• Check
    Altijd een gratis intake
  • Check
    Wij zijn 7 dagen per week bereikbaar
  • Check
    Landelijk platform met 367 partners

Direct de beste advocaat bij ontslag op staande voet

Het ontslag op staande voet heeft grote gevolgen voor jou als werknemer. Daarom is deze vorm van ontslag alleen toegestaan als er een dringende reden voor is. Deze dringende reden moet aan jou worden verteld op het moment van het ontslag. Een dringende reden is bijvoorbeeld het plegen van diefstal. Er zijn meerdere dringende redenen denkbaar.

Als je wordt ontslagen op staande voet, kun je dit ontslag aanvechten. Je hebt twee maanden om een verzoekschrift in te dienen bij de kantonrechter. Schakel daarom direct een advocaat of jurist van het Omnius Platform. Maak gebruik van ons gratis intakegesprek. 

Of bel direct 088 – 629 00 29

Ontslag op staande voet aanvechten? Raadpleeg een advocaat ontslag

Het ontslag op staande voet kan alleen gegeven worden als er een dringende reden is. Een dringende reden houdt in dat er een ernstige gedraging heeft plaatsgevonden op de werkvloer, zoals geweld, diefstal of drugsgebruik. Jij zult per direct naar huis gestuurd worden door de werkgever. Dat wordt bedoeld met ‘op staande voet ontslagen’.

Een ontslag op staande voet kan verregaande gevolgen voor jou hebben. Daarom is het alleen geldig als de werkgever aan een aantal strikte voorwaarden heeft voldaan.

Wil je weten wat je allemaal kunt verwachten als je te maken krijgt met een ontslag op staande voet? Lees hieronder over de belangrijkste onderwerpen:

Voorwaarden ontslag op staande voet

Bij een ontslag op staande voet moet de werkgever zich aan drie voorwaarden houden: de werkgever moet een geldige, dringende reden hebben voor het ontslag, het ontslag op staande voet moet onmiddellijk gegeven worden op het moment dat de dringende reden duidelijk is en de werkgever moet jou vertellen waarom jij op deze manier ontslagen wordt. Als de werkgever hier niet aan voldoet, dan mag hij jou niet op deze manier ontslaan.

Dringende redenen voor het ontslag

De eerste voorwaarde is dat er voor het ontslag op staande voet een gebeurtenis moet zijn geweest die het ontslag rechtvaardigt. Een vermoeden van deze gebeurtenis is niet voldoende, het moet duidelijk zijn dat jij dit gedrag hebt vertoond. Hierbij moet er sprake zijn van een dringende reden.

Voorbeelden hiervan zijn:

  • diefstal
  • alcohol- of drugsmisbruik op de werkvloer
  • grove belediging
  • fraude
  • verduistering
  • seksuele intimidatie
  • mishandeling
  • vernieling
  • werkweigering zonder goede reden (als jij werk weigert)

Direct ontslag

De tweede voorwaarde voor een ontslag op staande voet is dat het ontslag direct gegeven moet worden. Als jij vandaag betrapt wordt op diefstal, is het geven van een waarschuwing op dezelfde dag, en het ontslaan op de volgende werkdag, niet voldoende om het ontslag op staande voet te rechtvaardigen.

Wel kan het voorkomen dat het niet direct duidelijk is of de reden voldoende ernstig is, waardoor een ontslag op staande voet gerechtvaardigd is. De werkgever mag dan een onderzoek instellen, zodat hij kan uitzoeken of het van hem gevraagd kan worden om de arbeidsovereenkomst voort te zetten. Hij mag jou gedurende het onderzoek op non-actief stellen. Wel moet de werkgever jou vertellen waarom dit gebeurt. Ook is het aan de werkgever om het onderzoek niet te lang te laten duren en om jou direct op de hoogte te stellen van de uitkomst van het onderzoek.

Werknemer informeren over de reden van ontslag

Jij moet direct geïnformeerd worden over de reden van het ontslag op staande voet. Als de werkgever deze reden niet gelijk geeft, dan houdt hij zich niet aan de voorwaarden en houdt het ontslag geen stand bij de kantonrechter. De werkgever kan de reden op een later moment niet meer aanpassen: de reden die wordt gegeven op het moment van het ontslag blijft staan.

Wat zijn de gevolgen van een ontslag op staande voet?

Jij hebt per direct geen inkomen meer uit het desbetreffende dienstverband als je op staande voet bent ontslagen. De werkgever gaat het loon uit je contract niet meer doorbetalen. Daarnaast gaat het om een verwijtbaar ontslag. Daardoor neemt het UWV een zelfstandige beslissing over je recht op een WW-uitkering. Vaak betekent dit dat jij, als je op staande voet bent ontslagen, geen recht hebt op een WW-uitkering (je wordt volgens het UWV verwijtbaar werkloos). Er zijn ook gevallen waarin je een (schade)vergoeding moet betalen aan je werkgever.

Houd ik het recht op een WW-uitkering?

Ben jij op staande voet ontslagen? In de meeste situaties heb je bij een ontslag op staande voet geen recht meer op een WW-uitkering. Bij het krijgen van een WW-uitkering is het namelijk noodzakelijk dat het ontslag niet aan jou verweten kan worden, en bij een ontslag op staande voet is het ontslag wel verwijtbaar. Het is dan maar de vraag of jij een WW-uitkering krijgt.

Een uitzondering hierop is als jij bent ontslagen vanwege een alcohol- of drugsverslaving. Deze verslavingen worden als ziekte gezien, en daarom kan dit niet verweten worden aan jou. Dat zijn daarom ook geen ernstige misdragingen.

Wat zijn de gevolgen van een onterecht ontslag op staande voet?

Als een ontslag op staande voet niet in lijn is met de gestelde voorwaarden, is het ontslag vernietigbaar. Jij kunt het ontslag aanvechten bij de rechter. Als de kantonrechter jou in het gelijk stelt, blijf jij in dienst en moet de werkgever met terugwerkende kracht jouw loon en de proceskosten betalen. Als de rechter bepaalt dat er geen sprake was van ernstig verwijtbaar gedrag, maar dat het ontslag wel in stand blijft, wordt er vaak een transitievergoeding toegewezen aan jou.

Het komt geregeld voor dat een ontslag op staande voet geen stand houdt bij de kantonrechter. De werkgever moet dan alle proceskosten betalen. Werkgevers kiezen daarom vaak voor een ontslag met wederzijds goedvinden. De arbeidsovereenkomst wordt dan in onderling overleg beëindigd via een vaststellingsovereenkomst.

 

Mag de werkgever de dringende reden voor het ontslag onderzoeken?

Niet in iedere situatie is het direct duidelijk of een gebeurtenis een dringende reden voor een ontslag oplevert. Daarom mag je werkgever hier onderzoek naar doen, bijvoorbeeld om bewijs te verzamelen. Wel moet dit onderzoek met spoed worden uitgevoerd. Hij mag jou op non-actief stellen voor de duur van het onderzoek. Zodra het onderzoek is afgerond, moet de werkgever de uitslag van het onderzoek aan jou meedelen.

Heb ik recht op een transitievergoeding na ontslag op staande voet?

Als blijkt dat het ontslag op staande voet terecht gegeven is, heb jij meestal geen recht meer op een transitievergoeding. Je hebt namelijk recht op een transitievergoeding als het ontslag niet het gevolg is van verwijtbaar gedrag van de medewerker.

Mocht het ontslag op staande voet onterecht zijn geweest, dan komt het voor dat jij niet meer wilt werken bij deze werkgever. Er wordt dan vaak gekozen voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden. Dan wordt er door de werkgever vaak een vergoeding betaald ter hoogte van de transitievergoeding en ontvang jij vaak ook nog een billijke vergoeding. Daarnaast heb jij als werknemer meestal recht op een schadevergoeding, omdat de verplichtingen met betrekking tot het opzegtermijn niet zijn nageleefd.

Aanvechten ontslag op staande voet?

Jij kunt het ontslag op staande voet aanvechten bij de rechter. Als blijkt dat de werkgever zich niet aan de voorwaarden heeft gehouden, wordt het ontslag nietig verklaard. De werkgever moet jou dan alsnog het loon over de periode betalen (de werkgever betaalt het loon door: de doorbetaling). Omdat de arbeidsverhouding vaak verstoord is geraakt door de situatie, komt het voor dat de arbeidsovereenkomst wel wordt beëindigd. In dat geval heb jij recht op loon over de duur van de arbeidsovereenkomst en een schadevergoeding.

Een ontslag op staande voet houdt lang niet altijd stand bij de rechter en daarom kiest de werkgever er meestal voor om de arbeidsovereenkomst in onderling overleg te beëindigen middels een vaststellingsovereenkomst. Ook in die situatie is het verstandig om juridisch advies in te winnen bij Omnius. Bel ons of verstuur jouw vraag via onze website.

Ik ben op staande voet ontslagen, wat kan ik doen?

Als jij ontslagen bent op staande voet kun jij het aanvechten. Raadpleeg direct een advocaat of jurist om goed geïnformeerd te worden over jouw juridische positie.

  • Geef mondeling aan bij je werkgever dat jij het niet eens bent met jouw ontslag.
  • Stuur je werkgever een brief waarin jij aangeeft dat jij het niet eens bent met het ontslag op staande voet. Het is verstandig om deze brief aangetekend te versturen.
  • Geef in de brief aan dat jij beschikbaar bent voor werk en dat jij daarom recht hebt op loon.
  • Jij hebt een periode van twee maanden om het ontslag aan te vechten bij de rechter. Als jij pas na deze twee maanden naar de rechter gaat, dan ben jij te laat. Het ontslag staat dan vast. Zorg er daarom voor dat jij zo snel mogelijk in actie komt.

Het beste advies bij ontslag op staande voet

De advocaten en juristen van Omnius helpen jou bij het aanvechten van het ontslag op staande voet. Wij adviseren je over jouw juridische positie, over jouw kansen in een juridische procedure en de mogelijke alternatieven daarvoor. Zeker bij een ontslag op staande voet is de rechter heel terughoudend in het toekennen van het ontslag. Op het moment dat de werkgever zich niet aan de procedures houdt, zal de rechter het ontslag ongedaan maken.

Als jij ontslagen wordt op staande voet, is er eigenlijk maar één advies mogelijk: schakel in dat geval juridische hulp van een Omnius advocaat of jurist in. Omnius is 7 dagen per week bereikbaar voor eerste juridische hulp. Bel ons op: 088 – 629 00 29 of verstuur jouw vraag via onze website. Onze advocaten of juristen kunnen het ontslag op staande voet ongedaan maken of via een vaststellingsovereenkomst het dienstverband afwikkelen, zodat normaal gesproken de ernstige gevolgen van het ontslag op staande voet worden verminderd.

Vrijblijvend gratis intake

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.

Maandag:
08:00-18:00 uur
Dinsdag:
08:00-18:00 uur
Woensdag:
08:00-18:00 uur
Donderdag:
08:00-18:00 uur
Vrijdag:
08:00-18:00 uur
Zaterdag:
09:00-17:00 uur
Zondag:
12:00-16:00 uur
Feestdagen:
gesloten
Gratis intakegesprek. Stel uw vraag
Wat andere klanten zeggen over Omnius
Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
04-11-2024
9
Snel geholpen

Binnen een uur al contact met een Advocaat.

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
01-11-2024
10
Super goed

Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt

Omnius PlatformOmnius Platform€€088-6290029
31-10-2024
9
Beste kantoor

Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp

Waarom kiezen voor Omnius?

Om je te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst leg je de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op je vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

Meer over ons
  • 7 dagen per week bereikbaar
    7 dagen per week bereikbaar
    Ook 's avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk
    Omnius Keurmerk
    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie
    Juridische hulp in elke situatie
    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat of jurist
  • Overal in Nederland
    Overal in Nederland
    Het grootste juridische netwerk van Nederland met meer dan 300 advocaten en juristen.
  • Als beste beoordeeld
    Als beste beoordeeld
    Op basis van ruim 4525 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
Onze partners
Onze
partners
ARAG
TVM
SRM
ANKER