De 6 weken termijn in overheidszaken

Een geschil met een overheidsinstantie maakt onderdeel uit van het bestuursrecht. Bestuursrecht ziet op een verhouding tussen een burger en een overheidsinstantie. Een overheidsinstantie is bijvoorbeeld een gemeente, Belastingdienst, Zorgkantoor, DUO, UWV, RDW, CBR en SVB.

Vaak dienen burgers bij een overheidsinstantie een aanvraag in. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een uitkering, een toeslag, een vergunning of bijzondere bijstand. Op een aanvraag van een burger neemt een overheidsinstantie een besluit, ook wel genoemd een beschikking.

Indien een burger zich niet kan verenigen met de inhoud van een beschikking van een overheidsinstantie kan bezwaar of beroep worden aangetekend. Een burger kan binnen zes weken na dagtekening van een beschikking van een overheidsinstantie bezwaar of beroep aantekenen. De “zes weken termijn” is een fatale termijn. Indien niet tijdig bezwaar of beroep wordt aangetekend, zal een overheidsinstantie het bezwaar of beroep niet in behandeling nemen, met alle verstrekkende gevolgen van dien.

Door omstandigheden kan het voorkomen dan een bezwaar of beroep door een burger niet tijdig kan worden ingediend, zoals bijvoorbeeld door overmacht of een acute ziekenhuisopname. Indien er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden kan de overschrijding van de “zes weken termijn” worden verschoond. Dit betekent dat het bezwaarschrift of beroepschrift alsnog in behandeling kan worden genomen. De rechtspraak is op dit gebied terughoudend. Veel hangt af van het beargumenteren van uw zaak en omstandigheden. Van Rijsbergen Plet Advocaten kan u uiteraard hierin bijstaan.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.