Airbnb

Je zou het kunnen zien als een luxe variant op couch surfing. In plaats van een slaapplek bij iemand op de bank huur je een woning of een ruimte in die woning voor een korte periode. Via de website van Airbnb stellen particulieren in 190 landen een accommodatie voor deze korte verhuur ter beschikking. Na een goede ervaring met deze vorm van overnachten in Amsterdam werd mij duidelijk dat er wel wat haken en ogen aan deze vorm van gastvrijheid kleven.

Welke woningen lenen zich er niet voor?

Het Gerechtshof Amsterdam heeft in een uitspraak van 24 oktober 2013 bepaald dat het verhuren van een eigen huis voor een korte periode onder “bedrijfsmatige exploitatie” valt. In het overgrote deel van de woningen die onder een Vereniging van Eigenaren (VvE) valt, is verhuren via Airbnb daarom niet toegestaan. Tenzij een VvE vooraf expliciet schriftelijk toestemming verleent, mag een woningeigenaar dus zijn eigen woning niet verhuren voor kort verblijf. Een vervelende beperking voor al die mooie appartementen aan de Amsterdamse grachten. Deze uitspraak heeft geen invloed op woningen zonder VvE. Wel zijn er regels waaraan verhuurders moeten voldoen. Zo mag er geen sprake zijn van overlast, brandonveiligheid of een bedrijfsmatige verhuur van de woning. De woning mag aan niet meer dan vier personen worden verhuurd en er moet toeristenbelasting worden betaald.

Ook voor sociale huurwoningen gelden beperkende regels. De huren van deze woningen zijn laag gehouden om voor de lagere inkomens het huren van een eigen woonruimte mogelijk te maken. Commerciële exploitatie van dat soort woningen is daarom uit den boze.

Verzekeringen

Bij verhuur van je woning aan een vreemde loop je wel het risico dat er schade ontstaat door diefstal, brand of beschadiging van je inboedel. Veel verzekeraars dekken dergelijke schades niet. Nationale Nederlanden heeft echter laten weten dat zij per 1 januari 2015 een nieuwe polis op de markt zal brengen die eventuele schade bij verhuur via Airbnb wel dekt. Airbnb zelf heeft een verhuurdersgarantie. Dit is echter een garantie onder Amerikaanse wetgeving wat de nodige beperkingen met zich mee brengt.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Werkgever als “sitting duck” wat is zijn zorgplicht?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.