In 2015 toename rechtszaken kinderalimentatie verwacht

Op 1 januari 2015 treedt de Wet hervorming kindregelingen (WHK) in werking waardoor het aantal kindregelingen wordt teruggebracht van elf naar vier regelingen: de kinderbijslag, het kindgebonden budget, de combinatiekorting en de kinderopvangtoeslag.

De alleenstaande oudertoeslag in de bijstand, de alleenstaande ouderkorting en het fiscaal voordeel komen door de WHK te vervallen. In een aantal gevallen wijzigt het kindgebonden budget en kan het kindgebonden budget worden verhoogd door de invoering van de alleenstaande ouderkop. Dit is een extra toeslag van maximaal € 3.050,- per jaar in 2015 voor alleenstaande ouders in de bijstand.

 

De WHK kan gevolgen hebben voor de draagkracht van de alimentatieplichtige en de behoefte van de kinderen. De Rechtspraak verwacht hierdoor een toename van het aantal wijzigingsverzoeken kinderalimentatie.

 

De aftrekpost “levensonderhoud kinderen” wordt afgeschaft waardoor de ouders die kinderalimentatie betalen, deze kosten per 1 januari 2015 niet meer kunnen aftrekken van de inkomstenbelasting. Door de afschaffing van het fiscaal voordeel bij het betalen van de kinderalimentatie wordt dus de draagkracht van de alimentatieplichtige lager, terwijl het alimentatiebedrag niet verandert. Een aanpassing van de kinderalimentatie kan nodig zijn.

 

Het kindgebonden budget en de alleenstaande ouderkop kan de alimentatiebehoefte van de kinderen verlagen. De WHK kan dus tot gevolg hebben dat er geen kinderalimentatie hoeft te worden betaald.

 

Volgens Minister Asscher (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) heeft de WHK tot doel om het systeem van de kinderalimentatie meer inzichtelijk te maken. Daarentegen wordt verwacht dat de wijzigingen (opnieuw) zullen leiden tot een conflict over de kinderalimentatie. Wanneer de gescheiden ouders niet tot overeenstemming zullen komen over de aanpassing van de hoogte van de kinderalimentatie, zal het geschil aan de Rechter moeten worden voorgelegd door een wijzigingsverzoek. Voor meer informatie over uw persoonlijke situatie kunt U contact met ons opnemen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 167 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 167 advocaten en meer dan 58 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.