Het downloadverbod; en nu?

Nederland moet strenger zijn, dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald. De bescherming van auteursrechten in Nederland laat namelijk te wensen over en dat moet veranderen, vindt de Europese rechter. Moet downloadend Nederland nu de politie aan de deur verwachten of valt het allemaal wel mee?

Allereerst iets over de achtergrond van de Europese uitspraak. Het Europese Hof van Justitie in Luxemburg was door onze eigen Hoge Raad – het hoogste rechtscollege van Nederland – gevraagd om vragen te beantwoorden over de zogenaamde thuiskopieregeling. Op basis van die regeling wordt aan consumenten een toeslag in rekening gebracht vanwege kopieën van dvd’s en cd’s die voor eigen gebruik worden gemaakt. De wetgever wilde met de heffing van de toeslag een compensatie bieden voor makers van film- en muziekmateriaal die immers voor de gemaakte thuiskopieën geen (extra) vergoeding kregen.

 

Op een gegeven moment is besloten dat de regeling ook voor downloads van internet moest gelden. De overheid merkte namelijk dat mensen alsmaar meer bestanden – van films tot muziekalbums – van internet afhaalden en daarvoor niets betaalden. Vaak betreft het bestanden die illegaal op internet zijn gezet, waardoor de producent van bijvoorbeeld een cd hiervoor geen vergoeding ontvangt. Om de makers van dit materiaal (enigszins) te compenseren, achtte men de thuiskopieregeling van kracht en werd er een schatting gemaakt van het illegaal gedownloade materiaal waarover dan de heffing moest worden betaald.

 

Het gevolg daarvan is dat dvd’s en cd’s duurder worden en steeds minder consumenten deze producten (op een legale wijze) kopen. Daar zijn met name de importeurs en fabrikanten van geluids- en beelddragers het niet mee eens. Het belangrijkste bezwaar is dat ervan wordt uitgegaan dat dvd’s en cd’s (deels) ook worden gebruikt voor illegale downloads. Er wordt dus geen onderscheid gemaakt tussen kopieën van bijvoorbeeld dvd’s voor privégebruik gemaakt uit geoorloofde bronnen en die uit illegale bronnen. “Dat mag niet”, oordeelt de Europese rechter.

 

Daarom heeft de Nederland per direct alle downloads uit illegale bron verboden. Een nieuw nummer van het internet plukken of de nieuwste aflevering van die spannende serie downloaden? Dat mag, maar alleen als het downloadbestand legaal is verkregen en de makers dus een vergoeding voor hun werk hebben ontvangen. Websites zoals Spotify en Itunes spelen hierop al in door muziek en films tegen een lage vergoeding aan consumenten aan te bieden.

 

Moet u zich nu zorgen maken over dat ene illegale muziekbestandje op uw computer? Nee, dat valt reuze mee. De Stichting Brein – die in Nederland piraterij bestrijdt – heeft al aangegeven niet achter individuele downloaders aan te gaan. Wel worden illegale handelaars aangepakt en wordt streng omgegaan met dienstverleners die de toegang tot illegale bestanden faciliteren. Websites zoals torrentz.com – die consumenten doorstuurt naar websites waarop bestanden gratis zijn te downloaden – zullen dus wel met deze waakhond te maken krijgen.

 

Overigens kunnen rechthebbenden van muziek- of filmmateriaal wel achter privépersonen aangaan. Helemaal veilig zijn illegale downloaders dus niet en de verwachting is dat van deze mogelijkheid ook gebruik gemaakt gaat worden. Om niet voor vervelende verrassingen komen te staan, is het verstandig om films en muziek via legale downloadsites zoals Itunes en Spotify te kopen of ouderwets een platenzaak binnen te stappen. Wilt u meer informatie over auteursrecht? Bekijk dan de pagina.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Nabootsing!

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

  • 7 dagen per week bereikbaar

    Ook ’s avonds en in het weekend
  • Omnius Keurmerk

    Uw garantie voor service en kwaliteit
  • Juridische hulp in elke situatie

    Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
  • Overal in Nederland

    Het grootste juridische netwerk van Nederland met 321 advocaten
  • Als beste beoordeeld

    Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
    8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 321 advocaten en meer dan 156 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.