Ontslag via UWV

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Gaat het financieel slecht met het bedrijf of is een werknemer langer dan twee jaar ziek, dan mag de werkgever een werknemer ontslaan via het UWV. Er is dan sprake van ontslag om bedrijfseconomische redenen of vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid. Omdat het afscheid op beide partijen veel impact heeft, is het aan te raden om het ontslag zorgvuldig af te wikkelen. Zodat zowel werkgever als werknemer de periode goed kan afsluiten. Schakel daarom het advies van een advocaat in. De arbeidsrecht advocaten uit het Omnius Advocatennetwerk hebben veel ervaring met ontslag via het UWV en staan u graag bij in de procedure.

Ontslagaanvraag

De ontslagprocedure via het UWV begint met een ontslagaanvraag. Een aanvraag moet altijd voldoen aan de wettelijke eisen en de werkgever moet het ontslag altijd op de juiste gronden aanvragen. Ontslag vanwege bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid is alleen toegestaan als de werkgever beschikt over een geldige ontslagvergunning. Daarnaast moeten alle andere formele aspecten van het ontslag in acht worden genomen. Ontslag om bedrijfseconomische redenen moet bijvoorbeeld worden onderbouwd met verschillende documenten. Het is daarom aan te raden om een aanvraag te laten beoordelen of opstellen door een advocaat uit het Omnius netwerk. De advocaat kan ook de ontslagaanvraag bij het UWV indienen.

Ontslag aanvechten

Denkt de werknemer dat het ontslag onterecht is? Dan kan hij of zij een verweerschrift indienen bij het UWV en het ontslag aanvechten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat de werknemer korter dan twee jaar ziek is of dat het afspiegelingsbeginsel niet correct is toegepast. Om een ontslagaanvraag onderuit te kunnen halen, moeten de juiste feiten en omstandigheden worden aangehaald. Een advocaat kan u hier goed bij helpen en ervoor zorgen dat uw financiële continuïteit niet in gevaar komt. Neem daarom contact op met een arbeidsrecht advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Hoe verloopt een ontslag via UWV?

De ontslagaanvraag verloopt altijd via een vaste procedure

1. Aanvraag ontslagvergunning door werkgever

De werkgever vraagt bij het UWV een ontslagvergunning aan om de werknemer te mogen ontslaan. Het verzoek moet altijd de reden voor het ontslag vermelden. Er zijn twee redenen voor ontslag binnen deze procedure:

 • Ontslag op grond van bedrijfseconomische redenen
 • Ontslag vanwege langdurige arbeidsongeschiktheid

De gronden moeten in het verzoekschrift zeer goed worden onderbouwd. Vanwege de complexiteit kan een verzoek het beste worden opgesteld door een advocaat.

2. Verweerschrift door werknemer

Een werknemer mag altijd reageren op de aanvraag van de ontslagvergunning via een verweerschrift. Een advocaat stelt het verweerschrift op met alle argumenten tegen het voorgenomen ontslag. Het verweerschrift moet binnen twee weken worden ingediend bij het UWV. De advocaat kan het verweerschrift ook voor u indienen bij het UWV

3. Eventuele tweede ronde en hoorzitting

Bij ingewikkelde zaken is soms een tweede schriftelijke ronde nodig. De werkgever kan dan reageren op het verweerschrift van de werknemer. Vervolgens mag de werknemer nogmaals reageren op de werkgever.

4. Uitspraak

Na de schriftelijke behandeling en een eventuele hoorzitting, brengt de ontslagcommissie van het UWV Werkbedrijf een advies uit aan het UWV. Het UWV volgt bijna altijd dit advies op. Er zijn twee uitspraken mogelijk:

 • Verlenen ontslagvergunning. Deze vergunning is acht weken geldig. Binnen deze termijn moet de werkgever de arbeidsovereenkomst opzeggen.
 • Weigeren ontslagvergunning. In dit geval wordt de ontslagvergunning niet verleend. Ontslag via de reguliere ontslagprocedure is op dit moment niet mogelijk. De werkgever kan de kantonrechter vragen de arbeidsovereenkomst alsnog te ontbinden. Ook is het mogelijk om met wederzijds goedvinden een arbeidsovereenkomst te beëindigen. Wilt u alles goed afwikkelen, dan is het sterk aan te raden om de hulp van een arbeidsrecht advocaat in te schakelen.

5. Opzeggen dienstverband

Is de werknemer het niet eens met de beslissing van het UWV, dan is sinds 1 juli 2015 mogelijk om met behulp van een advocaat beroep aan te tekenen bij de kantonrechter. Daarna is hoger beroep bij het gerechtshof en zelfs cassatie bij de Hoge Raad mogelijk. De rechter kan dan beslissen of de werkgever de arbeidsovereenkomst moet herstellen of dat hij een vergoeding aan de werknemer moet betalen. Wilt u als werknemer een beslissing aanvechten of moet u als werkgever een vergoeding betalen? Schakel de hulp van een advocaat in. Neem contact op met een arbeidsrecht advocaat van Omnius.

Is na een ontslagvergunning de arbeidsrelatie gelijk beëindigd?

Heeft de werkgever een ontslagvergunning ontvangen, dan betekent dit niet dat de arbeidsrelatie meteen is beëindigd. De werkgever moet de arbeidsovereenkomst opzeggen. Daarbij moet hij rekening houden met de toepasselijke opzegtermijn. Ook zult u de arbeidsovereenkomst moeten naslaan op de overige opzeggingsformaliteiten. Wordt de arbeidsovereenkomst niet juist opgezegd, dan kan dit leiden tot een vernietigbaar ontslag of is de werkgever schadeplichtig jegens de werknemer.

Onze arbeidsrecht advocaten staan u bij in de ontslagprocedure en zullen u wijzen op alle formaliteiten en de te nemen stappen. Neem voor meer informatie contact op met onze intakebalie.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf za 12:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.