Kunnen we je helpen met zoeken
Heeft je werkgever een vaststellingsovereenkomst ontvangen of een beëindigingsovereenkomst aangeboden omdat hij de arbeidsovereenkomst wil beëindigen? Het is verstandig om deze te laten controleren door een advocaat, zodat je zeker weet dat je krijgt waar je recht op hebt. Je bent namelijk niet verplicht om de overeenkomst te ondertekenen!
Wil je direct meer duidelijkheid over de vaststellingsovereenkomst en jouw rechten? Maak gebruik van ons gratis intakegesprek of webformulier. Wij adviseren je graag over je vaststellingsovereenkomst.
Kunnen we je helpen met zoeken
Als je de vaststellingsovereenkomst ondertekent, dan stemt je in met de beëindiging van uw arbeidsovereenkomst. Dit kan grote gevolgen voor u hebben. Daarom is het belangrijk om deze vaststellingsovereenkomst niet direct te ondertekenen. Wanneer jullie beide het contact ondertekenen is het namelijk een rechtsgeldige vaststellingsovereenkomst.
Er is meestal ruimte om te onderhandelen over de voorwaarden van de vaststellingsovereenkomst. We raden je daarom aan om eerst aan een arbeidsrechtadvocaat te vragen wat jouw rechten zijn en wat jouw onderhandelingspositie is.
Wil jouw werkgever je ontslaan? De werkgever kan niet zomaar de arbeidsovereenkomst beëindigen. Daarvoor moet de werkgever een dringende reden hebben, zoals een verstoorde arbeidsrelatie. De werkgever moet met veel zaken rekening houden, zoals de wettelijke opzegtermijn of de voor de werkgever geldende opzegtermijn.
Als de beëindigingsovereenkomst door beide partijen is ondertekend, gaat de bedenktermijn van 14 dagen in. Binnen deze periode kun je het akkoord met de overeenkomst alsnog intrekken, zonder dat je daarvoor een reden hoeft te geven. Deze bedenktermijn geldt als deze afspraken in de vaststellingsovereenkomst zijn opgenomen. Staat het niet in de overeenkomst, dan kan de werkgever je daar binnen twee dagen na het akkoord alsnog schriftelijk op wijzen. Als dat niet is gedaan, dan geldt een bedenktermijn van drie weken.
Als jouw arbeidscontract oorspronkelijk een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is, hangt het ervan af of er een tussentijdse opzegmogelijkheid is. Als dat het geval is, kan de werkgever door middel van een vaststellingsovereenkomst dit contract beëindigen. Het is dus belangrijk dat je hier goed op let voordat je een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd aangaat.
Een vaststellingsovereenkomst is een overeenkomst waarin alle afspraken worden vastlegt die de werknemer en werkgever hebben gemaakt omtrent het ontslag. De belangrijkste bepalingen gaan over de transitievergoeding en behoud van WW uitkering. Ook kan een ontslag op staande voet ongedaan worden gemaakt met een vaststellingsovereenkomst.
Omnius is volledig gespecialiseerd in het beoordelen en onderhandelen van vaststellingsovereenkomsten. Het is niet altijd verstandig akkoord te gaan. Raadpleeg daarom altijd eerst een advocaat of jurist en overleg situaties vaststellingsovereenkomst bij ontslag.
Ben je benieuwd wat je allemaal kunt verwachten als je een beëindigingsovereenkomst krijgt aangeboden en hoe je in aanmerking kunt komen voor zaken zoals een wettelijke transitievergoeding? Lees hieronder met welke onderwerpen je te maken kunt krijgen:
In de vaststellingsovereenkomst staan de afspraken die gemaakt zijn over het beëindigen van de arbeidsovereenkomst:
Als de werknemer instemt met de vaststellingsovereenkomst en de vaststellingsovereenkomst tekent, dan gaat hij akkoord met een ontslag met wederzijds goedvinden. Ook stemt hij in met voorwaarden voor de beëindiging van zijn arbeidsovereenkomst. Er worden afspraken gemaakt met de betreffende medewerker over de invulling van de voorwaarden en vanaf welke datum van beëindiging de werknemer werkloos is, tenzij hij al een andere baan gevonden heeft. Zo niet kan de werknemer vrijgesteld van werk worden.
Weten wat wij voor jou kunnen betekenen in de onderhandeling naar betere voorwaarden van jouw vaststellingsovereenkomst? Onze ervaren juristen staan je 7 dagen per week te woord.
Als je voor een WW-uitkering in aanmerking wilt komen na het beëindigen van de arbeidsovereenkomst, is het noodzakelijk dat er een ontslagreden in de vaststellingsovereenkomst staat. Je hebt geen recht op een WW-uitkering als je verwijtbaar werkloos bent geworden, wat wel zo is bij een ontslag op staande voet. Er moet daarom een ontslagreden worden opgenomen in de vaststellingsovereenkomst waaruit blijkt dat je niet verwijtbaar werkloos bent geworden. Een voorbeeld daarvan is als er sprake is van een ontslag vanwege een bedrijfseconomische reden of wanneer je hebt te maken met een langdurige arbeidsongeschiktheid.
Voor vrijwel iedere werknemer is het behoud van het recht op een WW-uitkering een belangrijke voorwaarde voor het instemmen met een ontslag met wederzijds goedvinden. Om recht te houden op deze uitkering, is het van belang dat het initiatief tot het ontslag vanuit de werkgever komt. Ook moet de geldende opzegtermijn in acht worden gehouden. Daarnaast mag het ontslag niet te wijten zijn aan verwijtbaar gedrag van de medewerker, zoals bij diefstal.
Voor het recht op een WW-uitkering is het daarnaast van belang dat u verzekerd bent voor werkloosheid, direct beschikbaar bent voor betaald werk en je in de laatste 36 weken voordat je werkloos werd minimaal 26 weken heeft gewerkt. Laat jouw vaststellingsovereenkomst goed controleren door een specialist van Omnius.
Als je ontslagen wordt door je werkgever, bijvoorbeeld vanwege bedrijfseconomische redenen, dan heb je bijna altijd recht op een ontslagvergoeding. Bij een ontslag met wederzijds goedvinden heb je echter geen recht op de wettelijke vergoeding, omdat de officiële ontslagroute niet wordt gevolgd. Dat is vaak juist de reden waarom een werkgever bereid is om een vergoeding te betalen.
Als jullie beiden akkoord zijn met het ontslag, verloopt het proces veel sneller en is er geen procedure nodig, wat de werkgever geld bespaart. Daarom ontvang je meestal minimaal een vergoeding ter hoogte van de wettelijke ontslagvergoeding. De advocaten en juristen van Omnius weten waar je recht op hebt en kan hierover namens jou onderhandelen. Neem daarvoor contact op via 088 – 629 00 29.
Wordt jouw contract niet verlengd of ben je ontslagen? Dan heb je in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. Een transitievergoeding wordt berekend op basis van het aantal jaren dat je voor je werkgever hebt gewerkt. De vergoeding kan oplopen tot maximaal €86.000, tenzij je per jaar meer verdiende dan €86.000. In dat geval zal het maximale bedrag gelijk zijn aan je jaarinkomen. Weet je niet zeker of je naast de transitievergoeding ook nog recht hebt op een billijke vergoeding? Neem dan vandaag nog contact op met een jurist van onze juridische intakebalie. We helpen je graag verder.
Omnius helpt ook werkgevers met zaken omtrent de transitievergoedingen. Als je een werknemer moet ontslaan, heeft de werknemer in de meeste gevallen recht op een transitievergoeding. De hoogte van deze transitievergoeding moet door de werkgever worden berekend. Het is wel belangrijk dat je dit ook laat controleren, omdat dit in sommige gevallen flink in de kosten kan schelen. Ditzelfde geldt voor een eventuele hogere ontslagvergoeding. Laat de transitievergoeding daarom controleren door een van onze ervaren advocaten voordat je hierover een akkoord bereikt met de werknemer.
Tijdens de eerste twee jaar van je ziekte heeft je geen recht op een uitkering. Een vaststellingsovereenkomst tekenen is zeer onverstandig. De kans dat je geen WW uitkering krijgt is groot. Ben je langer dan twee jaar ziek, dan hangt het van jouw situatie af of het verstandig is om de vaststellingsovereenkomst te ondertekenen. Stel jouw werkgever heeft je studiekosten betaald, dan is het belangrijk om te weten of er sprake is van een finale kwijting. De arbeidsrecht advocaten van Omnius voorzien je graag van advies.
Als de werkgever vraagt of je instemt met een ontslag dat door beide partijen wordt goedgevonden, kan het natuurlijk zo zijn dat u niet akkoord bent. Geef dit zo snel mogelijk aan bij jouw werkgever. En maak bezwaar als de werkgever je op non-actief wil stellen. Een vaststellingsovereenkomst bij ontslag
In deze situatie is het verstandig om de hulp in te schakelen van een advocaat, zodat u weet waar u recht op heeft en wat de mogelijkheden zijn. Omnius is 7 dagen per week bereikbaar voor eerste juridische hulp. Bel ons op: 088 – 629 00 29 of verstuur je vraag via onze website.
Een opzegtermijn hangt van de situatie af. Als je een vast contract hebt dan moet de arbeidsovereenkomst worden opgezegd. Er geldt een opzegtermijn tussen het opzeggen van de overeenkomst en het einde van de arbeidsovereenkomst. De duur van deze opzegtermijn kan in je arbeidsovereenkomst staan. Heeft jouw werkgever niets in het contract opgenomen over de opzegtermijn, dan geldt de wettelijke opzegtermijn. Deze is minimaal 1 maand (als je korter dan 5 jaar in dienst bent) en maximaal 4 maanden (of als je langer dan 15 jaar in dienst bent).
Als je een tijdelijk contract hebt dan moet er eerst gekeken worden of dit contract tussentijds opgezegd kan worden. Als dat niet zo is, dan heb je helaas pas recht op de WW uitkering nadat het contract is afgelopen.
Het tekenen van een beëindigingsovereenkomst kan grote gevolgen hebben voor jou als werknemer. Je arbeidsovereenkomst wordt beëindigd, wat een verlies aan inkomsten betekent. Door deze ingrijpende gebeurtenis is het belangrijk om goed geïnformeerd te zijn over de gevolgen van een ontslag met wederzijds goedvinden. Een arbeidsrechtadvocaat kan je hierover adviseren.
Bovendien wordt een vaststellingsovereenkomst meestal geïnitieerd en opgesteld door de werkgever. Dit betekent dat de werkgever de ontslagvoorwaarden vaststelt. Als werknemer heb je echter ruimte om hierover te onderhandelen. Je hebt de beste onderhandelingspositie als je een vaststellingsovereenkomst hebt ontvangen, maar er onvoldoende dossier is opgebouwd voor ontslag of als er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding. In zo’n situatie is vaak een hogere ontslagvergoeding mogelijk, en over andere voorwaarden kan ook worden onderhandeld. Een arbeidsrechtadvocaat heeft hier ervaring mee en zorgt ervoor dat je krijgt waar je recht op hebt. Let op: zodra je de vaststellingsovereenkomst hebt getekend, wordt onderhandelen een stuk lastiger. Deze overeenkomst is namelijk gebonden aan de wettelijke regels van het ontslagrecht.
Als de werkgever kiest voor een beëindiging van de arbeidsovereenkomst met wederzijdse instemming, dan neemt hij vaak de kosten van het juridisch advies van de werknemer voor zijn rekening. In de aangeboden beëindigingsovereenkomst wordt meestal een bedrag opgenomen, de zogenaamde vergoeding voor juridische kosten voor rechtsbijstand en advies vaststellingsovereenkomst.
Heeft de werkgever dit nog niet aangeboden, dan kunnen de advocaten van Omnius dit meenemen in de onderhandelingen! Wij staan telefonisch 7 dagen in de week voor jou klaar. Je kunt ons bereiken op 088 – 629 00 29 of vul het formulier in en wij zullen dan zo snel als mogelijk contact met jou opnemen.
Eigenlijk is er maar één advies als je een vaststellingsovereenkomst aangeboden krijgt: teken geen documenten! In de meeste gevallen is de vaststellingsovereenkomst voor verbetering vatbaar. Als je bijvoorbeeld ontslag krijgt, heb je in veel gevallen recht op een ontslagvergoeding. Als dit je niet is medegedeeld, heb je een verkeerde voorstelling gekregen van je rechten. Een van onze bekwame onderhandelaars kan ervoor zorgen dat je een hogere ontslagvergoeding krijgt dan er in de vaststellingsovereenkomst staat vermeld. Schakel daarom direct een advocaat in. Omnius is 7 dagen per week bereikbaar voor eerste juridische hulp.
De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar. De juristen staan je graag te woord om jouw contactaanvraag op te nemen. Ook ’s avonds en in het weekend.
Binnen een uur al contact met een Advocaat.
Waren snel goed hebben me veel geholpen ben dankbaar dat eindelijk een advocaat kunnen vinden Bedankt
Gelijk hulp gekregen bedankt voor alle hulp