Breaking news: Uitspraak Hoge Raad over kinderalimentatie

Indien ouders uit elkaar gaan, verandert er veel. Niet alleen op persoonlijk vlak maar ook op financieel gebied.

Bij de scheiding dienen er vaak regelingen te worden getroffen voor de kinderen, hoe wordt de zorg tussen de ouders verdeeld en ook of er een bijdrage betaald dient te worden in de kosten van verzorging en opvoeding voor de kinderen (kinderalimentatie).

De bijdrage die betaald dient te worden is afhankelijk van twee factoren. De zogenaamde behoefte, die bepaald wordt door het gezamenlijk inkomen van de ouders ten tijde van het huwelijk en/of samenleving. Daarnaast is van belang wat de ouders kunnen betalen, de zogenaamde draagkracht.

Over de hoogte van de behoefte is de afgelopen jaren veel te doen geweest. Sinds 1 januari 2013 werd het kind gebonden budget (KGB) dat de alleenstaande ouder via de Belastingdienst ontving in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen. Vanaf 1 januari 2015 is het KGB aanzienlijk verhoogd door de alleenstaande ouderkop, welke maximaal € 3.050,- per jaar bedraagt.

Sinds januari 2015 werd dan ook het KGB inclusief de alleenstaande ouderkop in mindering gebracht op de behoefte van de kinderen. Dit heeft tot veel discussie geleid. In sommige gevallen leidde dit er namelijk toe dat de ouder die alimentatie diende en ook kon betalen, dit niet (meer) hoefde omdat er geen meer behoefte meer was. Feitelijk kwam het er op neer dat de overheid de alimentatie voor de kinderen betaalde.

De Hoge Raad heeft op 9 oktober 2015 een uitspraak gedaan waarin zij heeft besloten dat het KGB niet meer in mindering gebracht mag worden op de behoefte van de kinderen. Dit KGB wordt wel bij het inkomen van de alleenstaande ouder opgeteld.

Deze uitspraak kan voor beide ouders waarvan de alimentatie op of na 1 januari 2013 is vastgesteld behoorlijke financiële gevolgen hebben. Wilt u weten wat deze uitspraak voor (financiële) gevolgen voor u kan hebben, dan kunt u gebruik maken van onze AlimentatieAPK. Voor € 150,- ex BTW kunt u een herberekening laten maken. Uiteraard is het ook mogelijk om via gefinancierde rechtsbijstand uw alimentatie te laten herberekenen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wijziging partneralimentatie

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.