Ontslag op staande voet

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Ontslag op staande voet is een ingrijpende en emotionele gebeurtenis. De aanleiding is vaak een ernstige gedraging. Een werknemer kan ook op staande voet ontslag nemen. Een dergelijk incident heeft op zowel de werkgever als werknemer veel impact. Zo is de werknemer per direct werkloos. Hij of zij heeft geen recht op een WW-uitkering en krijgt geen loon doorbetaald. De werkgever mist op zijn beurt per direct iemand op de werkvloer.

Bent u een werknemer en bent u op staande voet ontslagen of bent u een werkgever en vecht uw ex-werknemer zijn ontslag op staande voet aan? Schakel dan zo snel mogelijk de hulp in van een arbeidsrecht advocaat van Omnius. Onze advocaten staan u graag bij en helpen u met lastige juridische procedures.

 • Neem gratis en vrijblijvend telefonisch contact op
 • Dagelijks bereikbaar voor juridisch advies
 • Hulp van een ervaren arbeidsrecht advocaat

Wat is ontslag op staande voet?

Bij ontslag op staande voet wordt de arbeidsovereenkomst tussen een werkgever en werknemer per direct beëindigd op basis van een ernstige gedraging op de werkvloer. Een werkgever kan een werknemer onmiddellijk ontslaan en naar huis sturen, maar een werknemer kan ook op staande voet ontslag nemen. De werknemer heeft geen recht op een WW-uitkering en loondoorbetaling.

Voorwaarden

Er zijn drie voorwaarden waaraan ontslag op staande voet moet voldoen om wettelijk geldig te zijn. Een werkgever moet zich houden aan deze regels bij het ontslaan van een werknemer, anders is er sprake van onredelijk ontslag. Ook een werknemer die ontslag op staande voet neemt, moet zich houden aan deze onderstaande regels.

 • De reden moet direct worden vermeld en de werknemer moet direct worden ontslagen.
 • De reden moet geldig zijn: er moet een dringende reden zijn voor het ontslag.
 • Wanneer de reden is genoemd, mag deze niet meer worden aangepast.

Wanneer er niet is voldaan aan de regels, kan de werknemer (of werkgever) het ontslag aanvechten. Haalt de werknemer zijn gelijk, dan kan het ontslag worden vernietigd en de arbeidsovereenkomst herleven. Het komt regelmatig voor dat een ontslag op staande voet ongeldig wordt verklaard. Werkgevers doen er dan ook verstandig aan om zich zo goed mogelijk te laten adviseren. Bent u benieuwd of een ontslag op staande voet rechtsgeldig is? Neem dan contact op met één van de arbeidsrechtadvocaten uit het Omnius Advocatennetwerk.

Redenen ontslag op staande voet

Het ontslag moet een dringende reden hebben. Enkele van deze redenen voor ontslag op staande voet zijn:

Op staande voet ontslagen: wat nu?

Bent u het niet eens met uw werkgever? Laat uw werkgever direct weten dat u het niet eens bent met het ontslag op staande voet en dat u bereid bent om te werken.

Onderteken niets

Wanneer u op staande voet bent ontslagen, kunt u het beste geen documenten van uw werkgever ondertekenen. Het kan zijn dat u dan akkoord gaat met het ontslag en dat u instemt met een beëindigingsovereenkomst. Zorg ook dat u een kopie van de documenten meevraagt. Een advocaat kan deze documenten lezen en u advies geven.

Neem zo snel mogelijk contact op met een jurist of advocaat

Wanneer u het niet eens bent met het ontslag, kunt u bezwaar maken. Doe dit echter wel zo snel mogelijk, omdat u maar twee maanden de tijd heeft om juridische stappen te ondernemen. U neemt altijd gratis contact op met onze juristen door te bellen of een WhatsApp-bericht te sturen.

Een advocaat krijgt vaak meer voor elkaar. Een gespecialiseerde arbeidsrecht advocaat neemt contact op met uw werkgever en kan het ontslag ongedaan maken of het omzetten naar een ontslag met wederzijds goedvinden. Mocht dit niet lukken, dan kan een advocaat altijd naar de kantonrechter stappen en deze overtuigen om het ontslag ongedaan te maken.

Zoek een nieuwe baan

Bij een terecht ontslag op staande voet heeft u per direct geen recht meer op loon en krijgt u geen WW-uitkering. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk een nieuwe baan te vinden.

Vraag een WW-uitkering aan

U kunt altijd een WW-uitkering aanvragen. Het UWV zal vervolgens onderzoeken of u zelf schuld heeft aan het ontslag. Wanneer het UVW bepaalt dat u schuld heeft, bent u ‘verwijtbaar werkloos’ en krijgt u geen WW-uitkering. U kunt dan proberen om een bijstandsuitkering aan te vragen.

Ontslag op staande voet aanvechten

Een werknemer die op staande voet ontslag heeft gekregen, kan het ontslag aanvechten. Ook hier biedt een advocaat de uitkomst. Een arbeidsrecht advocaat kan voor u een verzoekschrift indienen bij de kantonrechter. Neem voor meer informatie contact op met onze juristen van de intakebalie.

Een ontslag op staande voet loopt lang niet altijd volgens de wettelijke regels. Soms heeft de werkgever geen dringende reden voor ontslag aangevoerd of is het ontslag niet direct aangezegd. In deze gevallen gaat het om vernietigbaar ontslag.

De werknemer kan bezwaar maken tegen het ontslag en een beroep doen op de vernietigbaarheid. Dit dient de werknemer binnen twee maanden te doen door middel van het indienen van een verzoekschrift bij de kantonrechter. Een arbeidsrecht advocaat van het Omnius Advocatennetwerk stelt graag een verzoekschrift voor u op. De kantonrechter zal dan oordelen of er een dringende reden voor het ontslag aanwezig was, of deze dringende reden de werknemer direct is medegedeeld en of het ontslag onverwijld (direct) heeft plaatsgevonden. Ook na het verzoekschrift kunnen werknemer en werkgever een schikking proberen te treffen. Zo kunnen partijen onderhandelen over een schadevergoeding.

Vermoedt u dat een ontslag op staande voet niet terecht is of dat het niet volgens de wettelijke regels is uitgevoerd? Neem dan contact op met één van de arbeidsrecht advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk. Een arbeidsrecht advocaat helpt u het ontslag aan te vechten en adviseert u over de stappen die u kunt nemen.

Hoe verloopt een verzoekschriftprocedure?

De procedure begint met het opstellen van een verzoekschrift aan de kantonrechter door een advocaat. Na het indienen van het verzoekschrift zal in de regel een zitting plaatsvinden. Tijdens die zitting mogen partijen hun standpunten onderbouwen en toelichten voor de rechtbank. Ook na het indienen van een verzoekschrift blijft het mogelijk om tot een schikking te komen met de tegenpartij. Zo kunnen partijen onderhandelen over een schadevergoeding.

Oordeel rechter

Na de behandeling van de ontslagzaak zal de kantonrechter een uitspraak doen. De kantonrechter kan het ontslag vernietigen. Dan is er geen einde gekomen aan de arbeidsovereenkomst en heeft u recht op loon. Het kan ook zo zijn dat de rechter tot de conclusie komt dat het ontslag op staande voet rechtmatig is gebeurd. U doet er dan ook goed aan altijd een arbeidsrecht specialist in te schakelen als u uw ontslag wilt aanvechten. Zo voorkomt u verdere financiële problemen en tegenslagen.

U bent werkgever: hoe geeft u ontslag op staande voet?

Een werkgever mag een werknemer niet zomaar op staande voet ontslaan en is gebonden aan veel regels. Zo moet de reden van het ontslag direct worden vermeld. Wanneer de werkgever zich niet aan de regels houdt, kan het ontslag worden vernietigd en moet er een schadevergoeding worden betaald. Het is werkgevers daarom aan te raden om eerst een arbeidsrecht advocaat te raadplegen. Een ontslag op staande voet is niet altijd terecht en houdt in zo’n geval geen stand. De advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk kunnen u goed adviseren en voorkomen dat u onnodig schade lijdt.

Contact opnemen met Omnius Advocaten

De arbeidsrecht advocaten van Omnius staan voor u klaar, of u nu een werknemer bent die op staande voet ontslag heeft gekregen, of een werkgever van wie een werknemer zijn ontslag op staande voet wilt aanvechten. Laat u bijstaan door onze arbeidsrecht specialisten en wij nemen u het geheel uit handen. Bel ons op 088 629 00 29. Of stuur gemakkelijk een vrijblijvend WhatsApp-bericht naar 06-2129 2019.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.