Kop-staart botsing gehad? Stel de wederpartij aansprakelijk!

Bij een aanrijding is vaak de eerste en meest belangrijke vraag: wie is schuldig? Immers, degene die schuld heeft aan een aanrijding zal de schade van de andere partij moeten vergoeden. Deze schade kan bestaan uit schade aan de auto maar eveneens kan sprake zijn van letselschade.

Het uitgangspunt is dat de achterop rijdende auto in beginsel altijd schuld heeft. De wet zegt hierover dat een bestuurder altijd in staat moet zijn om zijn auto tot stilstand te brengen binnen de afstand waarover hij de weg kan overzien en waarover deze vrij is. In sommige gevallen geldt op dit uitgangspunt een uitzondering. In de volgende kwestie moest de rechter uitmaken of dat er aansluiting moest worden gezocht bij het uitgangspunt, of dat hier de uitzonderingsregel van toepassing was.

 

Twee auto’s stonden stil voor een rood stoplicht. Op het moment dat het groen werd trokken de twee auto’s achtereenvolgens op. Doordat de motor van de voorste auto tijdens het optrekken plotseling afsloeg, en de achterste auto hier niet op had gerekend, was een aanrijding niet te voorkomen. De achterste auto stelde de voorste auto aansprakelijk en stelde dus dat het uitgangspunt niet van toepassing was, maar dat de uitzonderingsregel hier gold. Ten eerste omdat de voorste auto zich zodanig had gedragen dat daardoor hinder op de weg was ontstaan, hetgeen wettelijk verboden is (art 5 Wegenverkeerswet 1994) en ten tweede op grond van het feit dat de voorste auto zich niet aan zijn verplichting had gehouden om bij groen licht door te rijden (art 68 lid 1, onder A RVV 1990).

 

De rechtbank was hier duidelijk over. Het is inderdaad zo dat de voorste auto bij groen licht door had moeten rijden, echter uit het feit dat de auto optrok, kan worden opgemaakt dat hij dit ook deed. Dat vervolgens de motor afsloeg en daardoor de auto tot stilstand kwam betekent nog niet dat de voorste auto zich niet aan zijn verplichting had gehouden om door te rijden bij groen licht. Het tweede standpunt werd dus niet gevolgd en ook het eerste standpunt ging niet op. De hinderlijke situatie die zou zijn veroorzaakt door de voorste auto was niet zodanig evident, en leverde ook geen zodanig evident gevaarlijke situatie op, dat gesproken kan worden van voldoende hinder om schuld te hebben aan de aanrijding. Het stilstaan van de auto zou immers (normaal gesproken) maar van korte duur zijn. Daarbij komt dat het plotseling optrekken of stoppen bij een groen verkeerslicht om allerlei redenen denkbaar is. Van achteropkomend verkeer en daarmee dus de achterste auto, mag worden verwacht dat hierop wordt geanticipeerd.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Werkgever als “sitting duck” wat is zijn zorgplicht?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.