Partneralimentatie en de verdiencapaciteit

Voor de toekenning van partneralimentatie zijn het behoeftigheidsbeginsel en het draagkrachtbeginsel van groot belang. Hierover wordt tussen partijen ook veel gediscussieerd.

 

Een onderhoudsplicht in het kader van partneralimentatie bestaat namelijk alleen voor zover degene die aanspraak maakt op alimentatie (‘de alimentatiegerechtigde’) niet in het eigen levensonderhoud kan voorzien. Terwijl diegene wel voldoende heeft gedaan om in zijn/haar levensonderhoud te kunnen voorzien. Dit noemt ment ook wel de behoeftigheid. Met andere woorden: degene die aanspraak maakt op partneralimentatie dient aan te tonen dat diegene geen of niet voldoende inkomsten heeft om in het eigen levensonderhoud te voorzien én dat diegene die inkomsten ook niet kan genereren.

Verdiencapaciteit

Ook over dit laatste (de inspanningsverplichting c.q. de verdiencapaciteit) wordt veel geprocedeerd. De alimentatieplichtige is namelijk veelal van mening dat er verdiencapaciteit bij de alimentatiegerechtigde aanwezig is.  Daarnaast dat de alimentatiegerechtigde dus zelf genoeg geld moet kunnen verdienen om in het levensonderhoud te voorzien. Denk hierbij aan het aanvoeren van gevolgde opleiding(en) en beschikbare vacatures. Dit met als doel dat er geen, dan wel zo min mogelijk, alimentatie hoeft te worden betaald.

Onlangs heeft het Gerechtshof Arnhem-Leeuwarden nog een uitspraak (ECLI:NL:GHARL:2018:355) gedaan over de inspanningsverplichting van de alimentatiegerechtigde.  Uit deze uitspraak blijkt dat er over de inspanningsverplichting van de alimentatiegerechtigde niet te licht moet worden gedacht. De alimentatiegerechtigde moet namelijk voldoende aantonen en onderbouwen dat hij/zij voldoende inspanningen heeft verricht om (meer) verdiencapaciteit te genereren. De alimentatiegerechtigde zal dus moeten aantonen dat hij/zij behoeftig is.

Inspanningsverplichting

Wat wordt verstaan onder ‘voldoende’ aantonen en ‘voldoende’ inspanningen is per specifieke situatie anders. In ieder geval is het goed, zowel in de positie als alimentatieplichtige als alimentatiegerechtigde, om u ervan bewust te zijn dat men over de inspanningsverplichting niet te licht denkt.  Daar zal men kritisch naar kijken. Voor de alimentatieplichtige is het daarbij zinvol om, voor zover mogelijk, in de gaten te houden of de alimentatiegerechtigde voldoet aan zijn/haar inspanningsverplichting. Blijkt uit bewijsstukken het tegendeel of indien er anderszins vermoedens zijn dat er niet wordt voldaan aan de inspanningsverplichting. In dit geval is het voor de alimentatieplichtige wellicht zinvol om naar de rechter te stappen om de onderhoudsverplichting nog eens onder de loep te leggen. Onze ervaren personen- en familierecht advocaten informeren u graag over uw positie en staan u in dergelijke procedures graag bij.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.