- Home
- >
- Blogberichten
- >
- De 6 weken termijn in overheidszaken
De 6 weken termijn in overheidszaken
Een geschil met een overheidsinstantie maakt onderdeel uit van het bestuursrecht. Bestuursrecht ziet op een verhouding tussen een burger en een overheidsinstantie. Een overheidsinstantie is bijvoorbeeld een gemeente, Belastingdienst, Zorgkantoor, DUO, UWV, RDW, CBR en SVB.
Vaak dienen burgers bij een overheidsinstantie een aanvraag in. Dit kan bijvoorbeeld zijn voor een uitkering, een toeslag, een vergunning of bijzondere bijstand. Op een aanvraag van een burger neemt een overheidsinstantie een besluit, ook wel genoemd een beschikking.
Indien een burger zich niet kan verenigen met de inhoud van een beschikking van een overheidsinstantie kan bezwaar of beroep worden aangetekend. Een burger kan binnen zes weken na dagtekening van een beschikking van een overheidsinstantie bezwaar of beroep aantekenen. De “zes weken termijn” is een fatale termijn. Indien niet tijdig bezwaar of beroep wordt aangetekend, zal een overheidsinstantie het bezwaar of beroep niet in behandeling nemen, met alle verstrekkende gevolgen van dien.
Door omstandigheden kan het voorkomen dan een bezwaar of beroep door een burger niet tijdig kan worden ingediend, zoals bijvoorbeeld door overmacht of een acute ziekenhuisopname. Indien er sprake is van zeer bijzondere omstandigheden kan de overschrijding van de “zes weken termijn” worden verschoond. Dit betekent dat het bezwaarschrift of beroepschrift alsnog in behandeling kan worden genomen. De rechtspraak is op dit gebied terughoudend. Veel hangt af van het beargumenteren van uw zaak en omstandigheden. Van Rijsbergen Plet Advocaten kan u uiteraard hierin bijstaan. Wilt u meer weten omtrent bestuursrecht? Bekijk dan de bestuursrecht pagina.
Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.