Ontslag tijdens ziekte

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Een zieke werknemer mag niet vanwege ziekte worden ontslagen. Begrijpelijk, de werknemer gaat door een moeilijke periode en heeft recht op bescherming. Ontslag is het laatste wat hij of zij kan gebruiken. Gedurende twee jaar heeft de werkgever daarom een opzegverbod. Ontslag tijdens ziekte is wel mogelijk bij een aantal uitzonderingen.

Uitzonderingen

Een werkgever mag de werknemer wel ontslaan als hij of zij nog in de proeftijd zit, bij ontslag op staande voet of in het geval van een faillissement. Maar ziekte mag de eerste twee jaar nooit de reden zijn.

Na twee jaar mag de werkgever alsnog overgaan tot ontslag. Er moet dan een ontslagprocedure worden gestart bij het UWV, daar kan de werkgever een ontslagvergunning aanvragen. Wilt u een ontslagvergunning aanvragen dan moet u rekening houden met een aantal juridische aspecten. Het is daarom aan te raden om het advies van een advocaat in te winnen. Wilt u een zieke werknemer na twee jaar ontslaan? Neem dan contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wederzijds goedvinden

Mocht de werkgever aan een werknemer voorstellen om tijdens ziekte met wederzijds goedvinden uit elkaar te gaan, dan moet de werknemer hier niet zomaar mee akkoord gaan. Gaat de werknemer wel akkoord dan loopt hij of zij het risico geen Ziektewet-uitkering van het UWV te krijgen. Heeft u een dergelijk voorstel van uw werkgever gekregen? Laat u dan adviseren door een arbeidsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Ontslag nemen tijdens ziekte

Het is niet aan te raden om zelf ontslag te nemen tijdens ziekte, daarmee loopt u als werknemer het risico om de Ziektewet-uitkering mis te lopen. De werknemer kan wel ontslag nemen als een arts het adviseert. Het gaat dan om ontslag vanwege medische redenen. Voor dit type ontslag is een doktersverklaring nodig. Het UWV beslist vervolgens of de werknemer een Ziektewet-uitkering krijgt. Wilt u ontslag nemen tijdens ziekte? Laat u dan adviseren door een arbeidsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wat gebeurt er wanneer niet meegewerkt wordt aan een re-integratie?

Samen met uw werkgever moet u ervoor zorgen dat u weer re-integreert in uw functie of in het bedrijf. Dit kan meteen in de oude functie of een vergelijkbare functie binnen dezelfde onderneming. Indien u niet meewerkt aan de re-integratie kan dit een reden zijn om een loonsanctie op te leggen. Dit doet het UWV. Een advocaat kan bemiddelen tussen u en uw werkgever of een loonsanctie aanvechten.  

Wat is arbeidsongeschiktheid?

Van arbeidsongeschiktheid is sprake wanneer u niet of niet volledig in staat bent om te werken, dat kan komen door een lichamelijke of psychische oorzaak. Zonder inkomen zou u in financiële moeilijkheden komen. Meestal kunt u in de eerste twee jaren van uw arbeidsongeschiktheid een beroep doen op de loondoorbetalingsplicht van de werkgever.

Na twee jaar kunt u aanspraak maken op een WIA-uitkering. U moet 35% of meer ongeschikt zijn om voor een uitkering in aanmerking te komen. De mate van arbeidsongeschiktheid is bepalend voor het type uitkering dat u kunt krijgen. Dit kan via een Werkhervattingsregeling Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten (WGA) of Inkomensvoorziening Volledig Arbeidsongeschikten (IVA). Het hangt van uw arbeidsongeschiktheid af welke uitkering op u van toepassing is. Een advocaat kan u vertellen welke regeling op u van toepassing is. Bij weigering van de uitkering kan een advocaat deze beslissing voor u aanvechten.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.



Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.