Alimentatie wijzigen vanwege het nieuwe belastingstelsel?

Het nieuwe Kabinet heeft pas geleden de nieuwe plannen gepresenteerd met betrekking tot de wijziging van het belastingstelsel, waarbij er onder andere niet langer gerekend wordt met vier maar met twee belastingschijven.

De wijziging van het belastingstelsel zal ook voor u,  met name wanneer  u op dit moment alimentatie betaalt, gevolgen kunnen hebben.

Kinderalimentatie:

 

Voor wat betreft de kinderalimentatie verandert er vanaf 2019 niets. Zowel degene die de kinderalimentatie betaalt als degene die het ontvangt hoeft de kinderalimentatie niet bij zijn of haar belastingaangifte inkomstenbelasting op te geven.

De kinderalimentatie wordt niet als inkomen gezien. Dus er hoeft geen inkomstenbelasting over te worden betaald. Degene die kinderalimentatie betaalt, heeft ook geen mogelijkheden om deze in de vorm van een aftrekpost op te voeren.

Partneralimentatie:

 

Voor wat betreft de partneralimentatie is er vanaf 2019 wel sprake van wijzigingen. Bij het nieuwe belastingstelsel alimentatie wijzigen.

 • Alimentatie ontvanger:

Het is zo dat degene die partneralimentatie ontvangt dit als inkomen bij de belastingdienst moet opgeven. Omdat er over de partneralimentatie nog geen inkomstenbelasting is betaald moet de ontvanger hier alsnog belasting en premies over betalen.

Hoeveel belasting er moet worden betaald over de ontvangen partneralimentatie is afhankelijk van het totale inkomen. Dit kon in 2018 oplopen tot bijna 52%. En in 2019 is de verwachting dat, dat percentage iets lager zal uitvallen.

 • Alimentatie betaler:

Wanneer u partneralimentatie betaalt dan is dat een fiscale aftrekpost. Degene die alimentatie betaalt geeft dit door aan de belastingdienst. Hij betaalt daardoor dus minder belasting. Hoeveel minder is afhankelijk van uw inkomen en de hoogte van de partneralimentatie.

Draagkracht alimentatiebetaler

 

De nieuwe plannen van het kabinet hebben invloed op de draagkracht van de alimentatie betaler. Het nieuwe belastingstelsel verandert op meerdere punten en voor de aftrekposten zoals die er tot en met 2018 waren, zoals de aftrek voor hypotheekrente, studiekosten ziekte kosten maar ook de aftrekpost met betrekking tot de betaalde alimentatie wij snappen het als u deze wilt wijzigen, betekent dit dat deze in de toekomst alleen nog maar aftrekbaar zullen zijn tegen het lage tarief.

Iemand die nu bijvoorbeeld in de hoogste  belastingschijf van 52% valt mag de partneralimentatie nu nog tegen dat tarief aftrekken. Dit zal na 2019 geleidelijk aan dalen naar een percentage van 37 %. Deze wijziging kan dus honderden tot in sommige gevallen zelfs duizenden euro’s per jaar gaan schelen voor degene die partneralimentatie betaalt.

Een klein rekenvoorbeeld: wanneer iemand op dit moment € 1000,-  bruto aan partneralimentatie voldoet en degene valt nu in de schijf van 52% dan betekent dit men feitelijk netto € 480,- per maand betaalt. De nieuwe situatie verlaagt dit percentage uiteindelijk naar 37%. En komt het te betalen bedrag in dat geval netto neer op € 630,70 per maand

Wijziging van de alimentatie:

 

De wet biedt de mogelijkheid om, wanneer er sprake is van een wijziging van omstandigheden, aan de rechtbank te verzoeken om de alimentatie verplichting te wijzigen. De verwachting is dat de wijziging van het belastingstelsel een nieuwe stroom aan wijzigingsverzoeken bij de rechtbank, zal gaan opleveren.

 


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 292 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 292 advocaten en meer dan 126 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.