Kunnen we je helpen met zoeken
Een arbeidsconflict voorkom je liever, maar wat doe je als werkgever als er een conflictsituatie ontstaat met een medewerker of tussen twee medewerkers? We geven aan wat je kunt doen tijdens een arbeidsconflict om de schade beperkt te houden. Ook hebben we een checklist opgesteld met de belangrijkste zaken die je wilt regelen bij een arbeidsconflict.
Is er in jouw bedrijf een arbeidsconflict ontstaan en wil je advies op maat? Neem direct contact op met de intakebalie; we zijn zeven dagen per week bereikbaar.
Kunnen we je helpen met zoeken
Je hebt een meningsverschil met een medewerker, er is een conflict tussen twee medewerkers of een medewerker is het niet eens met zijn arbeidsvoorwaarden. Een conflict met een medewerker kan allerlei negatieve gevolgen hebben: het kost veel tijd en geld om de situatie op te lossen, de werksfeer raakt verpest of het ziekteverzuim in het bedrijf neemt toe.
Als er een arbeidsconflict dreigt te ontstaan, grijp dan zo snel mogelijk in. Praat met de medewerker over de situatie en probeer erachter te komen wat er speelt. Ga samen met je medewerker op zoek naar een goede oplossing voor het probleem. Zorg ervoor dat je alle gespreksverslagen vastlegt in het personeelsdossier en dat de betrokkenen de verslagen ondertekenen.
Komen jullie er niet uit? Je kunt ervoor kiezen om een advocaatbemiddelaar in te schakelen. Voorwaarde voor een gesprek met een bemiddelaar is dat beide partijen vertrouwen hebben in het zoeken naar een oplossing met de advocaatbemiddelaar. In sommige gevallen gaat het conflict over juridische zaken, bijvoorbeeld over de arbeidsvoorwaarden. In dat geval is het verstandig om een jurist in te schakelen. Leg je hulpvraag kosteloos voor aan onze intakebalie; dat kan zeven dagen per week. We zoeken samen naar het beste antwoord op je vraag en geven vooraf duidelijkheid over afspraken en tarieven.
Als er een arbeidsconflict is ontstaan, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk een goed beeld krijgt van de situatie. Je kunt direct maatregelen nemen om de situatie niet verder uit de hand te laten lopen. Als er zicht is op een goede afloop, kun je een advocaat-bemiddelaar inschakelen. Heb je gezien de situatie geen vertrouwen dat er een passende oplossing gevonden wordt? Dan kun je ervoor kiezen om de werknemer over te plaatsen. De medewerker moet uitdrukkelijk akkoord gaan met het overplaatsen, het is namelijk een wijziging van de arbeidsvoorwaarden.
Werknemer Pieter heeft zich twee maanden geleden ziek gemeld vanwege een arbeidsconflict met zijn werkgever Ruud. Ruud vindt dat de situatie lang genoeg heeft geduurd en stopt met het betalen van het salaris. Hij meent dat er sprake is van de situatie “geen arbeid, geen loon.”
In sommige situaties meldt de medewerker zich ziek vanwege het arbeidsconflict. Als de medewerker na meerdere oproepen niet komt werken en weigert werkzaamheden uit te voeren, kun je overwegen om geen loon meer te betalen. Dit kun je alleen doen als het weigeren van werk volledig te wijten is aan de werknemer. Win eerst advies in voordat je stopt met het betalen van loon. Leg je hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan onze intakebalie, we zijn zeven dagen per week bereikbaar.
In sommige situaties ziet de werkgever geen andere oplossing dan het ontslaan van de medewerker. Je kunt dan om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst verzoeken bij de kantonrechter wegens een verstoorde arbeidsrelatie. De kantonrechter wijst dit alleen toe als je kunt bewijzen dat je je in voldoende mate hebt ingespannen om de relatie met je medewerker te verbeteren. Dit kun je aantonen met het personeelsdossier. Dit dossier moet je zorgvuldig opbouwen, rechters zijn terughoudend in het beëindigen van de arbeidsovereenkomst vanwege een verstoorde arbeidsrelatie.
De gegevens die je in het personeelsdossier opneemt bij een arbeidsconflict zijn:
De opbouw van het personeelsdossier is belangrijk voor je kansen tijdens een procedure. Heb je een vraag over het opbouwen van het personeelsdossier of zoek je bijstand vanwege een arbeidsconflict met een medewerker? De aangesloten advocaten en juristen bij Omnius beschikken over jarenlange ervaring en kunnen je bijstaan en adviseren in ieder arbeidsgeschil. Bel onze intakebalie via 088 – 629 00 29 en vraag om advies over je juridische vraag. Omnius helpt je graag verder.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Snel geholpen
Na mijn melding werd er snel contact op genomen. Mijn probleem goed in kaart gebracht door uitgebreid bragen te stellen en de werkwijze duidelijk uitgelegd. Per email op de hoogte gehouden en ook via whatsapp. Zoals aangegeven ben ik binnen 24 uur door ee
Omnius is very helpful