Bijstandsverhaal

In beginsel blijven ex-partners na een echtscheiding onderhoudsplichtig voor elkaar. Dit houdt in dat de ex-partners ook na de scheiding verplicht zijn om elkaar financieel te ondersteunen, voor zover dit voor de ex-partners nodig is om de kosten van hun levensonderhoud te kunnen betalen. Als de bijstandsgerechtigde een uitkering ontvangt in de periode dat de ex-partner nog onderhoudsplichtig is voor de bijstandsgerechtigde of de minderjarige kinderen, dan kan de gemeente de bijstandsuitkering verhalen op de ex-partner. Ook wel het bijstandsverhaal genoemd. De hoogte van het verhaal hangt af van de financiële behoefte van de bijstandsgerechtigde en/of minderjarige kinderen en het inkomen, de lasten en sociale situatie van de ex-partner.

Oordeel rechtbank over bijstandsverhaal

De Rechtbank Arnhem heeft recentelijk op 27 februari 2019 geoordeeld dat de gemeente de bijstandsverhaal – over een bepaalde periode – niet op de ex-partner kan verhalen. In de uitspraak zijn criteria aangehaald om de onderhoudsplicht van de man voor zijn ex-partner en kind te bepalen. Het volgende was belangrijk voor de beoordeling:

Onderhoudsplicht

De rechter dient niet te beoordelen of terecht bijstand is verstrekt. Maar moet beoordelen of de gronden voor de onderhoudsplicht aanwezig zijn.

Het is niet alleen relevant of de man genoeg geld verdient om aan de onderhoudsverplichting te voldoen. Ook is het van belang of er behoefte bestaat aan de kant van de vrouw. De inkomsten van de vrouw worden bij de bepaling van de behoefte meegenomen. Bovendien wordt gekeken naar de inspanningen door haarzelf en de gemeente. Als blijkt dat de vrouw in haar levensonderhoud kan en/of had kunnen voorzien, dan kan de gemeente de verstrekte bijstand niet op de ex-partner verhalen. Ten aanzien van het kind geldt altijd een onderhoudsverplichting van de man. Ook dient te worden beoordeeld of er een causaal verband bestaat  tussen de echtscheiding en de behoefte aan bijstand.

De stelplicht

De stelplicht en – bij voldoende betwisting – de bewijslast ten aanzien van de behoefte en behoeftigheid van de vrouw, rust bij de gemeente.

In casu wilde de gemeente de bijstand van de vrouw en het kind op de ex-partner verhalen. De ex-partner, de man, benaderde ons om de zaak aan de rechter voor te leggen. Hierbij ging het om een heel hoog bedrag. Dat bedrag was berekend over een periode van ongeveer 10 jaar (2008 tot augustus 2017). De rechtbank oordeelde dat de gemeente over de eerste paar jaren, tussen 2011 en 2013, voldoende inspanningen had verricht om de vrouw te bewegen om in haar levensonderhoud te voorzien. Het causaal verband tussen het huwelijk en de verstrekking van de bijstand, de behoefte en de behoeftigheid van de vrouw had de gemeente voldoende inzichtelijk gemaakt. De gemeente heeft echter met ingang van 1 januari 2014 niet inzichtelijk kunnen maken of er nog een causaal verband is geweest tussen de echtscheiding en de behoefte van de vrouw.

Geldigheid bijstandsverhaal

Het causale relatie is echter op een latere moment geëindigd. Dit heeft ertoe geleidt dat de rechtbank oordeelde dat vanaf 1 januari 2016 niet meer kan worden gesproken van een causale relatie tussen de echtscheiding en de behoefte aan bijstand van de vrouw. De bijstandsverhaal kan vanaf die datum niet meer op de man worden verhaald. Voor de ex-partner was dit in zijn voordeel. Want hij hoefde de bijstandsverhaal over de periode na 1 januari 2016 niet meer te betalen. Een opluchting voor zijn portemonnee!

Wil de gemeente de bijstand van uw ex-partner op u verhalen en bent u het oneens? Neemt u dan gerust contact op met ons kantoor!


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 181 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 181 advocaten en meer dan 61 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.