Wat is een beroepsziekte?

Krijgt iemand een ziekte of aandoening als gevolg van de arbeidsomstandigheden, dan is er sprake van een beroepsziekte. Zo kan het gebeuren dat een werknemer ziek wordt als hij bijvoorbeeld met asbest heeft gewerkt. Maar is er ook sprake van een beroepsziekte bij RSI, psychisch letsel, stress of een burn-out. Het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) heeft tientallen beroepsziekten geregistreerd. Een aantal zijn:

 • Asbestziekten
 • Stress
 • Overspannen en burn-out
 • Diverse vormen van allergie
 • Eczeem
 • Hepatitis
 • Diverse vormen van kanker

De beroepsziekten die het meest worden gemeld zijn psychische aandoeningen, gehoorschade en spier- en gewrichtsaandoeningen.

Beroepsziekte aansprakelijkheid

De werkgever heeft een zorgplicht tegenover zijn werknemers. Heeft iemand door of bij uitvoering van de werkzaamheden letsel opgelopen, dan kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de ziektekosten en de immateriële kosten.

Is de beroepsziekte veroorzaakt door het blootstellen aan een gevaarlijke stof, dan is de werkgever aansprakelijk voor de schade die de werknemer lijdt. Het bedrijf is namelijk de beroepsmatige gebruiker van de stof. Het gaat hier om ‘risicoaansprakelijkheid’: de werkgever is aansprakelijk voor de schade, ook al heeft hij geen directe schuld bij het ontstaan van de schade. Wel moet er een causaal verband worden aangetoond tussen de ziekte en de werkzaamheden van de werknemer. Er ontstaat alleen aansprakelijkheid wanneer de ziekte veroorzaakt wordt door het werk.

Denkt u dat uw werkgever aansprakelijk is voor uw ziekte? Of wordt u als werkgever aansprakelijk gesteld door een werknemer? In beide gevallen staan de advocaten van Omnius u graag bij.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Bel met de intakebalie
088 - 629 00 29
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.