Vakantie met de kinderen en de weigerachtige ex-partner

De zomer is alweer in volle gang en de meesten van ons genieten van een vakantie in Nederland of daarbuiten. Misschien heeft u al een vakantie geboekt, vrij gevraagd van werk en verheugen de kinderen zich op zon, zee en strand.

Terwijl u uw to do-lijstje voor de vakantie afvinkt, stelt u zichzelf gerust met de gedachte dat ook met uw ex-partner alles goed geregeld is. Want u heeft met uw ex-partner in het verleden afspraken gemaakt over de verdeling van de vakanties, over wie van de ouders het paspoort van de kinderen in bezit heeft en ook over toestemming voor reizen en vakantie, enzovoorts.

 

Zonnebrand, pleisters en…..de toestemming van uw ex-partner
Toch merken wij als kantoor dat desondanks in de vakantieperiode tussen ex-partners geregeld perikelen bestaan over toestemming om de kinderen mee te mogen meenemen op een vakantie. De ex-partner kan bezwaar maken tegen de vakantiebestemming, weigeren de paspoorten van de kinderen af te geven of anderszins dwarsliggen. En dat is vervelend, vooral omdat u dacht dat u het zo goed geregeld had.

 

Vraag toestemming
Het is dan ook van belang om met uw ex-partner tijdig te overleggen over uw vakantieplannen om onaangename verrassingen hierover te voorkomen. Laat uw ex-partner weten over welke periode u voornemens bent met de kinderen op vakantie te gaan. En deel de voorgenomen reisbestemming mee. Vraag uw ex-partner daarbij ook uitdrukkelijk om toestemming te verlenen voor de vakantie en leg de verleende toestemming schriftelijk vast, bijvoorbeeld in een informele e-mail.

 

Als uw ex-partner ook het ouderlijk gezag heeft over de kinderen, dan is het raadzaam om op reis mee te nemen een ingevuld en ondertekend formulier waaruit de toestemming blijkt. Aan de grens kan namelijk om het formulier gevraagd worden als u reist zonder uw ex-partner die ook het gezag heeft. Het formulier heet: Toestemming voor reizen met een minderjarige naar het buitenland en kunt u o.a. vinden op de website van Rijksoverheid.

 

Als het toch tot een procedure komt
Mocht uw ex-partner ook na overleg toch de toestemming weigeren, dan kunt u in een kort gedingprocedure de Rechter vragen om u vervangende toestemming te geven om met de kinderen te kunnen reizen. Ook kunt u in de procedure zo nodig vragen om vervangende toestemming tot het aanvragen van een reisdocument zoals een paspoort voor de kinderen. Of u kunt vragen om afgifte van de reisdocumenten als uw ex-partner deze in bezit heeft.

 

U bent de weigerachtige ex-partner
Maar het kan natuurlijk ook zo zijn dat u de ex-partner bent die de toestemming weigert. Bijvoorbeeld omdat u gegronde redenen heeft omdat er een negatief reisadvies geldt voor de voorgenomenreisbestemming. Of omdat u vreest dat uw ex-partner met de kinderen niet zal terugkeren van de (buitenlandse) reisbestemming. In dat geval dient u uw ex-partner duidelijk te maken dat u de gevraagde toestemming niet verleent. Als uw ex-partner toch de reis met de kinderen wenst door te zetten, dan kunt u in een kort gedingprocedure de Rechter vragen om uw ex-partner een verbod op te leggen om met uw kinderen te reizen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.