Help, ik wil mijn kinderen zien!

Gerard en Anja zijn smoorverliefd op elkaar en ze besluiten om een huis te kopen en te gaan samenwonen. Na een jaar wordt dochter Myrthe geboren en twee jaar later zoon Daan. Het geluk van Gerard en Anja is compleet. Vijf jaar later verliest Gerard echter zijn baan en raakt hij in een depressie. Gerard is niet meer de oude en ook de financiële problemen stapelen zich op. De relatie komt hierdoor steeds meer onder druk te staan en uiteindelijk besluit Anja om Gerard te verlaten. Anja gaat met de kinderen tijdelijk bij haar ouders wonen en Gerard blijft achter in de gezamenlijke woning.

Uiteraard wil Gerard zijn kinderen graag blijven zien, maar in verband met de depressie van Gerard vindt Anja dat niet zo’n goed idee. Anja weigert de omgang van de kinderen met hun vader dan ook, maar zij vraagt Gerard wel om een bijdrage in de kosten van de kinderen. Gerard is laaiend en zegt niet te zullen betalen zolang hij de kinderen niet mag zien. Hij beroept zich op zijn ouderlijk gezag. In reactie daarop geeft Anja aan dat Gerard niet het recht heeft om Myrthe en Daan te zien, maar dat hij wel verplicht is om voor ze te betalen.

Wie heeft hier nu gelijk?

Het antwoord luidt: Beiden! Gerard en Anja waren niet gehuwd en hadden ook geen geregistreerd partnerschap. Als gevolg daarvan is Gerard wel de biologische vader van Myrthe en Daan, maar niet de juridische vader. Als biologische vader heeft Gerard recht op omgang met zijn kinderen, maar is hij ook verplicht om voor zijn kinderen te betalen. Gerard heeft echter géén ouderlijk gezag, omdat hij geen juridische vader van de kinderen is.

Gerard had ouderlijk gezag kunnen hebben, als hij Myrthe en Daan met toestemming van Anja had erkend (door middel van een akte bij de burgerlijke stand). Daar zal Anja nu niet meer aan willen meewerken. Gerard kan dan nog wel vervangende toestemming aan de rechtbank verzoeken om zo alsnog (ook) de juridische vader van de kinderen te worden en ouderlijk gezag te krijgen. Het belang van het kind speelt hierbij een doorslaggevende rol.

Tip

Bent u niet gehuwd en heeft u ook geen geregistreerd partnerschap, vergeet dan niet om uw kinderen bij hun geboorte te erkennen. Ontstaan er toch moeilijkheden met betrekking tot het gezag, de omgang of de kosten (alimentatie) van de kinderen, neem dan gerust contact met ons op. Wij hebben veel ervaring met dit soort familierechtelijke problemen. Wij kunnen u hierover dan ook uitvoerig adviseren en u behulpzaam zijn bij het oplossen van dit soort geschillen. Heeft u vragen of een probleem, neem dan gerust contact op met Helderecht Advocaten op: 055 – 521 24 91.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.