Het concurrentiebeding en de wijzigingen voor 2015

In een arbeidsovereenkomst kunnen werkgever en werknemer een concurrentiebeding opnemen. Het concurrentiebeding verbiedt de werknemer om na afloop van de arbeidsovereenkomst aan de werkgever concurrerende werkzaamheden te verrichten. Het concurrentiebeding kan gelden voor bepaalde duur en regio en/of activiteiten van de werknemer. Meestal is er in het concurrentiebeding bepaald dat de werknemer bij schending van het beding de werkgever een boete is verschuldigd.

Door een concurrentiebeding wordt de werknemer dus beperkt in zijn vrijheid om na het einde van de arbeidsovereenkomst op een bepaalde wijze werkzaam te zijn bij andere werkgevers of als zelfstandige. Daarom is het van belang het concurrentiebeding goed tegen het licht te houden voordat u besluit met een concurrentiebeding al dan niet in te stemmen.

 

Vanaf 1 januari 2015 gelden op grond van de Wet Werk en Zekerheid een aantal wijzigingen voor het concurrentiebeding. Het concurrentiebeding is na 1 januari 2015 slechts geldig indien de arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd is aangegaan en het beding schriftelijk is overeengekomen met een meerderjarige werknemer. Het opnemen van een concurrentiebeding in een arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd is alleen mogelijk onder strenge voorwaarden. In de arbeidsovereenkomst voor bepaalde tijd dient namelijk schriftelijk te worden gemotiveerd dat het beding noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen.

 

De Rechter kan het beding geheel of gedeeltelijk vernietigen als het beding niet noodzakelijk is vanwege zwaarwegende bedrijfs- of dienstbelangen of als in verhouding tot het te beschermen belang van de werkgever de werknemer door het beding onbillijk wordt benadeeld. De werkgever kan geen rechten ontlenen aan het beding als het dienstverband eindigt als gevolg van ernstig verwijtbaar handelen of nalaten van de werkgever.

 

Het overgangsrecht bepaalt dat concurrentiebedingen die voor de inwerkingtreding van de Wet Werk en Zekerheid zijn overeengekomen rechtsgeldig blijven als het bij het aangaan van die overeenkomst voldeed aan de geldende normen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.