeeld sprake van wanneer u op staande voet bent ontslagen of zelf uw baan heeft opgezegd. Om deze reden moet u zorgen dat u niet wordt ontslagen door verwijtbaar gedrag of zelf ontslag neemt. Bij ontslag kunt u het beste een advocaat inschakelen. Een advocaat kan zorgen voor een ontslagvergoeding en behoud van WW-uitkering.

WIA bij arbeidsongeschiktheid

Van arbeidsongeschiktheid is sprake wanneer u niet of niet volledig in staat bent te werken. Dit kan komen door een lichamelijke of psychische oorzaak. Zonder inkomen zou u in financiële moeilijkheden komen. Meestal kunt u in de eerste twee jaren van uw arbeidsongeschiktheid een beroep doen op de loondoorbetalingsplicht van de werkgever. U krijg uw loon gewoon uitbetaald (volledig of deels).

Na deze twee jaar of wanneer genezing niet is te verwachten kunt u aanspraak maken op een WIA-uitkering. U moet 35% of meer ongeschikt zijn om voor een uitkering in aanmerking te komen. De mate van arbeidsongeschiktheid is bepalend voor het type uitkering dat u kunt krijgen. Dit kan via een Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) of Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Het hangt van uw arbeidsongeschiktheid af welke uitkering op u van toepassing is. Een advocaat kan u vertellen welke regeling op u van toepassing is. Bij weigering van de uitkering kan een advocaat deze beslissing voor u aanvechten.

 

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 160 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder
 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Beschikbaar vanaf
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
08:00-18:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-18:00 uur
09:00-17:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

"*" geeft vereiste velden aan

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe
Sleep bestanden hierheen of
Max. bestandsgrootte: 1 GB.
  Hidden
  Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.
  Zo kan het dus ook

  Waarom Omnius?

  Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

  Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

   Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

   Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

   Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

   Het grootste juridische netwerk van Nederland met 324 advocaten
  • Als beste beoordeeld

   Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
   8.1

  Over ons

  Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

  Met 324 advocaten en meer dan 160 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

  Er zijn advocaten gevonden.

  Klik hier voor de resultaten.