Beslagvrije voet

Wanneer er beslag wordt gelegd op loon of uitkering (of een overheidsinstantie een schuld verrekent met de uitkering), dan mag een schuldenaar natuurlijk niet geheel zonder inkomen komen te zitten. Een stukje loon of uitkering zal altijd aan de schuldenaar toekomen om te kunnen voorzien in eerste levensbehoeften: de beslagvrije voet.

De wetshistorie van de huidige beslagvrije voet gaat terug naar de jaren zeventig. Op dat moment was het nog heel overzichtelijk: er werden veel minder schulden gemaakt en de bevoegdheden van overheidsinstanties en gerechtsdeurwaarders waren gering. Oftewel: beslag kwam nog niet zo vaak voor. Pas nadat beslag mogelijk werd op toekomstige loonbetalingen, beslag voor uitkeringen werd toegestaan, het aantal schulden toenam en tenslotte gerechtsdeurwaarders via het UWV de inkomstenbron kon achterhalen namen de beslagen een ware vogelvlucht.

Ondertussen was die beslagvrije voet echter helemaal niet zo eenvoudig meer. De beslagvrije voet is gekoppeld aan de bijstand. De bijstand heeft, net als de sociale wetgeving in het algemeen, de afgelopen decennia ingrijpende wijzigingen doorgemaakt. Dit alles ten koste van de ooit zo eenvoudige berekening van de beslagvrije voet. Vroeger had men op sociaal minimum een woning met een huur die daar goed bij paste, werd de huursubsidie rechtstreeks aan de verhuurder overgemaakt en had men bovendien nog het ziekenfonds. Inmiddels krijgt een gezin op sociaal minimum vier inkomsten: bijstand, zorgtoeslag, huurtoeslag, kindgebondenbudget en kan er ook nog sprake zijn van bronheffing door het Zorginstituut. Gevolg: de beslagvrije voet bestaat uit een basis met vier verhogingscomponenten en twee verlagingscomponenten. Daarbij is de koppeling met de bijstand op één punt al losgelaten: de kostendelersnorm geldt weer niet bij de beslagvrije voet waardoor sommige personen een lagere uitkering krijgen dan de beslagvrije voet. Volgt u het nog? Om de beslagvrije voet te kunnen berekenen is allerlei informatie van de schuldenaar nodig. Bijzonder want schuldenaren zijn nu niet echt geneigd samen te werken met een gerechtsdeurwaarder, als de schuldenaar al begrijpt wat van hem wordt verlangd.

Het is dan ook niet opvallend dat sociale raadslieden, de ombudsman en ook gerechtsdeurwaarders de noodklok luidden en de minister smeekten om een nieuwe beslagvrije voet. Met het preadvies van de gerechtsdeurwaarders in de hand, ging de minister aan de slag. Op 5 juli jongstleden presenteerde de minister het resultaat via een internetconsultatie. Het wetsvoorstel verbetert de huidige wet helaas slechts op één punt: de berekening wordt minder afhankelijk van informatie van de schuldenaar, overigens ten koste van de privacy van de huisgenoot/partner van de schuldenaar, maar daar lijkt niemand een punt van te (willen) maken. De berekening zelf wordt zo mogelijk nog complexer. Berekening met de wet in de hand wordt nagenoeg onmogelijk. Daar heeft de minister een oplossing voor: zij presenteert een nieuwe online rekentool, die overigens allang bestond bij de sociale raadslieden en de gerechtsdeurwaarders. Komt het wetsvoorstel daarmee tegemoet aan alle geluiden uit het veld? Nee. We wachten dus met spanning af wat de minister aan de kamer gaat presenteren en hoe de kamer daar op gaat reageren.


Heeft u een vraag over dit onderwerp of bent u bent benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem dan gerust contact op.

Gerelateerde blogs

Bezwaarschrift per e-mail?

Bekijk alle blogberichten

Zo kan het dus ook

Waarom Omnius?

Rechtzoekenden verwachten transparantie, servicegerichtheid en duidelijkheid over tarieven. Omnius voldoet aan die behoeften en maakt de juridische dienstverlening voor een brede groep ondernemers en particulieren toegankelijk.

Om u te voorzien van het beste advies werkt Omnius volgens de formule van trapsgewijze juridische hulp. Eerst legt u de hulpvraag kosteloos en vrijblijvend voor aan de intakebalie. Dat kan zeven dagen per week. Samen zoeken we naar het beste antwoord op uw vraag. Soms volstaat een digitale oplossing. Een andere keer is het beter om een advocaat in te schakelen. Verwacht altijd duidelijkheid over afspraken en tarieven.

 • 7 dagen per week bereikbaar

  Ook ’s avonds en in het weekend
 • Omnius Keurmerk

  Uw garantie voor service en kwaliteit
 • Juridische hulp in elke situatie

  Van eerstelijns advies tot bijstand van een gespecialiseerde advocaat
 • Overal in Nederland

  Het grootste juridische netwerk van Nederland met 166 advocaten
 • Als beste beoordeeld

  Op basis van 1902 beoordelingen van door ons geholpen rechtzoekenden
  8.0

Over ons

Met onze vooruitstrevende diensten en digitale oplossingen willen we het verschil maken in de – soms nog ouderwetse – juridische branche. De Omnius-formule heeft ervoor gezorgd dat we zijn uitgegroeid tot het grootste en meest succesvolle advocatennetwerk van het land.

Met 166 advocaten en meer dan 57 aangesloten kantoren, is Omnius het grootste advocatennetwerk van Nederland. Om de kwaliteit te waarborgen en de rechtzoekende ervan te verzekeren dat we onze beloftes nakomen, hebben we het Omnius Keurmerk in het leven geroepen. Het hoofdkantoor is te vinden in Utrecht, waar zo’n 45 medewerkers hun best doen om u te voorzien van de beste juridische hulp.

Er zijn advocaten gevonden.

Klik hier voor de resultaten.