Alimentatie: elk jaar indexeren!

Het berekenen van de juiste kinder- of partneralimentatie is vaak een heel gedoe. Sommige mensen regelen een alimentatie in onderling overleg, de meeste mensen regelen dit via een deskundige (mediator of advocaat) en laten de alimentatie vastleggen in een uitspraak bij de Rechtbank.

Dit laatste is heel verstandig: als de alimentatie in een uitspraak van de Rechtbank vastligt, dan staat er op de uitspraak een stempel van de Rechtbank en de tekst: “In naam der Koning”. Dit exemplaar, met die tekst en stempel, heet de ‘grosse’. Als uw ex-partner stopt met alimentatie te betalen, dan kunt u met deze grosse naar de deurwaarder of naar het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (LBIO) en dan kan de deurwaarder op basis van die grosse de alimentatie gaan innen voor u.

Wat veel mensen niet weten, of zijn vergeten (ook al wijst een advocaat er altijd op bij behandeling van de zaak), is dat de vastgelegde alimentatie elk jaar per 1 januari wordt geïndexeerd.

De indexering wordt elk jaar opnieuw vastgelegd. Voor 2019 zal de indexering 2% bedragen.

Heeft u een alimentatie uitspraak van 2018? En staat hierin bijvoorbeeld dat u € 500,00 alimentatie moet ontvangen per maand? Dan wordt het door u te ontvangen bedrag aan alimentatie per 1 januari 2019 € 510,00 per maand.

De indexering vindt van rechtswege plaats, dus daar hoeft u niets voor te doen.

Houdt u wel goed in de gaten dat uw ex-partner het nieuwe, hogere bedrag aan u overmaakt voor de eerste van de maand. Dus voor 1 januari.

Als alimentatieplichtige moet u hier ook goed rekening mee houden. Er kan tot vijf jaar terug een terugvordering op u komen, als u nooit indexering heeft betaald. Dat kan voor onaangename verrassingen zorgen terwijl u in de veronderstelling was dat u altijd netjes betaalde.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.