Help, de buren veroorzaken overlast!

Veel mensen herkennen het wel: je zit ‘s zomers net lekker in je tuin te genieten van het prachtige weer, gaan de buren wéér barbecueën. Door alle rook en stank kun je niet meer buiten zitten, je moet de was binnenhalen en moet je alle ramen en deuren gesloten houden. Opgesloten in je eigen huis. Belachelijk toch?

Of je denkt een avondje rustig op de bank een boek te lezen of van de tv te kunnen genieten, gaat de buurvrouw de hele avond pianospelen. En ze kan niet eens pianospelen!

Overlast van geluid, rook of geur is een vaak voorkomend probleem bij buren, dat tot veel ergernis kan leiden.

Wat te doen?

Overlast is een subjectief begrip: wat door de één als overlast wordt ervaren, wordt door de ander aanvaardbaar geacht. Overlast veroorzaken is op zichzelf dan ook niet verboden. Op grond van de wet is alleen het veroorzaken van onrechtmatige overlast verboden. Of overlast onrechtmatig is, hangt af van de aard, de ernst, de duur en de omvang van de overlast. Een keer de radio of tv hard aan, elke week een uur pianospelen, of vier of vijf keer per maand barbecueën, is meestal niet onrechtmatig.

Overlast moet dus tot op zekere hoogte geaccepteerd worden. In het drukke stadscentrum zal men ook meer moeten tolereren dan in een rustige woonwijk en in een buitenwijk zal men weer meer moeten accepteren dan op het platteland. Zo kan een kraaiende haan in het centrum van een stad onrechtmatige overlast veroorzaken, terwijl dat op het platte land niet snel het geval zal zijn.

Of overlast wel of niet is toegestaan, hangt dus af van veel factoren en dient van geval tot geval te worden beoordeeld.

Tip

Probeer afspraken te maken met uw buren of schakel buurtbemiddeling in en pas als dat niet lukt kunt u juridische stappen overwegen.

Wij hebben veel ervaring met dit soort burenrechtelijke problemen. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en u behulpzaam zijn bij het oplossen van dit soort geschillen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Werkgever als “sitting duck” wat is zijn zorgplicht?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.