Werkgever als “sitting duck” wat is zijn zorgplicht?

“I’ll sue you” is een bekende uitspraak in Amerika. Veel Amerikanen nemen elke mogelijkheid in handen om iemand aansprakelijk te stellen, zo ook de werkgever. Dit is te merken aangezien er 40 advocaten per 10.000 inwoners zijn in de Verenigde Staten ten op zichte van 10 advocaten per 10.000 in Nederland. Echter, begint deze denkwijze ook in Nederland op te komen. Hoe zit het dan met de aansprakelijkheid van de werkgever? Waarvoor kan de werkgever aansprakelijk gesteld worden? Wat houdt de zorgplicht van de werkgever in?

Zorgplicht volgens de wet

Volgens de wet is de werkgever verplicht te zorgen voor werkomstandigheden die redelijkerwijs nodig zijn om te voorkomen dat de werknemer bij het uitoefenen van zijn werkzaamheden schade lijdt. Dat betekent dat de werkplek en de spullen die nodig zijn voor het werk zo moeten zijn ingericht en onderhouden dat de werknemer tegen gevaar is beschermd. Dit geldt voor zowel kantoorbanen als voor handarbeiders. Vandaar dat de bouwvakkers in Nederland lopen op schoenen met stalen neuzen en andere beschermende kleding.

Deze zorgplicht verlangt van de werkgever niet alleen veilige fysieke omstandigheden, maar ook goede werkinstructies. Dit betekent dat de werkgever goed op de hoogte moet zijn van onder andere de Arbowetgeving, veiligheidsbesluiten en alle richtlijnen van de arbeidsinspectie. Daarnaast moet de werkgever constant blijven onderzoeken of de werknemers deze regels, die juist voor hen in het leven zijn geroepen, ook naleven.

Aansprakelijkheid

Aangezien de veranderde claimcultuur die uit Amerika overwaait, is het zeker raadzaam voor een werkgever om zich goed te laten informeren hierover en zich daartegen te verzekeren. Zo hoeft volgens artikel 7: 658 BW de werknemer zich alleen te stellen dat hij schade heeft geleden als gevolg van zijn werkzaamheden. De werkgever kan alleen onder zijn aansprakelijkheid ontkomen als de werknemer opzettelijk of bewust roekeloos heeft gehandeld. Dit aantonen is in de praktijk bijna onmogelijk. Kortom deze wet maakt het voor de werknemer erg makkelijk om zijn werkgever aansprakelijk te stellen.

Hoe zit het dan met een Burn-out?

Bij een Burn-out dient de werknemer te stellen dat dit het gevolg is van zijn werkzaamheden. Dit mag geen oorzaak mag in de privésfeer. De werknemer doet er goed aan om in  te gaan op een verband tussen zijn ziekte en de (hoge) verwachtingen op het werk en de (gigantische) werkdruk. Maar ook of er conflicten zijn op het werk (of pesten) en of er steun is van zijn/haar leidinggevende. Als je bent opgebrand en de werkgever niet heeft aangegeven dat het zo niet verder kan, waarmee de zorgplicht is geschonden, dan is de werkgever aansprakelijk voor de gevolgen van de burn-out en de daaruit vloeiende schade.

Een voorbeeld hiervan is een man van 55 jaar die jarenlang te veel en te hard werkte. Hij verrichtte, naast zijn normale werkzaamheden, ook in de avonduren nog allerlei werkzaamheden voor der werkgever. De werkzaamheden bestonden uit de financiële administratie van bejaardencentrum, stichting ouderenzorg en van de vereniging van eigenaren van die stichting. Door stelselmatig verrichten van aanzienlijk aantal overuren heeft deze man een burn-out gekregen. De burn-out heeft gezorgd voor eerst gedeeltelijke en daarna volledige arbeidsongeschiktheid, waardoor de man zijn levensvreugde heeft gederfd. Hierdoor kon hij zijn carrière, waar hij voldoening in vond, niet voortzetten. Voor alleen de burn-out is er een bedrag van €11.600,- toegekend aan meneer. Voor de overige verlies van arbeidsvermogen en pensioenschade is er apart een procedure gestart.

Een specialist van De Brouwer Advocaten inschakelen?

Heb je na het lezen van deze blog nog enige vragen of wil je je werkgever aansprakelijk stellen? Laat je dan bijstaan door een specialist van De Brouwer Advocaten. Wij zorgen voor een bijpassende schadevergoeding voor je opgelopen schade


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Aansprakelijk voor schade in het geval van verschillende schadeveroorzakers?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.