Wijziging fiscale kindregelingen per 1 januari 2015 en de gevolgen voor kinderalimentatie

Op 1 januari 2015 is de Wet Hervorming Kindregelingen in werking getreden.

Dit betekent het volgende:
– De alleenstaandeouderkorting vervalt
– Het kindgebonden budget wordt verhoogd
– Kinderalimentatie is niet langer fiscaal aftrekbaar

 

Deze wijzigingen hebben gevolgen voor de vaststelling van de hoogte van de kinderalimentatie en kunnen aanleiding zijn voor een wijzigingsverzoek. Door het verdwijnen van de alleenstaande ouderkorting daalt de draagkracht van de verzorgende ouder.

 

De ouder die nu aanspraak kan maken op alleenstaande ouderkorting krijgt per 1 januari 2015 een hoger kind gebonden budget dan nu. Dit heet de ‘alleenstaande ouderkop’.

 

Met ingang van 1 januari 2015 komen alleenstaande ouders die in aanmerking komen voor een kind gebonden budget (dit is een bijdrage van de overheid in de kosten van kinderen) ook in aanmerking voor een verhoging daarvan met een maximum van € 3050,- (norm 2015). Deze verhoging heet ‘alleenstaande ouderkop’.

 

Doordat kinderalimentatie niet meer fiscaal aftrekbaar is per 1 januari 2015 zal de draagkracht van de alimentatie betalende ouder lager uitvallen.

 

Wat betekent dit in de praktijk?

 

Doordat de overheid meer bijdraagt in de kosten van de kinderen en door de afschaffing van de fiscale aftrekbaarheid van de kinderalimentatie, zal de kinderalimentatie in veel gevallen zo niet de meeste lager uitvallen. Als er daarenboven sprake is van partneralimentatie kan het zijn dat deze kan worden verhoogd.

 

Aangenomen kan worden dat de nieuwe Wet van invloed is op veel reeds vastgestelde alimentaties en dat er na de ingangsdatum van de Wet op 1 januari 2015 aanleiding is tot een wijzigingsverzoek (of nadere overeenkomst).

 

De enkele wijziging van de fiscale wetgeving, dus zonder dat overigens sprake is van een wijziging van omstandigheden, is een grond voor wijziging.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bij co-ouderschap heb je toch geen recht op kinderalimentatie? Of wel?

Bekijk alle blogberichten
Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 291 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1951 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.1

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 291 advocaten en meer dan 129 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.