Arbeidsinspectie procedure

Omnius heeft 82 advocaten arbeidsrecht advocaat

Heeft u een beroepsziekte opgelopen of bent u arbeidsongeschikt geraakt door slechte arbeidsomstandigheden? De schade kunt u meestal vergoed krijgen. Daarnaast kunt u een klacht indienen bij de Inspectie SZW.  Op grond van de klacht kan de inspectie een onderzoek instellen. Laat u zo’n situatie altijd bijstaan door een arbeidsrecht advocaat. Vragen? Neem contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Arbeidsinspectie

De arbeidsinspectie (officieel: Inspectie SZW) is de instantie die wet- en regelgeving op het gebied van de arbeidsomstandigheden handhaaft. Een werknemer kan misstanden aankaarten op het gebied van:

 • Arbeidsmarktfraude: bijvoorbeeld de inzet van illegale vreemdelingen op de arbeidsmarkt. Daarnaast kunnen overtredingen van de Wet minimumloon en minimumvakantiebijslag en de Wet allocatie arbeidskrachten door intermediairs worden gemeld.
 • Arbeidsomstandigheden: hierbij gaat het om alle arbo-gerelateerde wetgeving, zoals de veiligheid en gezondheid van werknemers, grote-risicobedrijven en de werk- en rusttijden van werknemers.

Hoe start ik de arbeidsinspectie procedure?

Een procedure arbeidsinspectie tegen uw werkgever wordt ingeleid door een klacht. Een overtreding van bijvoorbeeld de arbeidsomstandighedenwet door uw werkgever kan leiden tot onveiligheid op de werkvloer. Een overtreding kunt u als klacht melden bij de Inspectie SZW. Niet alleen werknemers, maar ook de familieleden daarvan, de ondernemingsraad of een vakbond kan een klacht indienen. Naast de klachtprocedure moet de inspectie ook worden ingeschakeld door de werkgever als er een arbeidsongeval heeft plaatsgevonden.

Als de werkgever bepaalde regels heeft overtreden is het mogelijk dat een boete wordt opgelegd door de Inspectie SZW. Bij zware overtredingen (denk aan uitbuiting van werknemers) is het zelfs mogelijk dat de zaak via het strafrecht wordt afgehandeld. Voor werkgevers die vaker de fout in zijn gegaan kan de onderneming zelfs tijdelijk worden stilgelegd. Hangt u als werkgever een boete boven het hoofd? Neem dan direct contact op met een advocaat uit het Omnius Advocatennetwerk.

Wat te doen bij schade veroorzaakt door werkgever?

De werkgever moet zorgen voor veilige werkomstandigheden. Wanneer de werkgever niet het nodige onderhoud pleegt of maatregelen neemt om schade te voorkomen, moet in beginsel de schade van de werknemer worden vergoed. Welke maatregelen e.d. de werkgever moet nemen is opgenomen in de Arbo wet- en regelgeving. De werkgever moet bewijzen dat hij alle maatregelen heeft genomen om schade te voorkomen. De uitkomst van het onderzoek van de inspectie zal vaak duidelijkheid geven of alle nodige maatregelen genomen zijn.

Schadevergoeding voor werknemer

Overtreding van de arbeidsregelgeving door de werkgever kan ertoe leiden dat u als werknemer schade lijdt. Deze schade kan bestaan uit gezondheidsschade (letselschade) of andere materiële schade. Ziektekosten, gederfde inkomsten uit arbeid of de kosten voor thuiszorg vallen onder andere onder de materiële schade.

Vaak voorkomende oorzaken van schade zijn:

 • Beroepsziekten (asbest, overspannenheid, burnout, stress, hepatitis
 • Lawaaischade aan de oren
 • Schildersziekte door werk met vluchtige stoffen
 • Bepaalde vormen van kanker bij werknemers in de chemische industrie
 • RSI

Als deze schades het gevolg zijn van tekortkomingen in de nakoming van Arbo-regels, kunt u de schade verhalen op uw werkgever. In eerste instantie kunt u schadevergoeding verzoeken aan uw werkgever, maar als u er samen niet uitkomt zult u naar de rechter moeten stappen. Schadevergoeding krijgen van uw (ex-)werkgever? Neem contact op met Omnius en schakel direct de hulp van een advocaat in.

Omnius is het grootste netwerk in Nederland van zelfstandige en onafhankelijke advocatenkantoren. Ruim 50 kantoren vormen samen het Omnius Advocatennetwerk.

Omnius helpt u verder

 • Stap 1: Bel, mail of app onze juristen van de intakebalie
 • Stap 2: Bespreek uw juridische oplossingen
 • Stap 3: Kies de beste oplossing voor uw situatie
Beschikbaar vanaf di 08:00
Neem contact op
Stel uw vraag via WhatsApp
06 - 21 29 20 19

De intakebalie is 7 dagen per week bereikbaar.

Maandag
Dinsdag
Woensdag
Donderdag
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
08:00-20:00 uur
Vrijdag
Zaterdag
Zondag
Feestdagen
08:00-20:00 uur
12:00-16:00 uur
12:00-16:00 uur
Gesloten

Stel uw vraag

Voeg eventueel een of meerdere document(en) toe

verwijderen

Ik ga akkoord met het privacy statement en de werkwijze.Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.