Onredelijk ontslag

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Ontslag verloopt lang niet altijd volgens de regels. Soms heeft de werkgever geen goede reden voor ontslag aangevoerd of is er sprake van een ontslagverbod. In deze gevallen is er sprake van onredelijk ontslag. Als (ex-)werknemer kunt u een onredelijk ontslag aanvechten. Schakel daarbij altijd de hulp van een arbeidsrecht advocaat in. De advocaten van Omnius staan u graag bij.

Wat is onredelijk ontslag?

Ontslag is onredelijk wanneer de werkgever eigenlijk niet tot ontslag over had mogen gaan. Er bestaat geen lijst met situaties van onredelijk gegeven ontslag, maar de volgende voorbeelden kunnen onredelijkheid met zich meebrengen en een goed beeld geven:

 • Er is geen reden voor het ontslag gegeven
 • Er is een valse reden voor uw ontslag opgegeven
 • Wanneer de gevolgen van het ontslag voor de werknemer zwaarder wegen, dan het belang voor de werkgever (kansen op de arbeidsmarkt)
 • Indien de werkgever het afspiegelingsbeginsel niet (juist) heeft toegepast
 • Werkweigering op grond van ernstige gewetensbezwaren
 • Ontslag terwijl een ontslagverbod gold ten tijde van het ontslag
 • Ontslag op staande voet zonder dringende reden

Ontslag kan ook onredelijk zijn wanneer een ontslagvergunning is aangevraagd door de werkgever. De werkgever kan namelijk foutieve informatie hebben verstrekt aan het UWV WERKbedrijf.

Hoe vecht een werknemer onredelijk ontslag aan?

Tot twee maanden na het dienstverband kan de ex-werknemer een procedure starten bij de kantonrechter. Schakel gelijk juridische bijstand in van een arbeidsrecht advocaat. De procedure vangt aan met het opstellen van een verzoekschrift aan de kantonrechter, dit doet de advocaat voor u. Na het indienen van het verzoekschrift zal een zitting plaatsvinden. Tijdens deze zitting mogen partijen hun standpunten onderbouwen en toelichten voor de rechtbank. De ex-werknemer zal aan moeten tonen dat het ontslag onredelijk is. Ontslagen werknemers hebben de keuze uit twee vorderingen:

 • Schadevergoeding (géén transitievergoeding)
 • Herstel van de arbeidsrelatie

Herstel van de arbeidsrelatie is vaak niet haalbaar, de relatie tussen de werknemer en werkgever zal meestal verslechterd zijn door het conflict.

Na de behandeling van de inhoud van de ontslagzaak zal de kantonrechter uitspraak doen. De kantonrechter kan het ontslag vernietigen. Dan is er geen einde gekomen aan de arbeidsovereenkomst en heeft u recht op loon. Het kan ook zo zijn dat de rechter tot de conclusie komt dat het ontslag rechtmatig is gebeurd. U doet er dan ook goed aan altijd een specialist in te schakelen als u uw ontslag wilt aanvechten. Zo voorkomt u verdere financiële problemen en tegenslagen. Neem daarom contact op met een van de advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.