Ook een apk voor uw kinderalimentatie?

Wanneer ouders uit elkaar gaan, dan is het gebruikelijk dat de niet-verzorgende ouder aan de verzorgende ouder een bijdrage in de kosten van verzorging en de opvoeding van de kinderen betaalt. Deze bijdrage wordt ook wel kinderalimentatie genoemd. Voor de ouders die op dit moment kinderalimentatie betalen, is het echter belangrijk om zich te realiseren dat de hoogte van de kinderalimentatie niet per definitie een vaststaand gegeven is. Op grond van een relevante wijziging van omstandigheden kan de kinderalimentatie worden gewijzigd.

Relevante wijzigingen van omstandigheden kunnen zijn: gezinsuitbreiding, wijziging van de zorg- en contactregeling, een inkomenswijziging, het ontstaan van schulden en het hertrouwen van de andere ouder. Komt u als gevolg van dit soort omstandigheden in de knel met het betalen van de kinderalimentatie? Of is uw ex-partner inmiddels hertrouwd of een geregistreerd partnerschap aangegaan met een ander en behoort het kind waar u voor betaalt tot dit gezin? Dan is er waarschijnlijk reden voor wijziging van de kinderalimentatie en doet u er goed aan om uw kinderalimentatie te laten ‘herkeuren’. Een herkeuring adviseer ik ook in het geval dat u al geruime tijd partneralimentatie betaalt. Van uw ex-partner mag namelijk na verloop van tijd steeds meer worden verlangd dat hij of zij zelf in staat is om de broek op te houden.

Mocht er in uw situatie niet direct sprake zijn van een relevante wijziging van omstandigheden, dan betekent dit nog niet dat een herberekening geen zin heeft. In tegendeel! De rekenmethode voor het vaststellen van kinderalimentatie is de afgelopen jaren behoorlijk gewijzigd. In veel gevallen betekent dit dat de vastgestelde kinderalimentatie niet meer voldoet aan de wettelijke maatstaven. Ook op basis hiervan kan de kinderalimentatie worden gewijzigd. Daarnaast is er op fiscaal gebied ook het nodige gewijzigd de afgelopen jaren. Denkt u maar eens aan het vervallen van de aftrek levensonderhoud, waardoor het aan de kinderalimentatie gekoppelde fiscaal voordeel is komen te vervallen. In de meeste gevallen zal bij het vaststellen van de kinderalimentatie wél rekening zijn gehouden met het te behalen fiscaal voordeel, waardoor het goed mogelijk is dat u op dit moment te veel kinderalimentatie betaalt. Al met al doet u er dus goed aan om niet alleen uw auto, maar ook uw kinderalimentatie periodiek te laten keuren. Hiermee voorkomt u dat u mogelijk jaren te veel alimentatie betaalt.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.