Wat is een ouderschapsplan eigenlijk en is dat verplicht?

Voor 1 maart 2009 kon een verzoekschrift echtscheiding zó worden ingediend bij de Rechtbank. Echter met ingang van 1 maart 2009 is de Wet bevordering voortgezet ouderschap en zorgvuldige scheiding in werking getreden.

Dat had als gevolg dat er voortaan bij het verzoekschrift echtscheiding verplicht een ouderschapsplan moest worden overgelegd als partijen minderjarige kinderen hebben.

Sindsdien geldt dat als er bij het verzoekschrift echtscheiding geen ouderschapsplan wordt overgelegd, het verzoekschrift niet in behandeling wordt genomen, of niet-ontvankelijk wordt verklaard. Met andere woorden: u kunt dan dus in beginsel niet scheiden!

Als u een ouderschapsplan heeft opgesteld maar uw ex-partner is het niet eens met dit plan en weigert het plan te ondertekenen, dan moet in het verzoekschrift een heel goede motivering staan waarom u niet in staat bent om een door beiden ondertekend ouderschapsplan in te dienen.

Het ontbreken van een ouderschapsplan kan bij een eenzijdig echtscheidingsverzoek uiteindelijk de ontvankelijkheid niet in de weg staan; de wet kan mensen niet dwingen in een huwelijk te blijven zitten.

Bent u als ouders nog bezig met het opstellen van het ouderschapsplan, dan wordt in de regel de echtscheiding nog niet uitgesproken en wordt er ook nog geen beslissing genomen over de zogenaamde nevenvoorzieningen, tenzij er zwaarwegende redenen zijn.

Uit het ouderschapsplan moet duidelijk blijken hoe de kinderen bij het opstellen ervan zijn betrokken. Onderdeel van het ouderschapsplan is de kinderalimentatie, daar hoeft u de kinderen niet bij te betrekken. Wel bij de overige onderdelen.

Wat moet er nu precies in zo’n ouderschapsplan staan?

In het ouderschapsplan worden ten minste afspraken gemaakt over:

 •  Hoe verdelen de ouders de zorg- en opvoedtaken;
 • Waar gaan de kinderen wonen;
 • Hoe houden de ouders contact met elkaar over de kinderen en de belangrijke zaken die de kinderen betreffen en op welke manier verschaffen zij elkaar informatie over de kinderen;
 • Op welke manier zullen de ouders elkaar raadplegen over zaken die de kinderen betreffen;
 • De bijdrage in de kosten van verzorging en levensonderhoud van de kinderen (kinderalimentatie).

Samenwoners

Geregistreerde partners met minderjarige kinderen kunnen hun geregistreerde partnerschap per 1 maart 2009 niet meer buiten de rechter om ontbinden. Zij moeten in het vervolg dezelfde procedure volgen als gehuwden met minderjarige kinderen. Samenwoners met gezamenlijk gezag over hun minderjarige kinderen die hun samenleving beëindigen, moeten per 1 maart 2009 ook een ouderschapsplan opstellen.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Wetswijziging duur partneralimentatie; wat verandert er voor jou?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.