Hoe zorg ik dat mijn ex-partner de alimentatie weer betaalt?

Allereerst zult u uw ex-partner moeten wijzen op het feit dat u geen alimentatie meer ontvangt. De niet-betaling kan immers berusten op een fout of misverstand.

Wanneer blijkt van onwil bij uw ex-partner kunt u een aantal stappen ondernemen om toch het geld te krijgen waar u recht op heeft. Ten eerste is daar het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdrage (LBIO). Dit is een gratis dienst, waarmee u de alimentatie kunt innen als alimentatiegerechtigde. Er zijn echter wel een aantal voorwaarden van toepassing waaraan u moet voldoen:

 • De alimentatie en het bedrag is door de rechter vastgesteld
 • Er is minimaal één maand achterstand
 • De betalingsachterstand bedraagt minimaal EUR 10,00
 • De achterstand is op het moment van uw verzoek niet ouder dan 6 maanden
 • De betalingsplichtige ex-partner is op de hoogte gesteld van het (bank)rekeningnummer waarop hij of zij de alimentatie over kan maken

De inning van de alimentatie door het LBIO kost u niets. Uw ex-partner betaalt een bedrag ter vergoeding van de kosten aan het LBIO.

Ten tweede kunt u de hulp inschakelen van een advocaat. Wanneer u niet voldoet aan de voorwaarden die het LBIO stelt, of wanneer u ervoor kiest meteen juridische actie te ondernemen kan een advocaat u voorzien van advies en de nodige procedures starten.

Meer vragen?

Voor de aanvraag van een echtscheiding, verzoek voor alimentatie of scan van uw huwelijkse voorwaarden bent u bij het Omnius Advocatennetwerk aan het juiste adres. Samen met u bepaalt de advocaat de juiste aanpak en zoekt de best mogelijke oplossing voor uw juridische vraagstuk. Bemiddelen, procederen, onderhandelen of het opstellen van documenten, uw advocaat regelt het voor u.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.