Schade veroorzaakt door een dier, wie is aansprakelijk?

Veel Nederlanders hebben (huis)dieren waar ze dol op zijn. Vaak zorgen deze dieren voor een hoop vreugde, maar deze dieren kunnen ook grote schade veroorzaken. Zo gebeurt het vaak dat iemand gebeten wordt door een hond of getrapt door een paard. Alleen al in Nederland vinden jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten plaats. Stel uw huisdier heeft schade aangericht of u heeft schade opgelopen veroorzaakt door een dier, wie is hier dan aansprakelijk voor?

In art. 6:179 BW is bepaald dat in beginsel de bezitter van een dier aansprakelijk is voor de door het dier aangerichte schade. Als u dus een rondje met de hond van de buurman gaat lopen en de hond bijt een toevallige voorbijganger dan blijft de buurman aansprakelijk voor eventuele aangerichte schade door de hond, en niet u. U kunt wel aansprakelijk zijn als er aan uw zijde sprake is van ernstige nalatigheid.

In het geval een dier schade aangericht moet dit voortkomen uit ‘de eigen energie’ van een dier. Dit is niet het geval indien het dier een bevel of een  commando is gegeven. In dat geval kan degene die het bevel of commando heeft gegeven eventueel aansprakelijk gesteld worden op grond van onrechtmatige daad. Indien u de hond van uw buurman aanspoort om iemand te bijten bent u daarvoor dus wél aansprakelijk. Op het moment dat een dier wordt aangestuurd of bereden (door iemand anders dan de bezitter) en het verricht een gedraging die niet aangeleerd of bevolen is kan er nog wel steeds sprake zijn van aansprakelijkheid van de bezitter.

Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid indien een dier bij een dierenarts wordt behandeld of een paard dat bij een manege wordt ondergebracht? Art. 6:181 BW  bepaalt dat in het geval dieren in de uitoefening van een beroep of bedrijf gebruikt worden, de aansprakelijkheid rust bij degene die dat beroep of bedrijf uitoefent.

Een voorbeeld

Stel een paard wordt door de eigenaar tegen betaling op een manege neergezet om zadelmak te maken en gooit tijdens een training de berijder van zijn rug met de nodige schade van dien. In dit geval heeft de Hoge Raad in het ‘Loretta-arrest’ (HR 1 april 2011, NJ 2011, 405) bepaald dat niet de bezitter van dat paard, maar de manege als bedrijfsmatig gebruiker aansprakelijk is voor de ontstane schade. Wel kan er sprake zijn van eigen schuld, waardoor de schade soms niet volledig wordt vergoed. Indien een manege het paard enkel voor de eigenaar bewaart of vervoert blijft de bezitter aansprakelijk voor de door het paard ontstane schade en kan men zich niet richten tot de manege. Wilt u meer informatie over aansprakelijkheidsrecht? Bekijk dan de pagina.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 331 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.2

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 331 advocaten en meer dan 163 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 20 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.