Kunnen we je helpen met zoeken
Heb je een beroepsziekte opgelopen of ben je arbeidsongeschikt geraakt door slechte arbeidsomstandigheden? De schade kun je meestal vergoed krijgen. Daarnaast kun je een klacht indienen bij de Inspectie SZW. Op grond van de klacht kan de inspectie een onderzoek instellen. Laat je zo'n situatie altijd bijstaan door een arbeidsrechtadvocaat of jurist.
Vragen? Neem contact op met een advocaat uit het Omnius Platform.
Kunnen we je helpen met zoeken
De arbeidsinspectie (officieel: Inspectie SZW) is de instantie die wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsomstandigheden handhaaft. Een werknemer kan misstanden aankaarten op het gebied van:
Een procedure arbeidsinspectie tegen je werkgever wordt ingeleid door een klacht. Een overtreding van bijvoorbeeld de arbeidsomstandighedenwet door je werkgever kan leiden tot onveiligheid op de werkvloer. Een overtreding kun je als klacht melden bij de Inspectie SZW. Niet alleen werknemers, maar ook de familieleden daarvan, de ondernemingsraad of een vakbond kan een klacht indienen. Naast de klachtprocedure moet de inspectie ook worden ingeschakeld door de werkgever als er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden.
Als de werkgever bepaalde regels heeft overtreden, is het mogelijk dat een boete wordt opgelegd door de Inspectie SZW. Bij zware overtredingen (denk aan uitbuiting van werknemers) is het zelfs mogelijk dat de zaak via het strafrecht wordt afgehandeld. Voor werkgevers die vaker de fout in zijn gegaan, kan de onderneming zelfs tijdelijk worden stilgelegd.
Hangt er als werkgever een boete boven je hoofd? Neem dan direct contact op met een advocaat uit het Omnius Platform.
De werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. Wanneer de werkgever niet het nodige onderhoud pleegt of maatregelen neemt om schade te voorkomen, moet in beginsel de schade van de werknemer worden vergoed. Welke maatregelen e.d. de werkgever moet nemen is opgenomen in de Arbo wet- en regelgeving. De werkgever moet bewijzen dat hij alle maatregelen heeft genomen om schade te voorkomen. De uitkomst van het onderzoek van de inspectie zal vaak duidelijkheid geven of alle nodige maatregelen genomen zijn.
Overtreding van de arbeidsregelgeving door de werkgever kan ertoe leiden dat je als werknemer schade lijdt. Deze schade kan bestaan uit gezondheidsschade (letselschade) of andere materiële schade. Ziektekosten, gederfde inkomsten uit arbeid of de kosten voor thuiszorg vallen onder andere onder de materiële schade.
Vaak voorkomende oorzaken van schade zijn:
Als deze schades het gevolg zijn van tekortkomingen in de nakoming van Arbo-regels, kunt je de schade verhalen op je werkgever. In eerste instantie kunt u schadevergoeding verzoeken aan uw werkgever, maar als u er samen niet uitkomt zult je naar de rechter moeten stappen. Schadevergoeding krijgen van jouw (ex-)werkgever? Neem contact op met Omnius en schakel direct de hulp van een advocaat in.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp