Ontslag als statutair directeur

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Het ontslag van een statutair directeur verloopt anders dan het ontslag van een ‘normale werknemer’. Een statutair directeur wordt benoemd in de algemene vergadering van aandeelhouders (aandeelhoudersbesluit) of de raad van commissarissen van een vennootschap. Door dit benoemingsbesluit gelden er bij ontslag een aantal bijzondere regels. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een opzegverbod of een vordering tot betaling van een fikse transitievergoeding. Moet u een statutair directeur ontslaan? Of wordt u als statutair direct ontslagen? Goed juridisch advies is onmisbaar. Schakel daarom de hulp van een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk in.

Speciale regels bij ontslag van statutair directeur

Voor een normale werknemer of directeur geldt dat de onderneming die de bestuurder wilt ontslaan een procedure moet starten bij het UWV of de kantonrechter. Dit is niet nodig voor het ontslag van een statutair directeur. Vereisten voor ontslag van een statutair directeur zijn:

 • Een besluit tot ontslag van het orgaan dat bevoegd was tot benoeming van de directeur. Meestal is dit de algemene vergadering van aandeelhouders (AVA).
 • Agendering van het voornemen tot ontslag. De directeur moet worden uitgenodigd voor de algemene vergadering.
 • Toelaten van verweer door de statutair directeur (hoor en wederhoor). De directeur heeft een adviserende stem jegens de aandeelhouders. De directeur mag zich laten adviseren door een advocaat.

Is er geen opzegverbod van toepassing, dan kan de directeur rechtmatig worden ontslagen. Is er wel een opzegverbod van toepassing (bijv. ziekte) of heeft er geen hoor en wederhoor plaatsgevonden, dan is het ontslag mogelijk ‘kennelijk onredelijk’. In dat geval kan de statutair directeur met hulp van een advocaat een schadevergoeding eisen van het vennootschap waar hij in dienst was.

Wanneer is sprake van een ‘kennelijk onredelijk ontslag’?

Een aantal factoren spelen mee bij de bepaling of een ontslag kennelijk onredelijk is. Van belang zijn factoren als:

 • De duur van het dienstverband
 • De arbeidsmarktpositie van de werknemer
 • Of de werkgever inspanningen heeft verricht voor nieuw passend werk voor de werknemer
 • Arbeidsongeschiktheid van de werknemer
 • Of een ontslagvergoeding is aangeboden door de werkgever

Wanneer meerdere factoren in het voordeel van de werknemer uitvallen kan worden gesproken van kennelijke onredelijkheid.  Het gevolg van een kennelijk onredelijk ontslag is dat de werkgever (de vennootschap) een ontslagvergoeding moet betalen. Een advocaat kan u bijstaan bij het vorderen van een ontslagvergoeding of verweer voeren tegen een verzoek voor ontslagvergoeding. Een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk u bijstaan in de juridische procedure.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.