Wettelijke indexering van alimentatie

Elk jaar stijgen de kosten van levensonderhoud, bijvoorbeeld door inflatie of stijging van de woonlasten. Meestal stijgen ook de lonen. Om te voorkomen dat eenmaal vastgestelde alimentatie jaarlijks moet worden aangepast, geldt zowel voor de kinder- als voor de partneralimentatie een wettelijke indexering. Ieder jaar stijgt de alimentatie met een van overheidswege vastgesteld percentage. Het percentage is gebaseerd op het loonindexcijfer van CAO-lonen van het jaar ervoor, dat wil zeggen dat rekening wordt gehouden met de ontwikkeling van de lonen in het bedrijfsleven, de overheid en overige sectoren. Het indexeringspercentage per 1 januari 2015 is 0,8%.

De wettelijke indexering is automatisch van toepassing. Er hoeft dus geen aanzegging plaats te vinden door een brief of een formulier, maar het is wel raadzaam om uw ex-partner tevoren op de hoogte te stellen van het nieuwe bedrag. Indien uw ex-partner de wettelijke indexering niet betaalt, kunt u beginnen met het sturen van een berichtje aan uw ex-partner. Heeft dit geen resultaat, dan kunt u bijvoorbeeld het LBIO inschakelen voor incasso van de wettelijke indexering. Het recht op inning van de achterstallige indexering verjaart na vijf jaar. Verjaring betekent dat u achterstallige alimentatie ouder dan vijf jaar niet meer kunt innen.

 

Ook als uw inkomen als alimentatieplichtige niet is gestegen, dan bent u toch verplicht om de jaarlijkse indexering te betalen. Als uw inkomen al enkele jaren gelijk is gebleven, of zelfs is gedaald, is het mogelijk dat het alimentatiebedrag inmiddels uit de pas loopt bij uw inkomen. U kunt dan contact opnemen met uw ex-partner en een gesprek hierover aangaan, waarbij u de inkomensontwikkeling aan beide kanten in aanmerking neemt. Komt u er samen niet uit, dan is mediation wellicht een optie om tot een oplossing in der minne te komen. Is dat niet mogelijk dat kunt u zich tot een advocaat wenden met het verzoek te berekenen hoeveel alimentatie u op basis van uw huidige inkomen zou moeten betalen. Betaalt u teveel, dan kunt u een verzoek tot verlaging van de alimentatie indienen bij de rechtbank.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Advocaat in coronatijd: should I stay or should I go?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 168 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  7.9

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 168 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.